Al-Kahfi · 106/110
Terjemahan Transliterasi — Surah Al-Kahfi
ذَٰلِكَ جَزَاؤُهُمْ جَهَنَّمُ بِمَا كَفَرُوا وَاتَّخَذُوا آيَاتِي وَرُسُلِي هُزُوًا ۝١٠٦
Zaalika jazaaa`uhum jahannamu bimaa kafaroo wattakhazooo Aayaatee wa Rusulee huzuwaa
📖 Dalam Bahasa Melayu
(Mereka yang bersifat) demikian, balasannya neraka Jahannam, disebabkan mereka kufur ingkar, dan mereka pula menjadikan ayat-ayatKu dan Rasul-rasulKu sebagai ejek-ejekan.

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • هُزُوًا: Ejekan, sindiran, dan mempermainkan.

Tafsir Ayat:

Demikianlah balasan yang telah disebutkan sebelumnya — iaitu amal-amal mereka yang sia-sia dan kedudukan mereka yang hina — menjadi balasan yang setimpal bagi mereka, iaitu neraka Jahanam. Ini disebabkan oleh kekufuran mereka kepada Allah SWT dan kerana mereka menjadikan ayat-ayat Allah serta rasul-rasul-Nya sebagai bahan ejekan dan sindiran. Mereka tidak mahu menerima kebenaran, malah memperolok-olokkan wahyu yang diturunkan dan para utusan yang diutus. Maka Allah SWT membalas mereka dengan azab yang amat pedih sebagai keadilan yang sempurna.


Pengajaran dan Nasihat:

Wahai saudara seislam, renungkanlah betapa besarnya bahaya mempermainkan agama Allah. Ayat ini mengingatkan kita bahawa sikap mengejek dan meremehkan ayat-ayat Allah serta para rasul adalah punca kecelakaan yang kekal. Maka jauhilah sifat sombong dan mempermainkan perkara-perkara suci, kerana ia akan menggugurkan amal kebaikan dan membawa kepada kebinasaan. Sebaliknya, jadilah hamba yang tawaduk, menerima wahyu dengan penuh penghormatan, dan mengikuti jejak para rasul dengan kecintaan dan keikhlasan. Semoga Allah SWT menjauhkan kita daripada sifat-sifat yang tercela ini dan mengurniakan kita husnul khatimah.



📜 Ayat 104-108 — Surah Al-Kahfi

104الَّذِينَ ضَلَّ سَعْيُهُمْ فِي الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَهُمْ يَحْسَبُونَ أَنَّهُمْ يُحْسِنُونَ صُنْعًا
(Iaitu) orang-orang yang telah sia-sia amal usahanya dalam kehidupan dunia ini, sedang mereka menyangka bahawa mereka sentiasa betul dan baik pada apa sahaja yang mereka lakukan".
105أُولَٰئِكَ الَّذِينَ كَفَرُوا بِآيَاتِ رَبِّهِمْ وَلِقَائِهِ فَحَبِطَتْ أَعْمَالُهُمْ فَلَا نُقِيمُ لَهُمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ وَزْنًا
Merekalah orang-orang yang kufur ingkar akan ayat-ayat Tuhan mereka dan akan pertemuan denganNya; oleh itu gugurlah amal-amal mereka; maka akibatya Kami tidak akan memberi sebarang timbangan untuk menilai amal mereka, pada hari kiamat kelak.
106ذَٰلِكَ جَزَاؤُهُمْ جَهَنَّمُ بِمَا كَفَرُوا وَاتَّخَذُوا آيَاتِي وَرُسُلِي هُزُوًا
(Mereka yang bersifat) demikian, balasannya neraka Jahannam, disebabkan mereka kufur ingkar, dan mereka pula menjadikan ayat-ayatKu dan Rasul-rasulKu sebagai ejek-ejekan.
107إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ كَانَتْ لَهُمْ جَنَّاتُ الْفِرْدَوْسِ نُزُلًا
Sesungguhnya orang-orang yang beriman dan beramal soleh, disediakan bagi mereka Syurga-syurga Firdaus, sebagai tempat tetamu (yang serba mewah).
108خَالِدِينَ فِيهَا لَا يَبْغُونَ عَنْهَا حِوَلًا
Mereka kekal di dalamnya, (dan) tidak ingin berpindah daripadanya.
Al-KahfiIndeks Al-Quran
110Ayat
MakkiyahRevelation
106Ayat

Terjemahan — Al-Kahfi 106

Surah Al-Kahfi Ayat 106 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : (Mereka yang bersifat) demikian, balasannya neraka Jahannam, disebabkan mereka kufur…

Surah Ayat 106/110 — Surah Al-Kahfi الكهف (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Al-Kahfi Dengar, Surah Al-Kahfi Terjemahan, Surah Al-Kahfi mp3, Surah Al-Kahfi pdf. Ayat 104–108. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda