Terjemahan — Tafsir
Makna Perkataan:
- فَالْمُدَبِّرَاتِ (al-mudabbirāt): Malaikat-malaikat yang mengurus dan mengatur.
- أَمْرًا (amrā): Urusan-urusan (perintah) Allah yang diamanahkan kepada mereka.
Tafsir Ayat:
Allah SWT bersumpah dengan malaikat-malaikat yang ditugaskan untuk mengurus dan mengatur segala urusan alam semesta ini. Mereka adalah para malaikat yang melaksanakan perintah Allah dengan penuh ketaatan dan ketelitian, seperti malaikat yang ditugaskan mengurus rezeki, mencatat amal perbuatan manusia, mencabut nyawa, dan mengatur berbagai urusan lain yang telah Allah tetapkan. Mereka tidak pernah lalai atau ingkar dalam menjalankan tugas-tugas tersebut.
Sumpah ini menunjukkan betapa agungnya kedudukan para malaikat yang sentiasa patuh dan taat kepada perintah Allah, serta menjadi bukti kekuasaan Allah dalam mengurus seluruh makhluk-Nya. Apabila Allah bersumpah dengan makhluk-makhluk-Nya yang agung ini, maka ia menjadi penguat bagi berita penting yang akan disampaikan selepas sumpah tersebut, iaitu tentang kepastian hari kebangkitan dan perhitungan amal.
Sebagai hamba yang beriman, kita hendaklah sentiasa meyakini bahawa Allah SWT tidak pernah meninggalkan urusan hamba-Nya tanpa pengawasan dan pengaturan. Para malaikat sentiasa bergerak melaksanakan tugas mereka dengan izin Allah, dan ini seharusnya menyedarkan kita bahawa setiap perbuatan kita dicatat dan akan dihisab. Marilah kita menjadikan kehidupan ini sebagai persediaan untuk menghadapi hari pembalasan, kerana sesungguhnya Allah dan para malaikat-Nya sentiasa mengawasi setiap gerak-geri kita.
📜 Ayat 3-7 — Surah An-Nazi'at
Terjemahan — An-Nazi'at 5
Surah An-Nazi'at Ayat 5 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Serta menyempurnakan tadbir urusan alam yang diperintahkan kepadanya; (sumpah demi…Surah Ayat 5/46 — Surah An-Nazi'at النازعات (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah An-Nazi'at Dengar, Surah An-Nazi'at Terjemahan, Surah An-Nazi'at mp3, Surah An-Nazi'at pdf. Ayat 3–7. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.
Al-Quran
Monday, September 7, 2026
Jangan lupakan kami dalam doa baik anda








