توبه · 98/129
ترجمه آوانگاری — توبه
وَمِنَ الْأَعْرَابِ مَن يَتَّخِذُ مَا يُنفِقُ مَغْرَمًا وَيَتَرَبَّصُ بِكُمُ الدَّوَائِرَ ۚ عَلَيْهِمْ دَائِرَةُ السَّوْءِ ۗ وَاللَّهُ سَمِيعٌ عَلِيمٌ ۝٩٨
Wa minal A`raabi mai yattakhizu maa yunfiqu maghramanw wa yatarabbasu bikumud dawaaa`ir; alaihim daaa`iratus saw`; wallaahu Samee`un `Aleem
📖 معنای فارسی
پاره‌اى از عربهاى باديه‌نشين آنچه را كه خرج مى‌كنند چون غرامتى مى‌پندارند و منتظرند تا به شما حوادثى برسد. حوادث بد بر خودشان باد و خدا شنوا و داناست.

🎧 گوش دهید
📜

ترجمه — Tafsir

معانی کلمات:

  • مَغْرَمًا: خسارت و غرامت؛ چیزی که انسان آن را از دست رفته و زیان بداند.
  • یَتَرَبَّصُ: انتظار میکشد و در کمین است.
  • الدَّوَائِرَ: جمع «دائرة»، به معنای حوادث روزگار و پیشامدهای ناگوار که بر سر کسی میچرخد.
  • دَائِرَةُ السَّوْءِ: پیشامد بد و بلا که بر خودشان فرود آید.

تفسیر آیه:

خداوند متعال در این آیه به بیان حال گروهی از منافقان بادیهنشین (اعراب) میپردازد که ایمانشان سست و نفاقشان آشکار است. اینان از همان ابتدا نگاهشان به انفاق و کمک مالی در راه خدا، نگاهی منفی و همراه با بدبینی است. آنها انفاق را نه عبادت و وسیلهای برای تقرب به پروردگار، بلکه یک «غرامت» و خسارت میدانند؛ یعنی پولی که از دستشان میرود و هیچ سودی برایشان ندارد. به همین دلیل، نه به پاداش الهی امید دارند و نه از عذاب او میترسند؛ بلکه اگر گاهی چیزی بدهند، از روی ریا و ترس از زبان مردم است، نه برای رضای خدا.

افزون بر این، آنها در انتظارند که حوادث تلخ و روزگار سخت بر شما مؤمنان بچرخد و بلاها و مصیبتها دامنگیرتان شود تا از شر شما راحت شوند و دین اسلام شکست بخورد. اما خداوند میفرماید: ای مؤمنان، نگران نباشید؛ همان بدبختی و بلایی که اینها برای شما آرزو میکنند، بر خودشان نازل خواهد شد و دایرهی بدبختی بر گردن خودشان خواهد چرخید، نه بر شما. آنها در سخنان خود دروغ میگویند و در دلهایشان نیّتهای پلید و فاسدی دارند، اما خداوند به همهی گفتههای آنان شنواست و به همهی رازهای درونیشان داناست و سزای اعمالشان را خواهد داد.

فواید و پیامهای آیه:

  • انفاق در راه خدا هرگز خسارت نیست؛ بلکه تجارتی پرسود با پروردگار مهربان است که پاداش آن نزد او محفوظ است. مؤمن باید با دید مثبت و امید به ثواب الهی انفاق کند، نه با نگاه دنیایی و محاسبات مادی.
  • بدخواهی و آرزوی نابودی برای مؤمنان، نشانهی نفاق و دوری از ایمان است. مؤمن واقعی برای برادران دینی خود خیر میخواهد و هرگز در کمین ضرر آنان نیست.
  • سنت الهی بر این است که توطئهها و بدخواهیهای دشمنان، دامان خودشان را میگیرد و بلا به خودشان بازمیگردد؛ پس مؤمن نباید از دسیسههای آنان هراسان شود.
  • خداوند بر تمام گفتار و نیّتهای پنهان انسانها آگاه است؛ این باور، انسان را به تقوا و پرهیز از ریا و نفاق دعوت میکند و او را در مسیر اخلاص و صداقت قرار میدهد.


📜 آیه 96-100 — توبه

96يَحْلِفُونَ لَكُمْ لِتَرْضَوْا عَنْهُمْ ۖ فَإِن تَرْضَوْا عَنْهُمْ فَإِنَّ اللَّهَ لَا يَرْضَىٰ عَنِ الْقَوْمِ الْفَاسِقِينَ
برايتان سوگند مى‌خورند تا از آنان خشنود شويد. اگر شما هم خشنود شويد، خدا از اين مردم نافرمان خشنود نخواهد شد.
97الْأَعْرَابُ أَشَدُّ كُفْرًا وَنِفَاقًا وَأَجْدَرُ أَلَّا يَعْلَمُوا حُدُودَ مَا أَنزَلَ اللَّهُ عَلَىٰ رَسُولِهِ ۗ وَاللَّهُ عَلِيمٌ حَكِيمٌ
عربهاى باديه‌نشين كافرتر و منافق‌تر از ديگرانند و به بى‌خبرى از احكامى كه خدا بر پيامبرش نازل كرده است سزاوارترند. و خدا دانا و حكيم است.
98وَمِنَ الْأَعْرَابِ مَن يَتَّخِذُ مَا يُنفِقُ مَغْرَمًا وَيَتَرَبَّصُ بِكُمُ الدَّوَائِرَ ۚ عَلَيْهِمْ دَائِرَةُ السَّوْءِ ۗ وَاللَّهُ سَمِيعٌ عَلِيمٌ
پاره‌اى از عربهاى باديه‌نشين آنچه را كه خرج مى‌كنند چون غرامتى مى‌پندارند و منتظرند تا به شما حوادثى برسد. حوادث بد بر خودشان باد و خدا شنوا و داناست.
99وَمِنَ الْأَعْرَابِ مَن يُؤْمِنُ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ وَيَتَّخِذُ مَا يُنفِقُ قُرُبَاتٍ عِندَ اللَّهِ وَصَلَوَاتِ الرَّسُولِ ۚ أَلَا إِنَّهَا قُرْبَةٌ لَّهُمْ ۚ سَيُدْخِلُهُمُ اللَّهُ فِي رَحْمَتِهِ ۗ إِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَّحِيمٌ
و پاره‌اى از عربهاى باديه‌نشين به خدا و روز قيامت ايمان دارند و آنچه را كه خرج مى‌كنند براى نزديك شدن به خدا و به خاطر دعاى پيامبر خرج مى‌كنند. بدانيد كه همين سبب نزديكيشان به خدا خواهد شد و خدا به رحمت خويش داخلشان خواهد كرد، زيرا آمرزنده و مهربان است.
100وَالسَّابِقُونَ الْأَوَّلُونَ مِنَ الْمُهَاجِرِينَ وَالْأَنصَارِ وَالَّذِينَ اتَّبَعُوهُم بِإِحْسَانٍ رَّضِيَ اللَّهُ عَنْهُمْ وَرَضُوا عَنْهُ وَأَعَدَّ لَهُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِي تَحْتَهَا الْأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا أَبَدًا ۚ ذَٰلِكَ الْفَوْزُ الْعَظِيمُ
از آن گروه نخستين از مهاجرين و انصار كه پيشقدم شدند و آنان كه به نيكى از پى‌شان رفتند، خدا خشنود است و ايشان نيز از خدا خشنودند. برايشان بهشتهايى كه در آنها نهرها جارى است و هميشه در آنجا خواهند بود، آماده كرده است. اين است كاميابى بزرگ.
توبهفهرست قرآن
129آیه
مدنیRevelation
98آیه

ترجمه — توبه 98

سوره توبه آیه 98 - خواندن, گوش دهید, ترجمه, فارسی : پاره‌اى از عربهاى باديه‌نشين آنچه را كه خرج مى‌كنند چون…

سوره آیه 98/129 — توبه التوبة (مدنی). خواندن گوش دهید ترجمه (فارسی). گوش دهید: توبه گوش دهید, توبه ترجمه, توبه mp3, توبه pdf. آیه 96–100. معنای فارسی: اردو.




Tuesday, August 18, 2026

به قرآن کریم چنگ بزنید