Bakara · 194/286
Meal Okunuş — Bakara
الشَّهْرُ الْحَرَامُ بِالشَّهْرِ الْحَرَامِ وَالْحُرُمَاتُ قِصَاصٌ ۚ فَمَنِ اعْتَدَىٰ عَلَيْكُمْ فَاعْتَدُوا عَلَيْهِ بِمِثْلِ مَا اعْتَدَىٰ عَلَيْكُمْ ۚ وَاتَّقُوا اللَّهَ وَاعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ مَعَ الْمُتَّقِينَ ۝١٩٤
Ash Shahrul Haraamu bish Shahril Haraami wal hurumaatu qisaas; famani`tadaa `alaikum fa`tadoo `alaihi bimsisli ma`tadaa `alaikum; wattaqul laaha wa`lamooo annal laaha ma`al muttaqeen
📖 Türkçe Anlam
Hürmetli ay, hürmetli aya mukabildir, hürmetler karşılıklıdır; o halde, size tecavüz edene (saldırana), size saldırdıkları gibi saldırın. Allah'tan sakının ve Allah'ın sakınanlarla beraber olduğunu bilin.
📜

Meal — Tafsir

Kelime Anlamları:

  • Şehrü’l-harâm: Haram ay, yani savaşmanın yasaklandığı kutsal aylar (Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Recep).
  • Hürmet: Saygı gösterilmesi gereken kutsal değerler; Mekke’nin, haram ayların ve ihramın kutsallığı gibi.
  • Kısâs: Karşılıklı denklik, misliyle karşılık verme.
  • İ’tidâ: Sınırı aşmak, haksızlık yapmak, saldırmak.

Tefsir:

Ey müminler! Allah’ın kutsal saydığı haram aylarda size savaş açan düşmanlarınıza karşı, aynı ayda savunma hakkına sahipsiniz. Sizden önce onlar bu kutsal ayların hürmetini çiğneyip size saldırdılar; işte bu yüzden Allah, size aynı ayda karşılık verme izni verdi. Bu, bir nevi denklik ve adalet ilkesidir.

Aynı şekilde, kutsal değerlere saygısızlık edenlere de misliyle karşılık verilir. Kim Mekke’nin, haram ayların veya ihramın kutsallığını çiğnerse, ona aynı ölçüde karşılık verilir. Bu, Allah’ın koyduğu dengeli bir ceza sistemidir.

Sizden birine saldıran olursa, siz de ona aynı şekilde, yaptığının dengiyle karşılık verin. Ancak dikkat edin: Sakın aşırıya kaçmayın, hakkınızdan fazlasını almayın. Sadece size yapılanın misliyle yetinin. Çünkü Allah, haddi aşanları sevmez.

Ey müminler! Allah’a karşı gelmekten sakının. İntikam alırken bile adaleti gözetin, zulme dönüşmeyin. Bilin ki Allah, kendisine karşı gelmekten sakınan, O’nun emirlerini yerine getiren ve yasaklarından kaçınan takva sahipleriyle beraberdir. Onları korur, onlara yardım eder ve işlerini yoluna koyar.

Bu ilahi talimat, size hem adaleti hem de merhameti öğretir. İslam, size zulmedene karşı hakkınızı savunmanızı meşru kılar; fakat bu savunmanın da bir sınırı olduğunu, asıl hedefin intikam değil, adaletin tesisi olduğunu hatırlatır. Allah’ın yardımı, O’na sığınan ve O’nun sınırlarını gözeten kulların yanındadır. Siz de O’nun rızasını kazanmak için bu ölçülere uyun ki, dünyada da ahirette de kurtuluşa eresiniz.

🎧 Dinle

📜 Ayet 192-196 — Bakara

192فَإِنِ انتَهَوْا فَإِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَّحِيمٌ
Vazgeçerlerse onları bağışlayın; şüphesiz Allah bağışlar ve merhamet eder.
193وَقَاتِلُوهُمْ حَتَّىٰ لَا تَكُونَ فِتْنَةٌ وَيَكُونَ الدِّينُ لِلَّهِ ۖ فَإِنِ انتَهَوْا فَلَا عُدْوَانَ إِلَّا عَلَى الظَّالِمِينَ
Fitne kalmayıp, yalnız Allah'ın dini ortada kalana kadar onlarla savaşın. Eğer vazgeçerlerse sataşmayın. Zulmedenlerden başkasına düşmanlık yoktur.
194الشَّهْرُ الْحَرَامُ بِالشَّهْرِ الْحَرَامِ وَالْحُرُمَاتُ قِصَاصٌ ۚ فَمَنِ اعْتَدَىٰ عَلَيْكُمْ فَاعْتَدُوا عَلَيْهِ بِمِثْلِ مَا اعْتَدَىٰ عَلَيْكُمْ ۚ وَاتَّقُوا اللَّهَ وَاعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ مَعَ الْمُتَّقِينَ
Hürmetli ay, hürmetli aya mukabildir, hürmetler karşılıklıdır; o halde, size tecavüz edene (saldırana), size saldırdıkları gibi saldırın. Allah'tan sakının ve Allah'ın sakınanlarla beraber olduğunu bilin.
195وَأَنفِقُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَلَا تُلْقُوا بِأَيْدِيكُمْ إِلَى التَّهْلُكَةِ ۛ وَأَحْسِنُوا ۛ إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُحْسِنِينَ
Allah yolunda sarf edin, kendinizi kendi elinizle tehlikeye atmayın, işlerinizi iyi yapın. Şüphesiz Allah iyi iş yapanları sever.
196وَأَتِمُّوا الْحَجَّ وَالْعُمْرَةَ لِلَّهِ ۚ فَإِنْ أُحْصِرْتُمْ فَمَا اسْتَيْسَرَ مِنَ الْهَدْيِ ۖ وَلَا تَحْلِقُوا رُءُوسَكُمْ حَتَّىٰ يَبْلُغَ الْهَدْيُ مَحِلَّهُ ۚ فَمَن كَانَ مِنكُم مَّرِيضًا أَوْ بِهِ أَذًى مِّن رَّأْسِهِ فَفِدْيَةٌ مِّن صِيَامٍ أَوْ صَدَقَةٍ أَوْ نُسُكٍ ۚ فَإِذَا أَمِنتُمْ فَمَن تَمَتَّعَ بِالْعُمْرَةِ إِلَى الْحَجِّ فَمَا اسْتَيْسَرَ مِنَ الْهَدْيِ ۚ فَمَن لَّمْ يَجِدْ فَصِيَامُ ثَلَاثَةِ أَيَّامٍ فِي الْحَجِّ وَسَبْعَةٍ إِذَا رَجَعْتُمْ ۗ تِلْكَ عَشَرَةٌ كَامِلَةٌ ۗ ذَٰلِكَ لِمَن لَّمْ يَكُنْ أَهْلُهُ حَاضِرِي الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ ۚ وَاتَّقُوا اللَّهَ وَاعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ شَدِيدُ الْعِقَابِ
Başladığınız hac ve umreyi Allah için tamamlayın. Alıkonursanız, kolayınıza gelen bir kurban gönderin. Kurban, yerine ulaşıncaya kadar, başlarınızı tıraş etmeyin. İçinizde hasta olan veya başından rahatsız bulunan varsa fidye olarak ya oruç tutması, ya sadaka vermesi ya da kurban kesmesi gerekir. Güven içinde olursanız, hacca kadar umreden faydalanabilen kimseye kolayına gelen bir kurban kesmek, bulamayana, hac esnasında üç gün ve döndüğünüzde yedi gün, ki o tam on gündür oruç tutmak gerekir. Bu, ailesi Mescidi Haram'da oturmayan kimseler içindir. Allah'tan sakının ve Allah'ın cezasının şiddetli olacağını bilin.
BakaraKuran Fihrist
286Ayet
MedeniRevelation
194Ayet

Meal — Bakara 194

Sure Bakara Ayet 194 - Oku, Dinle, Meal, Türkçe : Hürmetli ay, hürmetli aya mukabildir, hürmetler karşılıklıdır; o halde, size…

Sure Ayet 194/286 — Bakara البقرة (Medeni). Oku Dinle Meal (Türkçe). Dinle: Bakara Dinle, Bakara Meal, Bakara mp3, Bakara pdf. Ayet 192–196. Türkçe Anlam: Azərbaycan.




Tuesday, August 18, 2026

Bizim için dua et, teşekkürler