Al-Qasas · 74/88
Terjemahan Transliterasi — Surah Al-Qasas
وَيَوْمَ يُنَادِيهِمْ فَيَقُولُ أَيْنَ شُرَكَائِيَ الَّذِينَ كُنتُمْ تَزْعُمُونَ ۝٧٤
Wa Yawma yunaadeehim fa yaqoolu aina shurakaaa`iyal lazeena kuntum tazz`umoon
📖 Dalam Bahasa Melayu
Dan (ingatlah) pada hari (kiamat), Allah akan menyeru mereka lalu bertanya: "Mana dia sekutu-sekutuKu yang kamu sifatkan mereka (menjadi tuhan dan dapat memberikan pertolongan)?"

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • يُنَادِيهِمْ - menyeru/memanggil mereka
  • شُرَكَائِي - sekutu-sekutu-Ku (yang mereka anggap sebagai sekutu Allah)
  • تَزْعُمُونَ - kamu dakwakan/kamu sangkakan

Tafsir Ayat:

Allah Subhanahu wa Ta'ala mengingatkan kita tentang satu hari yang pasti berlaku, iaitu hari kiamat, di mana Allah menyeru orang-orang musyrik dengan panggilan yang penuh keagungan dan kebesaran. Pada hari itu, Allah bertanya kepada mereka dengan nada yang amat menakutkan: "Di manakah sekutu-sekutu-Ku yang dahulu kamu dakwakan di dunia?" Maksudnya, di manakah berhala-berhala dan sembahan-sembahan lain yang kamu anggap sebagai sekutu bagi Allah? Di manakah mereka yang kamu harapkan dapat memberi syafaat dan pertolongan kepada kamu?

Persoalan ini bukanlah kerana Allah memerlukan jawapan, tetapi ia merupakan teguran dan celaan yang amat pedih kepada mereka yang telah mempersekutukan Allah. Ini adalah saat di mana segala janji Allah yang disampaikan melalui para rasul akan terbukti benar. Pada ketika itu, setiap orang yang sombong dan angkuh akan tunduk, dan semua makhluk akan merasai kehinaan di hadapan kebesaran Allah Rabbul 'Alamin.

Ayat ini diulang-ulang dalam Al-Quran sebagai peringatan dan amaran yang amat tegas kepada manusia. Ia menunjukkan betapa seriusnya dosa syirik ini di sisi Allah. Bayangkan, di dunia ini mereka begitu yakin dengan sembahan-sembahan mereka, tetapi di akhirat kelak, semua sembahan itu langsung tidak dapat memberikan sebarang pertolongan. Mereka akan ditinggalkan sendirian dan berhadapan dengan persoalan yang amat memalukan ini.


Pengajaran dan Peringatan:

Wahai saudara-saudara sekalian, marilah kita renungkan ayat ini dengan penuh keinsafan. Janganlah kita termasuk dalam golongan yang akan dipersoalkan ini. Syirik adalah dosa yang paling besar dan Allah tidak akan mengampuni dosa syirik bagi sesiapa yang mati dalam keadaan masih melakukannya. Oleh itu, perbetulkanlah akidah kita, ikhlaskanlah ibadah kita hanya kepada Allah semata-mata. Jauhilah segala bentuk kesyirikan, sama ada yang nyata mahupun yang tersembunyi seperti riya' (menunjuk-nunjuk) dan sum'ah (mencari nama).

Ingatlah bahawa Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. Pintu taubat masih terbuka selagi nyawa belum sampai ke kerongkong. Marilah kita kembali kepada Allah dengan hati yang bersih, mengEsakan-Nya dalam setiap amalan, dan berharap agar kita semua termasuk dalam golongan yang akan disambut dengan rahmat-Nya pada hari yang agung itu, bukan golongan yang akan dipersoalkan dengan persoalan yang amat menyedihkan ini. Semoga Allah merahmati kita semua dan menjauhkan kita daripada syirik yang besar mahupun yang kecil.



📜 Ayat 72-76 — Surah Al-Qasas

72قُلْ أَرَأَيْتُمْ إِن جَعَلَ اللَّهُ عَلَيْكُمُ النَّهَارَ سَرْمَدًا إِلَىٰ يَوْمِ الْقِيَامَةِ مَنْ إِلَٰهٌ غَيْرُ اللَّهِ يَأْتِيكُم بِلَيْلٍ تَسْكُنُونَ فِيهِ ۖ أَفَلَا تُبْصِرُونَ
katakanlah lagi: Bagaimana fikiran kamu jika Allah menjadikan siang kepada kamu tetap selama-lamanya hingga ke hari kiamat; tuhan yang manakah yang lain dari Allah, yang dapat membawakan malam kepada kamu untuk kamu berehat padanya? Maka mengapa kamu tidak mahu melihat (dalil-dalil dan bukti keesaan dan kekuasaan Allah)?"
73وَمِن رَّحْمَتِهِ جَعَلَ لَكُمُ اللَّيْلَ وَالنَّهَارَ لِتَسْكُنُوا فِيهِ وَلِتَبْتَغُوا مِن فَضْلِهِ وَلَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ
Dan di antara rahmat pemberianNya, Ia menjadikan untuk kamu malam dan siang (silih berganti supaya kamu berehat padanya dan supaya kamu berusaha mencari rezeki dari limpah kurniaNya, dan juga supaya kamu bersyukur.
74وَيَوْمَ يُنَادِيهِمْ فَيَقُولُ أَيْنَ شُرَكَائِيَ الَّذِينَ كُنتُمْ تَزْعُمُونَ
Dan (ingatlah) pada hari (kiamat), Allah akan menyeru mereka lalu bertanya: "Mana dia sekutu-sekutuKu yang kamu sifatkan mereka (menjadi tuhan dan dapat memberikan pertolongan)?"
75وَنَزَعْنَا مِن كُلِّ أُمَّةٍ شَهِيدًا فَقُلْنَا هَاتُوا بُرْهَانَكُمْ فَعَلِمُوا أَنَّ الْحَقَّ لِلَّهِ وَضَلَّ عَنْهُم مَّا كَانُوا يَفْتَرُونَ
Dan (pada hari itu) Kami keluarkan dari tiap-tiap umat seorang saksi, lalu Kami katakan (kepada golongan yang kafir): "Bawalah keterangan dan bukti kebenaran kamu". Maka (pada saat itu) ketahuilah mereka bahawa kebenaran (hak ketuhanan) itu tertentu bagi Allah, dan (dengan itu), hilang lenyaplah dari mereka apa yang mereka ada-adakan secara dusta dahulu.
76۞ إِنَّ قَارُونَ كَانَ مِن قَوْمِ مُوسَىٰ فَبَغَىٰ عَلَيْهِمْ ۖ وَآتَيْنَاهُ مِنَ الْكُنُوزِ مَا إِنَّ مَفَاتِحَهُ لَتَنُوءُ بِالْعُصْبَةِ أُولِي الْقُوَّةِ إِذْ قَالَ لَهُ قَوْمُهُ لَا تَفْرَحْ ۖ إِنَّ اللَّهَ لَا يُحِبُّ الْفَرِحِينَ
Sesungguhnya Qarun adalah ia dari kaum Nabi Musa, kemudian ia berlaku sombong dan zalim terhadap mereka; dan Kami telah mengurniakannya dari berbagai jenis kekayaan yang anak-anak kuncinya menjadi beban yang sungguh berat untuk dipikul oleh sebilangan orang yang kuat sasa. (Ia berlaku sombong) ketika kaumnya berkata kepadanya: "Janganlah engkau bermegah-megah (dengan kekayaanmu), sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang bermegah-megah. (seperti lagakmu itu).
Al-QasasIndeks Al-Quran
88Ayat
MakkiyahRevelation
74Ayat

Terjemahan — Al-Qasas 74

Surah Al-Qasas Ayat 74 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Dan (ingatlah) pada hari (kiamat), Allah akan menyeru mereka lalu…

Surah Ayat 74/88 — Surah Al-Qasas القصص (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Al-Qasas Dengar, Surah Al-Qasas Terjemahan, Surah Al-Qasas mp3, Surah Al-Qasas pdf. Ayat 72–76. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda