Fussilet · 29/54
Meal Okunuş — Fussilet
وَقَالَ ٱلَّذِينَ كَفَرُواْ رَبَّنَآ أَرِنَا ٱلَّذَيۡنِ أَضَلَّانَا مِنَ ٱلۡجِنِّ وَٱلۡإِنسِ نَجۡعَلۡهُمَا تَحۡتَ أَقۡدَامِنَا لِيَكُونَا مِنَ ٱلۡأَسۡفَلِينَ  ۝٢٩
Wa qaalal lazeena kafaroo Rabbanaaa arinal lazaini adal laanaa minal jinni wal insi naj`alhumaa tahta aqdaaminaa liyakoonaa minal asfaleen
📖 Türkçe Anlam
İnkar edenler: "Rabbimiz! Cinlerden ve insanlardan, bizi saptıranları göster, onları ayaklarımızın altına alalım da en altta kalanlardan olsunlar" derler.
📜

Meal — Tafsir

Kelime Anlamları:

  • Erinâ (أَرِنَا): Bize göster.
  • Elleẕeyni (اللَّذَيْنِ): İki kişiyi (ikisini).
  • Edallânâ (أَضَلَّانَا): Bizi saptıran, doğru yoldan ayıran.
  • Esfelîn (الْأَسْفَلِينَ): En aşağıda olanlar, cehennemin en alt tabakasında bulunanlar.

Tefsir:

Kâfirler, dünyada Allah’ı inkâr edip peygamberlerini yalanladılar. Şimdi ise cehennemin azabını tatmaktadırlar. Orada, kendilerini bu duruma düşürenlere karşı büyük bir öfke ve kin duyarlar. Bu yüzden şöyle derler: "Rabbimiz! Bizi saptıran iki kişiyi bize göster: cinlerden olanı ve insanlardan olanı. Onları ayaklarımızın altına alalım, cehennemin en alt tabakasına atalım ki, en aşağılık kimselerden olsunlar."

Burada kastedilenler, cinlerden İblis ve insanlardan ise, yeryüzünde ilk kez cinayet işleyerek kötülüğe öncülük eden Âdem’in oğlu Kâbil’dir. Çünkü onlar, küfrün ve isyanın öncüleri olmuşlardır. Bazı âlimlere göre ise bu, insanları cehenneme çağıran ve onları sapıklığa sürükleyen cin şeytanları ile insan şeytanlarıdır. Kâfirler, bu öncüleri ayakları altına alarak onlardan intikam almak ve azabın en şiddetlisini onlara tattırmak isterler. Ancak bu, onların öfkesini dindirmeye yetmeyecek, aksine azabın içinde daha da derinleşeceklerdir.

Faydalar:

  • Bu ayet, insanı saptıran kötü arkadaş ve önderlerin, kıyamet gününde ne kadar büyük bir pişmanlık ve öfke kaynağı olacağını gösterir. Bu yüzden insan, dostlarını ve örnek aldığı kişileri seçerken çok dikkatli olmalıdır.
  • Kâfirlerin cehennemde bile birbirlerini suçlamaları, dünyada iken günah işlerken başkalarını bahane etmenin faydasız olduğunu ortaya koyar. Herkes kendi amelinin hesabını verecektir.
  • Bu ayet, İslam’ın insanı doğru yola çağıran rehberlere ve iyi arkadaşlara verdiği önemi hatırlatır. Mümin, kendisini Allah’a yaklaştıran salih kimselerle birlikte olmalı ve onları hayırla yâd etmelidir.
  • Cehennem azabının dereceleri olduğu ve en şiddetli azabın, insanları saptıran öncülere verileceği anlaşılır. Bu da insanları, başkalarını yanlış yola sevk etmekten şiddetle sakındırır.
🎧 Dinle

📜 Ayet 27-31 — Fussilet

27فَلَنُذِيقَنَّ ٱلَّذِينَ كَفَرُواْ عَذَابًا شَدِيدًا وَلَنَجۡزِيَنَّهُمۡ أَسۡوَأَ ٱلَّذِي كَانُواْ يَعۡمَلُونَ 
İnkar edenlere çetin bir azap tattıracağız. İşledikleri en kötü işlere karşılık onların cezasını vereceğiz.
28ذَٰلِكَ جَزَآءُ أَعۡدَآءِ ٱللَّهِ ٱلنَّارُۖ لَهُمۡ فِيهَا دَارُ ٱلۡخُلۡدِ جَزَآءَۢ بِمَا كَانُواْ بِـَٔايَٰتِنَا يَجۡحَدُونَ 
İşte böyle; Allah'ın düşmanlarının cezası ateştir. Ayetlerimizi bile bile inkar etmeleri karşılığı orası onların temelli kalacakları yerdir.
29وَقَالَ ٱلَّذِينَ كَفَرُواْ رَبَّنَآ أَرِنَا ٱلَّذَيۡنِ أَضَلَّانَا مِنَ ٱلۡجِنِّ وَٱلۡإِنسِ نَجۡعَلۡهُمَا تَحۡتَ أَقۡدَامِنَا لِيَكُونَا مِنَ ٱلۡأَسۡفَلِينَ 
İnkar edenler: "Rabbimiz! Cinlerden ve insanlardan, bizi saptıranları göster, onları ayaklarımızın altına alalım da en altta kalanlardan olsunlar" derler.
30إِنَّ ٱلَّذِينَ قَالُواْ رَبُّنَا ٱللَّهُ ثُمَّ ٱسۡتَقَٰمُواْ تَتَنَزَّلُ عَلَيۡهِمُ ٱلۡمَلَٰٓئِكَةُ أَلَّا تَخَافُواْ وَلَا تَحۡزَنُواْ وَأَبۡشِرُواْ بِٱلۡجَنَّةِ ٱلَّتِي كُنتُمۡ تُوعَدُونَ 
"Rabbimiz Allah'tır" deyip sonra da doğrulukta devam edenler, onları, melekler, ölümleri anında: "Korkmayınız, üzülmeyiniz, size söz verilen cennetle sevinin, biz dünya hayatında da, ahirette de size dostuz. Burada, canlarınızın çektiği, umduğunuz şeyler, bağışlayan ve acıyan Allah katından bir ziyafet olarak size sunulur" diyerek inerler.
31نَحۡنُ أَوۡلِيَآؤُكُمۡ فِي ٱلۡحَيَوٰةِ ٱلدُّنۡيَا وَفِي ٱلۡأٓخِرَةِۖ وَلَكُمۡ فِيهَا مَا تَشۡتَهِيٓ أَنفُسُكُمۡ وَلَكُمۡ فِيهَا مَا تَدَّعُونَ 
"Rabbimiz Allah'tır" deyip sonra da doğrulukta devam edenler, onları, melekler, ölümleri anında: "Korkmayınız, üzülmeyiniz, size söz verilen cennetle sevinin, biz dünya hayatında da, ahirette de size dostuz. Burada, canlarınızın çektiği, umduğunuz şeyler, bağışlayan ve acıyan Allah katından bir ziyafet olarak size sunulur" diyerek inerler.
FussiletKuran Fihrist
54Ayet
MekkiRevelation
29Ayet

Meal — Fussilet 29

Sure Ayet 29/54 — Fussilet فصلت (Mekki). Oku Dinle Meal (Türkçe). Dinle: Fussilet Dinle, Fussilet Meal, Fussilet mp3, Fussilet pdf. Ayet 27–31. Türkçe Anlam: Azərbaycan.




Tuesday, August 18, 2026

Bizim için dua et, teşekkürler