Asy-Syura · 4/53
Terjemahan Transliterasi — Surah Asy-Syura
لَهُ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ ۖ وَهُوَ الْعَلِيُّ الْعَظِيمُ ۝٤
Lahoo maa fis samaa waati wa maa fil ardi wa Huwal `Aliyul `Azeem
📖 Dalam Bahasa Melayu
Dia lah yang mempunyai dan menguasai segala yang ada di langit dan yang ada di bumi; dan Dia lah Yang Tertinggi keadaanNya, lagi Maha Besar (kekuasaanNya).

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • لَهُ: Kepunyaan-Nya semata-mata.
  • الْعَلِيُّ: Yang Maha Tinggi, sama ada pada zat, darjat, dan kekuasaan-Nya.
  • الْعَظِيمُ: Yang Maha Agung, yang memiliki kebesaran dan keagungan yang tidak terhingga.

Tafsiran Ayat:

Ayat yang mulia ini menegaskan bahawa Allah SWT sahaja yang memiliki segala apa yang ada di langit dan di bumi, sama ada sebagai pencipta, pemilik, mahupun pengurus segala urusan. Tiada sekutu bagi-Nya dalam hal ini. Segala makhluk, dari yang sekecil-kecilnya hingga yang sebesar-besarnya, semuanya berada di bawah kekuasaan dan kawalan-Nya.

Allah SWT juga memperkenalkan diri-Nya dengan dua sifat yang agung, iaitu الْعَلِيُّ (Maha Tinggi) dan الْعَظِيمُ (Maha Agung). Ketinggian-Nya meliputi zat-Nya yang tidak dapat dibayangkan oleh akal manusia, ketinggian darjat dan kekuasaan-Nya yang mengatasi segala-galanya, serta ketinggian kekuasaan-Nya yang tidak dapat ditandingi oleh sesiapa pun. Manakala keagungan-Nya pula merangkumi keagungan zat, kebesaran kerajaan-Nya, dan kesempurnaan sifat-sifat-Nya yang tiada bandingan.

Pengajaran dan Peringatan:

Wahai saudara seislam yang dirahmati Allah! Renungkanlah ayat ini dengan penuh keinsafan. Apabila kita menyedari bahawa segala yang ada di langit dan di bumi ini adalah milik Allah, maka sudah sepatutnya hati kita tunduk dan patuh hanya kepada-Nya. Kita tidak perlu takut kepada sesiapa pun selain Allah, kerana segala urusan berada di tangan-Nya. Kita juga tidak perlu bersedih dengan kehilangan sesuatu, kerana segala yang kita miliki hanyalah pinjaman daripada-Nya.

Sifat Allah yang Maha Tinggi dan Maha Agung ini seharusnya menanamkan dalam diri kita rasa kehambaan yang sebenar. Kita ini hanyalah makhluk yang lemah dan hina di sisi Allah yang Maha Perkasa. Maka, marilah kita merendahkan diri di hadapan-Nya, memperbanyakkan istighfar, dan sentiasa berusaha untuk mendekatkan diri kepada-Nya dengan amalan-amalan soleh. Sesungguhnya, kebahagiaan yang hakiki hanya akan diperoleh apabila kita mengenali Allah dengan sebenar-benarnya dan beribadah kepada-Nya dengan penuh keikhlasan.



📜 Ayat 2-6 — Surah Asy-Syura

2عسق
Ain, Siin, Qaaf.
3كَذَٰلِكَ يُوحِي إِلَيْكَ وَإِلَى الَّذِينَ مِن قَبْلِكَ اللَّهُ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ
Sebagaimana yang terkandung dalam surah ini dan surah-surah yang lain - diwahyukan kepadamu (wahai Muhammad) dan kepada Rasul-rasul yang terdahulu daripadamu, oleh Allah Yang Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.
4لَهُ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ ۖ وَهُوَ الْعَلِيُّ الْعَظِيمُ
Dia lah yang mempunyai dan menguasai segala yang ada di langit dan yang ada di bumi; dan Dia lah Yang Tertinggi keadaanNya, lagi Maha Besar (kekuasaanNya).
5تَكَادُ السَّمَاوَاتُ يَتَفَطَّرْنَ مِن فَوْقِهِنَّ ۚ وَالْمَلَائِكَةُ يُسَبِّحُونَ بِحَمْدِ رَبِّهِمْ وَيَسْتَغْفِرُونَ لِمَن فِي الْأَرْضِ ۗ أَلَا إِنَّ اللَّهَ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ
Alam langit nyaris-nyaris pecah dari sebelah atasnya (kerana ngeri dan takutnya kepada kemurkaan Allah terhadap penduduk bumi yang lupakan kebesaran Allah sehingga menyeleweng dari jalan yang benar); dan malaikat bertasbih dengan memuji Tuhannya serta memohon ampun bagi makhluk-makhluk yang ada di bumi. Ingatlah! Sesungguhnya Allah, Dia lah Yang Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.
6وَالَّذِينَ اتَّخَذُوا مِن دُونِهِ أَوْلِيَاءَ اللَّهُ حَفِيظٌ عَلَيْهِمْ وَمَا أَنتَ عَلَيْهِم بِوَكِيلٍ
Dan (sebaliknya) orang-orang yang menjadikan sesuatu yang lain dari Allah sebagai pelindung (yang disembah dan diharapkan pertolongannya), Allah sentiasa mengawasi tingkah laku mereka (serta akan membalasnya); dan engkau (wahai Muhammad hanyalah penyampai) bukanlah menjadi wakil yang menguasai soal (bawaan dan amalan) mereka.
Asy-SyuraIndeks Al-Quran
53Ayat
MakkiyahRevelation
4Ayat

Terjemahan — Asy-Syura 4

Surah Asy-Syura Ayat 4 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Dia lah yang mempunyai dan menguasai segala yang ada di…

Surah Ayat 4/53 — Surah Asy-Syura الشورى (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Asy-Syura Dengar, Surah Asy-Syura Terjemahan, Surah Asy-Syura mp3, Surah Asy-Syura pdf. Ayat 2–6. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda