اعراف · 88/206
ترجمه آوانگاری — اعراف
۞ قَالَ ٱلۡمَلَأُ ٱلَّذِينَ ٱسۡتَكۡبَرُواْ مِن قَوۡمِهِۦ لَنُخۡرِجَنَّكَ يَٰشُعَيۡبُ وَٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ مَعَكَ مِن قَرۡيَتِنَآ أَوۡ لَتَعُودُنَّ فِي مِلَّتِنَاۚ قَالَ أَوَلَوۡ كُنَّا كَٰرِهِينَ  ۝٨٨
Qaalal mala ul lazeenas takbaroo min qawmihee lanukhrijannaka yaa Shu`aibu wallazeena aamanoo ma`aka min qaryatinaaa aw lata`oo dunna fee millatinaa; qaala awa law kunnaa kaariheen
📖 معنای فارسی
مهتران قومش كه سركشى پيشه كرده بودند گفتند: اى شعيب، تو و كسانى را كه به تو ايمان آورده‌اند از قريه خويش مى‌رانيم مگر آنكه به آيين ما برگرديد. گفت: و هر چند از آن كراهت داشته باشيم؟
📜

ترجمه — Tafsir

معانی کلمات:

  • مَلَأ: اشراف، بزرگان و رؤسای قوم.
  • استکبروا: تکبر ورزیدند و از پذیرش حق سر باز زدند.
  • قریتنا: شهر و دیار ما.
  • ملتنا: آیین و دین ما.
  • کارهین: ناخوشایند و بیزار (از دین شما).

تفسیر آیه:

بزرگان و سران مستکبر قوم شعیب (علیه السلام) که از روی تکبر از ایمان آوردن به خدا و پیروی از پیامبرشان سر باز زده بودند، با تهدید و خشونت به شعیب گفتند: «ای شعیب! یا تو و کسانی که با تو ایمان آوردهاند را از شهر و دیارمان بیرون میکنیم، یا اینکه باید به آیین و دین ما بازگردید و از آن پیروی کنید.»

شعیب (علیه السلام) در پاسخ، با تعجب و انکار، این تهدید را نپذیرفت و فرمود: «آیا حتی اگر ما از دین شما بیزار و ناخوشایند باشیم و بطلان آن را بدانیم، باز هم باید به آن بازگردیم؟» او با این بیان، هم نهایت نفرت خود را از شرک و باطل نشان داد و هم بر ثبات و استواری خود و مؤمنان در راه حق تأکید کرد. او روشن ساخت که تهدید و اجبار، هرگز نمیتواند آنان را از ایمان و حقیقت بازگرداند.

فواید و پیامهای آیه:

  • ایستادگی در برابر تهدید: مؤمنان هرگز نباید در برابر تهدید و ارعاب دشمنان، از حق و ایمان خود دست بکشند و استقامت ورزند.
  • بیزاری از باطل: انسان مؤمن باید نسبت به باطل و شرک، بیزاری و نفرت قلبی داشته باشد و هرگز آن را نپذیرد، حتی اگر به قیمت تبعید و آزار باشد.
  • آزادگی و عزت نفس: مؤمن هرگز زیر بار ذلت و پذیرش آیین باطل نمیرود و عزت و کرامت خود را با ایمان به خدا حفظ میکند.
  • امیدواری به یاری خدا: این آیه به مؤمنان میآموزد که در برابر فشارها و تهدیدهای دشمنان، به خدا توکل کنند و بدانند که سرانجام پیروزی از آنِ اهل حق است.
🎧 گوش دهید

📜 آیه 86-90 — اعراف

86وَلَا تَقۡعُدُواْ بِكُلِّ صِرَٰطٍ تُوعِدُونَ وَتَصُدُّونَ عَن سَبِيلِ ٱللَّهِ مَنۡ ءَامَنَ بِهِۦ وَتَبۡغُونَهَا عِوَجًاۚ وَٱذۡكُرُوٓاْ إِذۡ كُنتُمۡ قَلِيلًا فَكَثَّرَكُمۡۖ وَٱنظُرُواْ كَيۡفَ كَانَ عَٰقِبَةُ ٱلۡمُفۡسِدِينَ 
و بر سر راه‌ها منشينيد تا مؤمنان به خدا را بترسانيد و از راه خدا بازداريد و به كجروى واداريد. و به ياد آريد آنگاه كه اندك بوديد، خدا بر شمار شما افزود. و بنگريد كه عاقبت مفسدان چگونه بوده است.
87وَإِن كَانَ طَآئِفَةٌ مِّنكُمۡ ءَامَنُواْ بِٱلَّذِيٓ أُرۡسِلۡتُ بِهِۦ وَطَآئِفَةٌ لَّمۡ يُؤۡمِنُواْ فَٱصۡبِرُواْ حَتَّىٰ يَحۡكُمَ ٱللَّهُ بَيۡنَنَاۚ وَهُوَ خَيۡرُ ٱلۡحَٰكِمِينَ 
اگر گروهى از شما به آنچه من از جانب خدا بدان مبعوث شده‌ام، ايمان آورده‌اند و گروهى هنوز ايمان نياورده‌اند، صبر كنيد تا خدا ميان ما حكم كند كه او بهترين داوران است.
88۞ قَالَ ٱلۡمَلَأُ ٱلَّذِينَ ٱسۡتَكۡبَرُواْ مِن قَوۡمِهِۦ لَنُخۡرِجَنَّكَ يَٰشُعَيۡبُ وَٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ مَعَكَ مِن قَرۡيَتِنَآ أَوۡ لَتَعُودُنَّ فِي مِلَّتِنَاۚ قَالَ أَوَلَوۡ كُنَّا كَٰرِهِينَ 
مهتران قومش كه سركشى پيشه كرده بودند گفتند: اى شعيب، تو و كسانى را كه به تو ايمان آورده‌اند از قريه خويش مى‌رانيم مگر آنكه به آيين ما برگرديد. گفت: و هر چند از آن كراهت داشته باشيم؟
89قَدِ ٱفۡتَرَيۡنَا عَلَى ٱللَّهِ كَذِبًا إِنۡ عُدۡنَا فِي مِلَّتِكُم بَعۡدَ إِذۡ نَجَّىٰنَا ٱللَّهُ مِنۡهَاۚ وَمَا يَكُونُ لَنَآ أَن نَّعُودَ فِيهَآ إِلَّآ أَن يَشَآءَ ٱللَّهُ رَبُّنَاۚ وَسِعَ رَبُّنَا كُلَّ شَيۡءٍ عِلۡمًاۚ عَلَى ٱللَّهِ تَوَكَّلۡنَاۚ رَبَّنَا ٱفۡتَحۡ بَيۡنَنَا وَبَيۡنَ قَوۡمِنَا بِٱلۡحَقِّ وَأَنتَ خَيۡرُ ٱلۡفَٰتِحِينَ 
پس از آنكه خدا ما را از كيش شما رهانيده است اگر بدان بازگرديم، بر خدا دروغ بسته باشيم، و ما ديگر بار بدان كيش بازنمى‌گرديم، مگر آنكه خدا آن پروردگار ما خواسته باشد. زيرا علم پروردگار ما بر همه چيز احاطه دارد. ما بر خدا توكل مى‌كنيم. اى پروردگار ما، ميان ما و قوم ما به حق، راهى بگشا كه تو بهترين راهگشايان هستى.
90وَقَالَ ٱلۡمَلَأُ ٱلَّذِينَ كَفَرُواْ مِن قَوۡمِهِۦ لَئِنِ ٱتَّبَعۡتُمۡ شُعَيۡبًا إِنَّكُمۡ إِذًا لَّخَٰسِرُونَ 
مهتران قومش كه كافر بودند، گفتند: اگر از شعيب پيروى كنيد سخت زيان كرده‌ايد.
اعراففهرست قرآن
206آیه
مکیRevelation
88آیه

ترجمه — اعراف 88

سوره آیه 88/206 — اعراف الأعراف (مکی). خواندن گوش دهید ترجمه (فارسی). گوش دهید: اعراف گوش دهید, اعراف ترجمه, اعراف mp3, اعراف pdf. آیه 86–90. معنای فارسی: اردو.




Tuesday, August 18, 2026

به قرآن کریم چنگ بزنید