Ghafir · 36/85
Terjemahan Transliterasi — Surah Ghafir
وَقَالَ فِرْعَوْنُ يَا هَامَانُ ابْنِ لِي صَرْحًا لَّعَلِّي أَبْلُغُ الْأَسْبَابَ ۝٣٦
Wa qaala Fir`awnu yaa Haamaanub-ni lee sarhal la`alleee ablughul asbaab
📖 Dalam Bahasa Melayu
Dan Firaun pula berkata: "Hai Haman! Binalah untukku sebuah bangunan yang tinggi, semoga aku sampai ke jalan-jalan (yang aku hendak menujunya)

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • صَرْحًا: Bangunan yang tinggi dan megah, tersergam indah.
  • الْأَسْبَابَ: Pintu-pintu atau jalan-jalan (yang menuju ke langit).

Tafsir Ayat:

Fir'aun yang angkuh dan sombong itu berkata kepada pembantunya yang bernama Haman: "Wahai Haman, binalah untukku sebuah bangunan yang sangat tinggi dan megah, agar aku dapat memanjatnya dan sampai ke pintu-pintu langit. Aku mahu melihat sendiri Tuhan yang disembah oleh Musa itu. Sesungguhnya aku menganggap Musa seorang pendusta dalam dakwahnya yang mengatakan bahawa ada Tuhan yang layak disembah di atas langit."

Demikianlah perbuatan jahat Fir'aun itu dihiasi oleh syaitan sehingga ia nampak baik di matanya. Dia tersesat dari jalan kebenaran kerana kesombongan dan keangkuhannya. Tipu daya Fir'aun untuk menyesatkan kaumnya dan meyakinkan mereka bahawa dialah yang benar dan Musa yang salah itu hanyalah membawa kerugian dan kebinasaan baginya, baik di dunia mahupun di akhirat.


Pengajaran dan Nasihat:

Wahai saudara seislam, lihatlah betapa hinanya kesombongan Fir'aun yang cuba menandingi kekuasaan Allah. Dia sanggup membina bangunan setinggi mana pun, namun tetap tidak mampu menembusi langit yang dijaga oleh Allah. Ini mengingatkan kita bahawa kekuasaan Allah itu Maha Besar dan tiada siapa yang mampu menandingi-Nya.

Janganlah kita menjadi seperti Fir'aun yang sombong dengan kekuasaan dan harta yang dimiliki, sehingga lupa kepada Pencipta yang memberikan segala nikmat itu. Sesungguhnya kesombongan itu akan membawa kepada kehancuran, sebagaimana Fir'aun telah ditenggelamkan di dalam laut dengan kehinaan.

Marilah kita merendahkan diri di hadapan Allah, mengakui kelemahan kita, dan sentiasa tunduk patuh kepada perintah-Nya. Sesungguhnya orang yang beriman itu sentiasa berusaha mendekatkan diri kepada Allah, bukan dengan membina bangunan yang tinggi, tetapi dengan memperbanyakkan amal soleh dan taubat yang ikhlas. Semoga Allah menjauhkan kita daripada sifat sombong dan angkuh, serta mengurniakan kita hati yang sentiasa tawaduk kepada-Nya. Amin.



📜 Ayat 34-38 — Surah Ghafir

34وَلَقَدْ جَاءَكُمْ يُوسُفُ مِن قَبْلُ بِالْبَيِّنَاتِ فَمَا زِلْتُمْ فِي شَكٍّ مِّمَّا جَاءَكُم بِهِ ۖ حَتَّىٰ إِذَا هَلَكَ قُلْتُمْ لَن يَبْعَثَ اللَّهُ مِن بَعْدِهِ رَسُولًا ۚ كَذَٰلِكَ يُضِلُّ اللَّهُ مَنْ هُوَ مُسْرِفٌ مُّرْتَابٌ
"Dan demi sesungguhnya! Nabi Yusuf telah datang kepada kamu dahulu dengan membawa keterangan-keterangan (yang membuktikan kerasulannya), maka kamu tetap juga dalam keraguan mengenai apa yang disampaikannya kepada kamu sehingga apabila ia mati, kamu berkata: Allah tidak akan mengutuskan lagi Rasul sesudahnya; demikianlah Allah menyesatkan sesiapa yang melampau kederhakaannya, lagi yang ragu-ragu kepercayaannya (terhadap balasan Tuhannya), -
35الَّذِينَ يُجَادِلُونَ فِي آيَاتِ اللَّهِ بِغَيْرِ سُلْطَانٍ أَتَاهُمْ ۖ كَبُرَ مَقْتًا عِندَ اللَّهِ وَعِندَ الَّذِينَ آمَنُوا ۚ كَذَٰلِكَ يَطْبَعُ اللَّهُ عَلَىٰ كُلِّ قَلْبِ مُتَكَبِّرٍ جَبَّارٍ
"(Iaitu) orang-orang yang membantah mengenai maksud ayat-ayat Allah dengan tidak ada sebarang bukti yang sampai kepada mereka (dari pihak yang diakui benarnya). (Bantahan yang demikian) besar kebenciannya dan kemurkaannya di sisi hukum Allah dan di sisi bawaan orang-orang yang beriman. Demikianlah Allah meteraikan atas hati tiap-tiap orang yang sombong takbur, lagi bermaharajalela pencerobohannya!"
36وَقَالَ فِرْعَوْنُ يَا هَامَانُ ابْنِ لِي صَرْحًا لَّعَلِّي أَبْلُغُ الْأَسْبَابَ
Dan Firaun pula berkata: "Hai Haman! Binalah untukku sebuah bangunan yang tinggi, semoga aku sampai ke jalan-jalan (yang aku hendak menujunya)
37أَسْبَابَ السَّمَاوَاتِ فَأَطَّلِعَ إِلَىٰ إِلَٰهِ مُوسَىٰ وَإِنِّي لَأَظُنُّهُ كَاذِبًا ۚ وَكَذَٰلِكَ زُيِّنَ لِفِرْعَوْنَ سُوءُ عَمَلِهِ وَصُدَّ عَنِ السَّبِيلِ ۚ وَمَا كَيْدُ فِرْعَوْنَ إِلَّا فِي تَبَابٍ
"(Iaitu) ke pintu-pintu langit, supaya aku dapat melihat Tuhan Musa; dan sesungguhnya aku percaya Musa itu seorang pendusta!" Demikianlah diperhiaskan (oleh Syaitan) kepada Firaun akan perbuatannya yang buruk itu untuk dipandang baik, serta ia dihalangi dari jalan yang benar; dan tipu daya Firaun itu tidak membawanya melainkan ke dalam kerugian dan kebinasaan.
38وَقَالَ الَّذِي آمَنَ يَا قَوْمِ اتَّبِعُونِ أَهْدِكُمْ سَبِيلَ الرَّشَادِ
Dan berkatalah pula orang beriman itu: "Wahai kaumku! Turutlah (nasihatku), aku akan menunjukkan kepada kamu jalan yang benar.
GhafirIndeks Al-Quran
85Ayat
MakkiyahRevelation
36Ayat

Terjemahan — Ghafir 36

Surah Ghafir Ayat 36 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Dan Firaun pula berkata: "Hai Haman! Binalah untukku sebuah bangunan…

Surah Ayat 36/85 — Surah Ghafir غافر (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Ghafir Dengar, Surah Ghafir Terjemahan, Surah Ghafir mp3, Surah Ghafir pdf. Ayat 34–38. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Tuesday, September 8, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda