Al-Qamar · 24/55
Terjemahan Transliterasi — Surah Al-Qamar
فَقَالُوا أَبَشَرًا مِّنَّا وَاحِدًا نَّتَّبِعُهُ إِنَّا إِذًا لَّفِي ضَلَالٍ وَسُعُرٍ ۝٢٤
Faqaalooo a-basharam minnaa waahidan nattabi`uhooo innaa izal lafee dalaalinw wa su`ur
📖 Dalam Bahasa Melayu
Lalu mereka berkata: Patutkah kita menurut manusia dari jenis kita, lagi yang berseorangan? Jika demikian, sesungguhnya kita berada dalam keadaan sesat dan gila!

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • ضَلَالٍ: Tersesat daripada kebenaran, jauh daripada jalan yang lurus.
  • سُعُرٍ: Kegilaan atau kebodohan; sebahagian ulama menafsirkannya sebagai azab api neraka yang menyala-nyala.

Tafsir Ayat:

Kaum Tsamud — iaitu kaum Nabi Salleh a.s. — telah mendustakan ayat-ayat dan mukjizat yang dibawa oleh nabi mereka. Mereka bukan sahaja menolak kebenaran, bahkan mereka mengingkarinya dengan penuh keangkuhan dan kehairanan. Mereka berkata: "Patutkah kita mengikuti seorang manusia biasa daripada kalangan kita sendiri, seorang sahaja? Sedangkan kita ini ramai dan kuat! Sesungguhnya jika kita mengikutinya, kita pasti berada dalam kesesatan yang jauh daripada kebenaran, dan kita akan terkena penyakit gila kerana tunduk kepada seorang lelaki yang tidak mempunyai kelebihan darjat atau kekuasaan seperti raja."

Mereka menganggap mustahil seorang manusia biasa menjadi rasul, lantas mereka menolak seruan Nabi Salleh dengan alasan yang dangkal. Padahal, para rasul yang diutus oleh Allah kesemuanya adalah manusia biasa yang dipilih oleh Allah untuk menyampaikan wahyu, bukan malaikat atau makhluk ghaib. Ini menunjukkan betapa jahilnya mereka terhadap hikmah Allah dalam memilih rasul daripada kalangan manusia itu sendiri, agar manusia dapat belajar dan mencontohi mereka secara langsung.

Pengajaran dan Nasihat:

Saudaraku yang dirahmati Allah, lihatlah bagaimana kaum yang mendustakan rasul sering kali menggunakan alasan yang sama — mereka meremehkan kerasulan kerana rasul itu manusia biasa seperti mereka. Namun, hakikatnya, keimanan tidak diukur dengan darjat atau kebangsawanan, tetapi dengan ketakwaan dan kebenaran yang dibawa. Allah memilih para nabi dan rasul daripada kalangan manusia biasa agar setiap insan tahu bahawa pintu hidayah terbuka untuk sesiapa sahaja yang benar-benar mencari kebenaran.

Janganlah kita menjadi seperti kaum Tsamud yang sombong dan memandang rendah terhadap kebenaran hanya kerana ia datang daripada orang yang dianggap biasa. Sesungguhnya hidayah Allah itu datang melalui pelbagai cara, dan kita hendaklah sentiasa merendah diri untuk menerima nasihat yang baik, walau daripada sesiapa pun. Semoga Allah menjauhkan kita daripada sifat angkuh dan membuka hati kita untuk menerima kebenaran. Amin.



📜 Ayat 22-26 — Surah Al-Qamar

22وَلَقَدْ يَسَّرْنَا الْقُرْآنَ لِلذِّكْرِ فَهَلْ مِن مُّدَّكِرٍ
Dan demi sesungguhnya! Kami telah mudahkan Al-Quran untuk peringatan dan pengajaran, maka adakah sesiapa yang mahu mengambil peringatan dan pelajaran (daripadanya)?
23كَذَّبَتْ ثَمُودُ بِالنُّذُرِ
(Demikian juga) kaum Thamud telah mendustakan peringatan dan amaran (yang disampaikan oleh Rasul mereka, Nabi Soleh).
24فَقَالُوا أَبَشَرًا مِّنَّا وَاحِدًا نَّتَّبِعُهُ إِنَّا إِذًا لَّفِي ضَلَالٍ وَسُعُرٍ
Lalu mereka berkata: Patutkah kita menurut manusia dari jenis kita, lagi yang berseorangan? Jika demikian, sesungguhnya kita berada dalam keadaan sesat dan gila!
25أَأُلْقِيَ الذِّكْرُ عَلَيْهِ مِن بَيْنِنَا بَلْ هُوَ كَذَّابٌ أَشِرٌ
Tidaklah patut wahyu peringatan itu diturunkan kepadanya (padahal orang-orang yang lebih layak ada) di antara kita. Bahkan dialah seorang pendusta, lagi sombong angkuh.
26سَيَعْلَمُونَ غَدًا مَّنِ الْكَذَّابُ الْأَشِرُ
Mereka akan mengetahui kelak siapakah orangnya yang pendusta, lagi sombong angkuh itu.
Al-QamarIndeks Al-Quran
55Ayat
MakkiyahRevelation
24Ayat

Terjemahan — Al-Qamar 24

Surah Al-Qamar Ayat 24 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Lalu mereka berkata: Patutkah kita menurut manusia dari jenis kita,…

Surah Ayat 24/55 — Surah Al-Qamar القمر (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Al-Qamar Dengar, Surah Al-Qamar Terjemahan, Surah Al-Qamar mp3, Surah Al-Qamar pdf. Ayat 22–26. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda