نساء · 154/176
ترجمه آوانگاری — نساء
وَرَفَعْنَا فَوْقَهُمُ الطُّورَ بِمِيثَاقِهِمْ وَقُلْنَا لَهُمُ ادْخُلُوا الْبَابَ سُجَّدًا وَقُلْنَا لَهُمْ لَا تَعْدُوا فِي السَّبْتِ وَأَخَذْنَا مِنْهُم مِّيثَاقًا غَلِيظًا ۝١٥٤
Wa rafa`naa fawqahumut Toora bimeesaaqihim wa qulnaa lahumud khulul baaba sujjadanw wa qulnaa lahum laa ta`doo fis Sabti wa akhaznaa minhum meesaaqan ghaleezaa
📖 معنای فارسی
و به خاطر پيمانى كه با آنها بسته بوديم كوه طور را بر فراز سرشان بداشتيم و گفتيم: سجده‌كنان از آن در داخل شويد و در روز شنبه تجاوز مكنيد. و از ايشان پيمانى سخت گرفتيم.
📜

ترجمه — Tafsir

معانی کلمات:

  • الطُّور: کوه طور سینا، همان کوهی که خداوند با موسی علیه السلام در آن تکلم کرد.
  • بِمِیثاقِهِم: به سبب پیمان و عهدی که از آنان گرفته شده بود.
  • سُجَّدًا: در حال سجده و خضوع، با سرهای خمیده.
  • لَا تَعْدُوا: تجاوز نکنید و از حد نگذرید.
  • غَلِیظًا: محکم و شدید.

تفسیر آیه:

خداوند متعال در این آیه به بخشی از نافرمانیهای بنیاسرائیل اشاره میکند و یادآور میشود که ما بالای سرشان کوه طور را بلند کردیم تا از ترس آن، به پیمانی که با ما بسته بودند وفا کنند و به دستورات تورات عمل نمایند. این بالا بردن کوه، به خاطر عهد و میثاقی بود که از آنان گرفته شده بود، اما آنان سستی کردند و از پذیرش آن سر باز زدند، تا آنکه خداوند کوه را بالای سرشان قرار داد و آنان از ترس، پذیرفتند.

سپس به آنان گفتیم: «از دروازه بیتالمقدس در حالی که خاضعانه سر به سجده نهادهاید وارد شوید.» اما آنان به جای خضوع و سجده، از پشت وارد شدند و کلمهای را که به آن مأمور شده بودند تغییر دادند و نافرمانی کردند.

و نیز به آنان گفتیم که در روز شنبه از حدود الهی تجاوز نکنید و به صید ماهی دست نزنید؛ اما آنان این فرمان را نیز نادیده گرفتند و در همان روز دست به صید زدند و از فرمان خدا سرپیچی کردند.

خداوند از آنان پیمانی محکم و شدید گرفت که به دستورات تورات عمل کنند و از نافرمانی بپرهیزند، اما آنان این پیمان را شکستند و به آن پایبند نماندند. این نافرمانیها و پیمانشکنیها نشاندهنده سرکشی و لجاجت بنیاسرائیل در برابر فرمانهای الهی است.

فواید و درسهای آیه:

  • پیمان با خداوند امری بسیار جدی و مهم است؛ هر کس با خدا عهد ببندد، باید به آن وفا کند و شکستن آن عواقب سختی دارد.
  • نافرمانی و لجاجت در برابر فرمانهای الهی، انسان را از رحمت خدا دور میکند و باعث خواری و ذلت در دنیا و آخرت میشود.
  • خضوع و فروتنی در برابر خداوند، کلید قبولی اعمال است؛ همانگونه که بنیاسرائیل به دلیل تکبر و نافرمانی، از برکات محروم شدند.
  • عبرت گرفتن از سرگذشت پیشینیان، انسان را از تکرار اشتباهات آنان بازمیدارد و راه سعادت را هموار میکند.
  • اطاعت از فرمانهای الهی، حتی در جزئیترین مسائل (مانند روز شنبه)، نشانه ایمان واقعی و بندگی خالصانه است.
🎧 گوش دهید

📜 آیه 152-156 — نساء

152وَالَّذِينَ آمَنُوا بِاللَّهِ وَرُسُلِهِ وَلَمْ يُفَرِّقُوا بَيْنَ أَحَدٍ مِّنْهُمْ أُولَٰئِكَ سَوْفَ يُؤْتِيهِمْ أُجُورَهُمْ ۗ وَكَانَ اللَّهُ غَفُورًا رَّحِيمًا
و كسانى كه به خدا و پيامبرانش ايمان آورده‌اند و ميان پيامبرانش جدايى نيفكنده‌اند پاداششان را خدا خواهد داد، و خدا آمرزنده و مهربان است.
153يَسْأَلُكَ أَهْلُ الْكِتَابِ أَن تُنَزِّلَ عَلَيْهِمْ كِتَابًا مِّنَ السَّمَاءِ ۚ فَقَدْ سَأَلُوا مُوسَىٰ أَكْبَرَ مِن ذَٰلِكَ فَقَالُوا أَرِنَا اللَّهَ جَهْرَةً فَأَخَذَتْهُمُ الصَّاعِقَةُ بِظُلْمِهِمْ ۚ ثُمَّ اتَّخَذُوا الْعِجْلَ مِن بَعْدِ مَا جَاءَتْهُمُ الْبَيِّنَاتُ فَعَفَوْنَا عَن ذَٰلِكَ ۚ وَآتَيْنَا مُوسَىٰ سُلْطَانًا مُّبِينًا
اهل كتاب از تو مى‌خواهند كه برايشان كتابى از آسمان نازل كنى. اينان بزرگتر از اين را از موسى طلب كردند و گفتند: خدا را به آشكار به ما بنماى. به سبب اين سخن كفرآميزشان صاعقه آنان را فرو گرفت. و پس از آنكه معجزه‌هايى برايشان آمده بود گوساله‌اى را به خدايى گرفتند و ما آنان را بخشيديم و موسى را حجتى آشكار ارزانى داشتيم.
154وَرَفَعْنَا فَوْقَهُمُ الطُّورَ بِمِيثَاقِهِمْ وَقُلْنَا لَهُمُ ادْخُلُوا الْبَابَ سُجَّدًا وَقُلْنَا لَهُمْ لَا تَعْدُوا فِي السَّبْتِ وَأَخَذْنَا مِنْهُم مِّيثَاقًا غَلِيظًا
و به خاطر پيمانى كه با آنها بسته بوديم كوه طور را بر فراز سرشان بداشتيم و گفتيم: سجده‌كنان از آن در داخل شويد و در روز شنبه تجاوز مكنيد. و از ايشان پيمانى سخت گرفتيم.
155فَبِمَا نَقْضِهِم مِّيثَاقَهُمْ وَكُفْرِهِم بِآيَاتِ اللَّهِ وَقَتْلِهِمُ الْأَنبِيَاءَ بِغَيْرِ حَقٍّ وَقَوْلِهِمْ قُلُوبُنَا غُلْفٌ ۚ بَلْ طَبَعَ اللَّهُ عَلَيْهَا بِكُفْرِهِمْ فَلَا يُؤْمِنُونَ إِلَّا قَلِيلًا
پس به سبب پيمان شكستنشان و كافر شدنشان به آيات خدا و به ناحق كشتن پيامبران و اينكه گفتند: دلهاى ما فرو بسته است، خدا بر دلهايشان مهر نهاده است و جز اندكى ايمان نمى‌آورند.
156وَبِكُفْرِهِمْ وَقَوْلِهِمْ عَلَىٰ مَرْيَمَ بُهْتَانًا عَظِيمًا
و نيز به سبب كفرشان و آن تهمت بزرگ كه به مريم زدند.
نساءفهرست قرآن
176آیه
مدنیRevelation
154آیه

ترجمه — نساء 154

سوره نساء آیه 154 - خواندن, گوش دهید, ترجمه, فارسی : و به خاطر پيمانى كه با آنها بسته بوديم كوه…

سوره آیه 154/176 — نساء النساء (مدنی). خواندن گوش دهید ترجمه (فارسی). گوش دهید: نساء گوش دهید, نساء ترجمه, نساء mp3, نساء pdf. آیه 152–156. معنای فارسی: اردو.




Tuesday, August 18, 2026

به قرآن کریم چنگ بزنید