Al-An'am · 139/165
Terjemahan Transliterasi — Surah Al-An'am
وَقَالُوا مَا فِي بُطُونِ هَٰذِهِ الْأَنْعَامِ خَالِصَةٌ لِّذُكُورِنَا وَمُحَرَّمٌ عَلَىٰ أَزْوَاجِنَا ۖ وَإِن يَكُن مَّيْتَةً فَهُمْ فِيهِ شُرَكَاءُ ۚ سَيَجْزِيهِمْ وَصْفَهُمْ ۚ إِنَّهُ حَكِيمٌ عَلِيمٌ ۝١٣٩
Wa qaaloo maa fee butooni haazihil an`aami khaalisatul lizukoorinaa wa muharramun `alaaa azwaajinaa wa iny yakum maitatan fahum feehi shurakaaa`; sa yajzeehim wasfahum; innahoo Hakeemun `Aleem
📖 Dalam Bahasa Melayu
Dan mereka berkata lagi: "Apa yang ada dalam perut binatang-binatang ternak itu (jika ia lahirkan hidup) adalah halal bagi lelaki-lelaki kami dan haram bagi perempuan-perempuan kami". Dan jika ia (dilahirkan) mati, maka mereka (lelaki perempuan) bersekutu padanya (bersama-sama memakannya). Allah akan membalas mereka tentang apa yang mereka tetapkan (mengenai halal dan haram) itu. Sesungguhnya Allah Maha Bijaksana, lagi Maha Mengetahui.

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • خَالِصَةٌ – khusus untuk lelaki sahaja.
  • أَزْوَاجِنَا – isteri-isteri kami (kaum wanita).
  • مَيْتَةً – anak binatang yang lahir dalam keadaan mati.
  • شُرَكَاءُ – berkongsi bersama (lelaki dan perempuan sama-sama boleh memakannya).
  • سَيَجْزِيهِمْ وَصْفَهُمْ – Allah akan membalas mereka atas ucapan dan dakwaan dusta mereka.

Tafsir Ayat:

Orang-orang musyrik telah mereka-reka satu peraturan sendiri yang bukan daripada Allah. Mereka berkata: "Apa yang ada di dalam perut binatang ternak ini (iaitu anak yang dikandungnya) adalah khusus untuk lelaki-lelaki kami sahaja, dan haram ke atas isteri-isteri kami." Maksudnya, jika anak binatang itu lahir dalam keadaan hidup, maka hanya kaum lelaki yang boleh memakannya, manakala kaum wanita tidak dibenarkan langsung. Tetapi jika anak itu lahir dalam keadaan mati, maka mereka semua — lelaki dan perempuan — sama-sama berkongsi untuk memakannya.

Mereka menetapkan hukum ini bukan berdasarkan wahyu atau petunjuk Allah, tetapi semata-mata mengikut hawa nafsu dan adat resam jahiliah mereka. Mereka menghalalkan apa yang Allah tidak halalkan, dan mengharamkan apa yang Allah tidak haramkan. Ini adalah satu bentuk kezaliman dan pendustaan terhadap Allah Taala.

Allah akan membalas mereka dengan balasan yang setimpal atas ucapan dan perbuatan mereka yang mereka-reka sifat-sifat dusta terhadap Allah. Sesungguhnya Allah Maha Bijaksana dalam segala ketentuan dan peraturan-Nya, dan Maha Mengetahui segala apa yang mereka lakukan dan katakan.


Pengajaran dan Peringatan:

Ayat ini mengingatkan kita bahawa menetapkan hukum halal dan haram adalah hak mutlak Allah semata-mata. Tiada sesiapa pun — sama ada individu, kumpulan, mahupun masyarakat — berhak untuk menentukan halal dan haram mengikut kemahuan sendiri tanpa berpandukan al-Quran dan Sunnah.

Islam adalah agama yang lengkap dan sempurna. Allah telah menjelaskan dalam al-Quran apa yang halal dan apa yang haram. Maka, sebagai hamba yang beriman, kita hendaklah tunduk dan patuh sepenuhnya kepada hukum Allah, bukan mengikut adat, budaya, atau hawa nafsu yang bertentangan dengan syariat.

Ayat ini juga mengingatkan kita bahawa Allah Maha Mengetahui segala perbuatan hamba-Nya. Tidak ada satu pun yang tersembunyi daripada pengetahuan-Nya. Setiap ucapan dan perbuatan akan dibalas dengan adil. Maka, jauhilah daripada mereka-reka hukum agama sesuka hati, kerana balasan Allah itu pasti dan tidak akan terlepas.

Semoga kita semua dijauhkan daripada perbuatan mereka-reka hukum Allah dan sentiasa istiqamah dalam mengikuti petunjuk yang benar.



📜 Ayat 137-141 — Surah Al-An'am

137وَكَذَٰلِكَ زَيَّنَ لِكَثِيرٍ مِّنَ الْمُشْرِكِينَ قَتْلَ أَوْلَادِهِمْ شُرَكَاؤُهُمْ لِيُرْدُوهُمْ وَلِيَلْبِسُوا عَلَيْهِمْ دِينَهُمْ ۖ وَلَوْ شَاءَ اللَّهُ مَا فَعَلُوهُ ۖ فَذَرْهُمْ وَمَا يَفْتَرُونَ
Dan demikianlah juga (jahatnya) ketua-ketua yang orang-orang musyrik itu jadikan sekutu bagi Allah, menghasut kebanyakan dari mereka dengan kata-kata indah yang memperlihatkan eloknya perbuatan membunuh anak-anak mereka, untuk membinasakan mereka, dan untuk mengelirukan mereka nengenai ugama mereka. Dan kalau Allah kehendaki, nescaya mereka tidak melakukannya. Oleh itu biarkanlah mereka dan apa yang mereka ada-adakan itu.
138وَقَالُوا هَٰذِهِ أَنْعَامٌ وَحَرْثٌ حِجْرٌ لَّا يَطْعَمُهَا إِلَّا مَن نَّشَاءُ بِزَعْمِهِمْ وَأَنْعَامٌ حُرِّمَتْ ظُهُورُهَا وَأَنْعَامٌ لَّا يَذْكُرُونَ اسْمَ اللَّهِ عَلَيْهَا افْتِرَاءً عَلَيْهِ ۚ سَيَجْزِيهِم بِمَا كَانُوا يَفْتَرُونَ
Dan mereka berkata lagi: "Ini adalah binatang-binatang ternak dan tanaman-tanaman yang dilarang, yang tidak boleh seorang pun memakannya kecuali sesiapa yang kami kehendaki", - menurut anggapan mereka; dan (sejenis lagi) binatang-binatang ternak yang dilarang menunggangnya; dan (sejenis lagi) bintang-bintang ternak yang tidak mereka sebutkan nama Allah ketika menyembelihnya; (semuanya itu mereka lakukan dengan) berdusta terhadap Allah. Allah akan membalas mereka disebabkan apa yang mereka telah ada-adakan itu.
139وَقَالُوا مَا فِي بُطُونِ هَٰذِهِ الْأَنْعَامِ خَالِصَةٌ لِّذُكُورِنَا وَمُحَرَّمٌ عَلَىٰ أَزْوَاجِنَا ۖ وَإِن يَكُن مَّيْتَةً فَهُمْ فِيهِ شُرَكَاءُ ۚ سَيَجْزِيهِمْ وَصْفَهُمْ ۚ إِنَّهُ حَكِيمٌ عَلِيمٌ
Dan mereka berkata lagi: "Apa yang ada dalam perut binatang-binatang ternak itu (jika ia lahirkan hidup) adalah halal bagi lelaki-lelaki kami dan haram bagi perempuan-perempuan kami". Dan jika ia (dilahirkan) mati, maka mereka (lelaki perempuan) bersekutu padanya (bersama-sama memakannya). Allah akan membalas mereka tentang apa yang mereka tetapkan (mengenai halal dan haram) itu. Sesungguhnya Allah Maha Bijaksana, lagi Maha Mengetahui.
140قَدْ خَسِرَ الَّذِينَ قَتَلُوا أَوْلَادَهُمْ سَفَهًا بِغَيْرِ عِلْمٍ وَحَرَّمُوا مَا رَزَقَهُمُ اللَّهُ افْتِرَاءً عَلَى اللَّهِ ۚ قَدْ ضَلُّوا وَمَا كَانُوا مُهْتَدِينَ
Sesungguhnya rugilah orang-orang yang membunuh anak-anak mereka kerana kebodohan, lagi tidak berpengetahuan (sedang Allah yang memberi rezeki kepada sekalian makhluknya), dan juga (rugilah orang-orang yang) mengharamkan apa yang telah dikurniakan oleh Allah kepada mereka, dengan berdusta terhadap Allah. Sesungguhnya sesatlah mereka, dan tiadalah mereka mendapat petunjuk.
141۞ وَهُوَ الَّذِي أَنشَأَ جَنَّاتٍ مَّعْرُوشَاتٍ وَغَيْرَ مَعْرُوشَاتٍ وَالنَّخْلَ وَالزَّرْعَ مُخْتَلِفًا أُكُلُهُ وَالزَّيْتُونَ وَالرُّمَّانَ مُتَشَابِهًا وَغَيْرَ مُتَشَابِهٍ ۚ كُلُوا مِن ثَمَرِهِ إِذَا أَثْمَرَ وَآتُوا حَقَّهُ يَوْمَ حَصَادِهِ ۖ وَلَا تُسْرِفُوا ۚ إِنَّهُ لَا يُحِبُّ الْمُسْرِفِينَ
Dan Dia lah (Allah) yang menjadikan (untuk kamu) kebun-kebun yang menjalar tanamannya dan yang tidak menjalar; dan pohon-pohon tamar (kurma) dan tanaman-tanaman yang berlainan (bentuk, rupa dan) rasanya; dan buah zaiton dan delima, yang bersamaan (warnanya atau daunnya) dan tidak bersamaan (rasanya). Makanlah dari buahnya ketika ia berbuah, dan keluarkanlah haknya (zakatnya) pada hari memetik atau menuainya; dan janganlah kamu melampau (pada apa-apa jua yang kamu makan atau belanjakan); sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang melampau.
Al-An'amIndeks Al-Quran
165Ayat
MakkiyahRevelation
139Ayat

Terjemahan — Al-An'am 139

Surah Al-An'am Ayat 139 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Dan mereka berkata lagi: "Apa yang ada dalam perut binatang-binatang…

Surah Ayat 139/165 — Surah Al-An'am الأنعام (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Al-An'am Dengar, Surah Al-An'am Terjemahan, Surah Al-An'am mp3, Surah Al-An'am pdf. Ayat 137–141. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda