Terjemahan — Tafsir
Makna Perkataan:
- نَافِلَةً (naafilah): bermaksud pemberian tambahan atau kurniaan yang lebih daripada permintaan. Iaitu Allah memberikan kepadanya cucu (Ya'qub) sebagai tambahan kepada anaknya (Ishaq).
Tafsiran Ayat:
Allah Subhanahu wa Ta'ala mengurniakan kepada Nabi Ibrahim 'alaihissalam seorang anak lelaki yang soleh iaitu Ishaq, hasil daripada doa baginda yang dipanjatkan kepada Tuhannya agar dikurniakan keturunan yang soleh. Kemudian sebagai kurniaan tambahan yang tidak diminta, Allah memberikan pula Ya'qub iaitu cucu baginda melalui anaknya Ishaq. Ini merupakan satu penghormatan dan kemuliaan yang berganda daripada Allah kepada Nabi Ibrahim.
Setiap seorang daripada mereka — Ibrahim, Ishaq dan Ya'qub — dijadikan oleh Allah sebagai hamba-hamba yang soleh, taat dan patuh kepada perintah Allah, serta menjadi pemimpin-pemimpin rohani yang membimbing umat ke jalan kebenaran. Mereka adalah antara nabi-nabi pilihan yang diangkat darjatnya oleh Allah kerana kesabaran, keimanan dan ketaatan mereka yang tinggi.
Pengajaran dan Seruan:
Saudara sekalian, lihatlah betapa agungnya kurniaan Allah kepada hamba-hamba-Nya yang soleh! Apabila seseorang itu ikhlas berdoa dan bersungguh-sungguh dalam ketaatan, Allah tidak hanya memberikan apa yang diminta, bahkan Dia menambah dengan kurniaan yang lebih daripada itu. Inilah janji Allah kepada orang-orang yang beriman dan bertakwa.
Marilah kita mencontohi Nabi Ibrahim dalam hal keimanan dan keyakinannya kepada Allah. Baginda tidak pernah jemu berdoa dan berharap kepada rahmat Allah. Hasilnya, Allah mengurniakan kepadanya zuriat yang soleh yang menjadi nabi-nabi besar dalam sejarah umat manusia.
Ayat ini juga mengingatkan kita bahawa kejayaan yang sebenar bukanlah terletak pada banyaknya harta atau ramainya anak, tetapi pada kesolehan dan ketaatan kepada Allah. Anak yang soleh adalah aset yang paling berharga bagi ibu bapa, kerana doa anak yang soleh akan terus mengalir kepada ibu bapanya walaupun selepas kematian mereka.
Oleh itu, marilah kita sama-sama berdoa agar Allah mengurniakan kepada kita zuriat yang soleh dan solehah, serta menjadikan kita dan keluarga kita dalam kalangan hamba-hamba-Nya yang soleh. Semoga Allah memberkati kita semua dengan keturunan yang membawa kebaikan kepada agama, bangsa dan negara. Amin.
📜 Ayat 70-74 — Surah Al-Anbiya
Terjemahan — Al-Anbiya 72
Surah Al-Anbiya Ayat 72 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Dan Kami kurniakan kepadanya: Ishak (anaknya), dan Yaakub (cucunya) sebagai…Surah Ayat 72/112 — Surah Al-Anbiya الأنبياء (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Al-Anbiya Dengar, Surah Al-Anbiya Terjemahan, Surah Al-Anbiya mp3, Surah Al-Anbiya pdf. Ayat 70–74. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.
Al-Quran
Monday, September 7, 2026
Jangan lupakan kami dalam doa baik anda








