Terjemahan — Tafsir
Makna Perkataan:
- لَا يَمْلِكُ - tidak memiliki/menguasai
- يَدْعُونَ مِن دُونِهِ - mereka yang disembah selain Allah
- الشَّفَاعَةَ - syafaat (pertolongan di sisi Allah)
- شَهِدَ بِالْحَقِّ - bersaksi dengan kebenaran (mengakui keesaan Allah)
- وَهُمْ يَعْلَمُونَ - sedangkan mereka mengetahui (dengan yakin)
Tafsir Ayat:
Allah Subhanahu wa Ta'ala menegaskan bahawa sesembahan-sesembahan yang mereka seru dan sembah selain Allah — sama ada berhala, patung, atau makhluk yang diagung-agungkan — sama sekali tidak memiliki kuasa untuk memberikan syafaat (pertolongan) di sisi Allah kepada sesiapa pun. Ini adalah bantahan langsung terhadap keyakinan orang-orang musyrik yang menyangka bahawa tuhan-tuhan mereka akan menjadi perantara bagi mereka di akhirat kelak.
Namun, Allah mengecualikan golongan tertentu yang layak mendapat syafaat, iaitu mereka yang bersaksi dengan kebenaran — iaitu mengakui keesaan Allah dan kerasulan Nabi Muhammad ﷺ — serta mereka yang benar-benar mengetahui dan meyakini apa yang mereka ucapkan itu dengan hati yang tulus. Golongan ini seperti Nabi Isa 'alaihissalam, Nabi Uzair 'alaihissalam, dan para malaikat yang pernah disembah oleh sebahagian manusia. Mereka tidak pernah redha disembah, bahkan mereka sendiri bersaksi dengan kebenaran dan beriman kepada Allah dengan penuh keyakinan. Maka Allah memberikan keizinan kepada mereka untuk memberi syafaat kepada orang-orang yang diredhai-Nya.
Ayat ini mengajar kita bahawa syafaat itu bukan milik sesiapa pun secara mutlak, melainkan hanya dengan izin Allah dan hanya diberikan kepada mereka yang beriman dan bersaksi dengan kebenaran. Maka janganlah kita menggantungkan harapan kepada selain Allah, kerana tiada yang mampu memberi pertolongan melainkan dengan keizinan-Nya.
Pengajaran dan Seruan:
Wahai saudara seislam, renungkanlah! Betapa agungnya kedudukan orang-orang yang beriman dan bersaksi dengan kebenaran. Mereka yang benar-benar mengenal Allah dan mengamalkan ilmunya akan memperoleh kemuliaan di sisi-Nya. Maka perbetulkanlah akidah kita, ikhlaskanlah ibadah hanya kepada Allah semata, dan janganlah kita mengharap syafaat daripada makhluk yang tidak memiliki apa-apa. Sesungguhnya syafaat yang sebenar hanya diperoleh melalui iman yang benar dan amal yang soleh, serta kecintaan kita kepada Nabi Muhammad ﷺ dengan mengikuti sunnah baginda. Semoga Allah menganugerahkan kepada kita syafaat baginda di hari yang tiada berguna harta dan anak-pinak, melainkan hati yang selamat.
📜 Ayat 84-88 — Surah Az-Zukhruf
Terjemahan — Az-Zukhruf 86
Surah Az-Zukhruf Ayat 86 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Dan segala yang mereka sembah yang lain dari Allah, tidak…Surah Ayat 86/89 — Surah Az-Zukhruf الزخرف (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Az-Zukhruf Dengar, Surah Az-Zukhruf Terjemahan, Surah Az-Zukhruf mp3, Surah Az-Zukhruf pdf. Ayat 84–88. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.
Al-Quran
Monday, September 7, 2026
Jangan lupakan kami dalam doa baik anda








