At-Taubah · 62/129
Terjemahan Transliterasi — Surah At-Taubah
يَحْلِفُونَ بِاللَّهِ لَكُمْ لِيُرْضُوكُمْ وَاللَّهُ وَرَسُولُهُ أَحَقُّ أَن يُرْضُوهُ إِن كَانُوا مُؤْمِنِينَ ۝٦٢
yahlifoona billaahi lakum liyurdookum wallaahu wa Rasooluhoo ahaqqu ai yurdoohu in kaanoo mu`mineen
📖 Dalam Bahasa Melayu
Mereka bersumpah kepada kamu dengan nama Allah untuk mendapat keredaan kamu, padahal Allah dan RasulNya jualah yang lebih berhak mereka mendapat keredaanNya, jika betul mereka orang-orang yang beriman.

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • يَحْلِفُونَ: mereka bersumpah
  • لِيُرْضُوكُمْ: untuk menyenangkan hati kamu
  • أَحَقُّ: lebih berhak / lebih utama

Tafsir Ayat:

Orang-orang munafik bersumpah dengan nama Allah di hadapan kamu wahai orang-orang yang beriman, bahawa mereka tidak pernah mengucapkan perkataan yang menyakiti Rasulullah ﷺ. Mereka melakukan semua ini semata-mata untuk menyenangkan hati kamu dan meyakinkan kamu bahawa mereka tidak bersalah. Padahal Allah dan Rasul-Nya lebih berhak untuk mereka redhai dan cari keredhaan-Nya, iaitu dengan beriman dengan sebenar-benar iman, taat kepada perintah Allah dan Rasul, serta meninggalkan segala larangan-Nya. Sekiranya mereka benar-benar orang yang beriman, sudah tentu mereka akan mengutamakan keredhaan Allah dan Rasul-Nya daripada keredhaan manusia semata-mata. Ayat ini diturunkan berkenaan dengan orang-orang yang tidak turut serta dalam Perang Tabuk, kemudian mereka datang mengemukakan alasan-alasan palsu dan bersumpah dusta untuk meminta maaf.

Perhatikanlah bagaimana Allah menggunakan bentuk tunggal dalam firman-Nya "أَن يُرْضُوهُ" (bahawa mereka meredhai-Nya) walaupun menyebut Allah dan Rasul-Nya. Ini kerana keredhaan Allah dan keredhaan Rasul-Nya adalah satu perkara yang tidak dapat dipisahkan. Sesiapa yang meredhai Rasulullah ﷺ bererti dia meredhai Allah, dan sesiapa yang meredhai Allah bererti dia meredhai Rasul-Nya.

Wahai saudara seislam, renungkanlah betapa mulianya akhlak orang-orang beriman yang sentiasa mengutamakan keredhaan Allah dan Rasul-Nya dalam setiap keadaan. Mereka tidak pernah menjadikan kepentingan peribadi atau pandangan manusia sebagai ukuran, tetapi semuanya kembali kepada Allah dan Rasul. Justeru, marilah kita sama-sama memperbetulkan niat dan tujuan kita, agar segala amalan yang kita lakukan benar-benar ikhlas kerana Allah dan mengikuti sunnah Rasul-Nya. Sesungguhnya keredhaan Allah adalah matlamat tertinggi yang akan membawa kita kepada kebahagiaan di dunia dan akhirat. Semoga Allah menjadikan kita termasuk dalam kalangan hamba-hamba-Nya yang sentiasa mencari keredhaan-Nya dan menjauhkan kita daripada sifat munafik yang hanya mementingkan pandangan manusia.



📜 Ayat 60-64 — Surah At-Taubah

60۞ إِنَّمَا الصَّدَقَاتُ لِلْفُقَرَاءِ وَالْمَسَاكِينِ وَالْعَامِلِينَ عَلَيْهَا وَالْمُؤَلَّفَةِ قُلُوبُهُمْ وَفِي الرِّقَابِ وَالْغَارِمِينَ وَفِي سَبِيلِ اللَّهِ وَابْنِ السَّبِيلِ ۖ فَرِيضَةً مِّنَ اللَّهِ ۗ وَاللَّهُ عَلِيمٌ حَكِيمٌ
Sesungguhnya sedekah-sedekah (zakat) itu hanyalah untuk orang-orang fakir, dan orang-orang miskin, dan amil-amil yang mengurusnya, dan orang-orang muallaf yang dijinakkan hatinya, dan untuk hamba-hamba yang hendak memerdekakan dirinya, dan orang-orang yang berhutang, dan untuk (dibelanjakan pada) jalan Allah, dan orang-orang musafir (yang keputusan) dalam perjalanan. (Ketetapan hukum yang demikian itu ialah) sebagai satu ketetapan (yang datangnya) dari Allah. Dan (ingatlah) Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Bijaksana.
61وَمِنْهُمُ الَّذِينَ يُؤْذُونَ النَّبِيَّ وَيَقُولُونَ هُوَ أُذُنٌ ۚ قُلْ أُذُنُ خَيْرٍ لَّكُمْ يُؤْمِنُ بِاللَّهِ وَيُؤْمِنُ لِلْمُؤْمِنِينَ وَرَحْمَةٌ لِّلَّذِينَ آمَنُوا مِنكُمْ ۚ وَالَّذِينَ يُؤْذُونَ رَسُولَ اللَّهِ لَهُمْ عَذَابٌ أَلِيمٌ
Dan di antara mereka (yang munafik itu) ada orang-orang yang menyakiti Nabi sambil mereka berkata: "Bahawa dia (Nabi Muhammad) orang yang suka mendengar (dan percaya pada apa yang didengarnya)". Katakanlah: "Dia mendengar (dan percaya) apa yang baik bagi kamu, ia beriman kepada Allah dan percaya kepada orang mukmin, dan ia pula menjadi rahmat bagi orang-orang yang beriman di antara kamu". Dan orang-orang yang menyakiti Rasulullah itu, bagi mereka azab seksa yang tidak terperi sakitnya.
62يَحْلِفُونَ بِاللَّهِ لَكُمْ لِيُرْضُوكُمْ وَاللَّهُ وَرَسُولُهُ أَحَقُّ أَن يُرْضُوهُ إِن كَانُوا مُؤْمِنِينَ
Mereka bersumpah kepada kamu dengan nama Allah untuk mendapat keredaan kamu, padahal Allah dan RasulNya jualah yang lebih berhak mereka mendapat keredaanNya, jika betul mereka orang-orang yang beriman.
63أَلَمْ يَعْلَمُوا أَنَّهُ مَن يُحَادِدِ اللَّهَ وَرَسُولَهُ فَأَنَّ لَهُ نَارَ جَهَنَّمَ خَالِدًا فِيهَا ۚ ذَٰلِكَ الْخِزْيُ الْعَظِيمُ
Tidakkah mereka mengetahui bahawa sesiapa yang menentang (perintah-perintah) Allah dan RasulNya, maka sesungguhnya adalah baginya neraka Jahannam serta ia kekal di dalamnya? Balasan yang demikian adalah kehinaan yang besar
64يَحْذَرُ الْمُنَافِقُونَ أَن تُنَزَّلَ عَلَيْهِمْ سُورَةٌ تُنَبِّئُهُم بِمَا فِي قُلُوبِهِمْ ۚ قُلِ اسْتَهْزِئُوا إِنَّ اللَّهَ مُخْرِجٌ مَّا تَحْذَرُونَ
Orang-orang munafik itu takut kalau diturunkan satu surah Al-Quran yang menerangkan kepada mereka (dan kepada ramai) akan apa yang ada dalam hati mereka (dari kekufuran). Katakanlah (wahai Muhammad): "Ejek-ejeklah (seberapa yang kamu suka), sesungguhnya Allah akan mendedahkan apa yang kamu takut (terdedah untuk pengetahuan ramai)"
At-TaubahIndeks Al-Quran
129Ayat
MadaniyahRevelation
62Ayat

Terjemahan — At-Taubah 62

Surah At-Taubah Ayat 62 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Mereka bersumpah kepada kamu dengan nama Allah untuk mendapat keredaan…

Surah Ayat 62/129 — Surah At-Taubah التوبة (Madaniyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah At-Taubah Dengar, Surah At-Taubah Terjemahan, Surah At-Taubah mp3, Surah At-Taubah pdf. Ayat 60–64. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda