Muhammad · 26/38
Terjemahan Transliterasi — Surah Muhammad
ذَٰلِكَ بِأَنَّهُمْ قَالُوا لِلَّذِينَ كَرِهُوا مَا نَزَّلَ اللَّهُ سَنُطِيعُكُمْ فِي بَعْضِ الْأَمْرِ ۖ وَاللَّهُ يَعْلَمُ إِسْرَارَهُمْ ۝٢٦
Zaalika bi annahum qaaloo lillazeena karihoo maa nazzalal laahu sanutee`ukum fee ba`dil amri wallaahu ya`lamu israarahum
📖 Dalam Bahasa Melayu
Berlakunya yang demikian ialah: kerana mereka berkata kepada orang-orang yang tidak menyukai perkara yang diturunkan oleh Allah: "Kami akan patuh kepada kamu pada setengah perkara (yang berhubung dengan menentang Muhammad dan pengikutnya) itu"; sedang Allah mengetahui segala (perkataan dan perbuatan) yang mereka sembunyikan.

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • إِسْرَارَهُمْ: apa yang mereka sembunyikan dalam hati dan rahsia mereka.

Tafsiran Ayat:

Kesesatan dan kehinaan yang menimpa mereka itu adalah disebabkan oleh sikap mereka yang berkata secara rahsia kepada orang-orang musyrik yang membenci wahyu yang diturunkan oleh Allah kepada Rasul-Nya: "Kami akan mentaati kamu dalam sebahagian urusan," iaitu kerjasama dalam memusuhi Nabi Muhammad ﷺ dan menghalang manusia daripada berjihad bersamanya. Mereka berkata demikian secara sembunyi-sembunyi, tetapi Allah mengetahui segala apa yang mereka rahsiakan dan sembunyikan. Tiada sesuatu pun yang tersembunyi daripada pengetahuan Allah, dan Dia akan memperlihatkan kepada Rasul-Nya sebahagian daripada apa yang mereka sembunyikan itu.

Pengajaran dan Peringatan:

Ayat yang mulia ini memberikan pengajaran yang sangat penting kepada kita semua, iaitu bahawa Allah SWT Maha Mengetahui segala isi hati dan rahsia hamba-hamba-Nya. Tiada satu pun perbuatan atau perkataan yang tersembunyi daripada pengetahuan-Nya, walaupun ia dilakukan secara sulit dan rahsia. Oleh itu, wahai saudara seislam, berhati-hatilah dalam setiap langkah dan tindakan kita. Jangan sekali-kali kita menjadi golongan munafik yang berkata lain tetapi di hati lain, atau bekerjasama dengan musuh-musuh Islam untuk melemahkan agama Allah. Sesungguhnya Allah sentiasa mengawasi dan mengetahui segala apa yang kita usahakan, sama ada yang zahir mahupun yang tersembunyi. Maka jadilah hamba yang ikhlas dan jujur dalam beragama, kerana Allah tidak akan mensia-siakan amalan orang-orang yang beriman dan bertakwa.



📜 Ayat 24-28 — Surah Muhammad

24أَفَلَا يَتَدَبَّرُونَ الْقُرْآنَ أَمْ عَلَىٰ قُلُوبٍ أَقْفَالُهَا
(Setelah diterangkan yang demikian) maka adakah mereka sengaja tidak berusaha memahami serta memikirkan isi Al-Quran? Atau telah ada di atas hati mereka kunci penutup (yang menghalangnya daripada menerima ajaran Al-Quran)?
25إِنَّ الَّذِينَ ارْتَدُّوا عَلَىٰ أَدْبَارِهِم مِّن بَعْدِ مَا تَبَيَّنَ لَهُمُ الْهُدَى ۙ الشَّيْطَانُ سَوَّلَ لَهُمْ وَأَمْلَىٰ لَهُمْ
Sesungguhnya orang-orang yang telah berbalik kepada keingkaran mereka sesudah terang nyata kepada mereka kebenaran petunjuk (yang dikemukakan kepadanya), Syaitanlah yang memperdayakan mereka (berlaku demikian), serta memanjangkan angan-angan mereka.
26ذَٰلِكَ بِأَنَّهُمْ قَالُوا لِلَّذِينَ كَرِهُوا مَا نَزَّلَ اللَّهُ سَنُطِيعُكُمْ فِي بَعْضِ الْأَمْرِ ۖ وَاللَّهُ يَعْلَمُ إِسْرَارَهُمْ
Berlakunya yang demikian ialah: kerana mereka berkata kepada orang-orang yang tidak menyukai perkara yang diturunkan oleh Allah: "Kami akan patuh kepada kamu pada setengah perkara (yang berhubung dengan menentang Muhammad dan pengikutnya) itu"; sedang Allah mengetahui segala (perkataan dan perbuatan) yang mereka sembunyikan.
27فَكَيْفَ إِذَا تَوَفَّتْهُمُ الْمَلَائِكَةُ يَضْرِبُونَ وُجُوهَهُمْ وَأَدْبَارَهُمْ
(Kalaulah mereka terlepas sekarang dari bencana kejahatan mereka) maka bagaimanakah (mereka dapat menolak azab seksa) apabila malaikat mengambil nyawa mereka sambil memukul muka dan punggung mereka?
28ذَٰلِكَ بِأَنَّهُمُ اتَّبَعُوا مَا أَسْخَطَ اللَّهَ وَكَرِهُوا رِضْوَانَهُ فَأَحْبَطَ أَعْمَالَهُمْ
(Kematian mereka dalam keadaan yang buruk) itu, kerana mereka menurut (serta melakukan) perkara-perkara yang menyebabkan kemurkaan Allah, dan mereka pula membenci perkara-perkara yang diredhaiNya; oleh itu, Allah gugurkan amal-amal mereka (yang baik, yang pernah mereka lakukan).
MuhammadIndeks Al-Quran
38Ayat
MadaniyahRevelation
26Ayat

Terjemahan — Muhammad 26

Surah Muhammad Ayat 26 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Berlakunya yang demikian ialah: kerana mereka berkata kepada orang-orang yang…

Surah Ayat 26/38 — Surah Muhammad محمد (Madaniyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Muhammad Dengar, Surah Muhammad Terjemahan, Surah Muhammad mp3, Surah Muhammad pdf. Ayat 24–28. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda