Terjemahan — Tafsir
Makna Perkataan:
- عَالِيًا – Sombong dan angkuh, meninggikan diri terhadap kebenaran dan terhadap hamba-hamba Allah.
- الْمُسْرِفِينَ – Orang-orang yang melampaui batas dalam kezaliman, kesombongan, dan kekufuran.
Tafsir Ayat:
Allah Subhanahu wa Ta'ala menyebutkan bahawa Dia telah menyelamatkan Bani Israil daripada azab dan seksaan Firaun, iaitu dengan melepaskan mereka daripada cengkaman kezalimannya. Sesungguhnya Firaun itu adalah seorang yang sangat sombong dan angkuh, meninggikan dirinya di atas manusia dengan kezaliman dan kejahatan. Dia termasuk dalam golongan orang-orang yang melampaui batas dalam kekufuran, kesombongan, dan kezaliman terhadap hamba-hamba Allah. Kesombongannya itu membawanya kepada kehancuran dan kebinasaan, sebagaimana Allah tenggelamkannya bersama tenteranya di lautan.
Ayat ini mengingatkan kita bahawa kesombongan dan keangkuhan adalah punca kebinasaan. Firaun dengan segala kekuasaan dan kekayaannya tidak mampu menyelamatkan dirinya daripada azab Allah apabila dia melampaui batas. Maka, wahai hamba-hamba Allah, jauhilah sifat sombong dan angkuh, kerana ia adalah sifat yang paling dibenci oleh Allah. Rendah dirilah di hadapan Allah dan sesama manusia, nescaya Allah akan mengangkat darjatmu di dunia dan di akhirat. Sesungguhnya Allah sentiasa menyelamatkan hamba-hamba-Nya yang beriman dan bertawakal kepada-Nya, sebagaimana Dia menyelamatkan Bani Israil daripada kezaliman Firaun. Maka, jadilah hamba yang sentiasa bersyukur dan taat kepada Allah, agar kita termasuk dalam golongan yang mendapat pertolongan dan rahmat-Nya.
📜 Ayat 29-33 — Surah Ad-Dukhan
Terjemahan — Ad-Dukhan 31
Surah Ad-Dukhan Ayat 31 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Dari penindasan Firaun, sesungguhnya ia adalah seorang yang sombong takbur…Surah Ayat 31/59 — Surah Ad-Dukhan الدخان (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Ad-Dukhan Dengar, Surah Ad-Dukhan Terjemahan, Surah Ad-Dukhan mp3, Surah Ad-Dukhan pdf. Ayat 29–33. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.
Al-Quran
Monday, September 7, 2026
Jangan lupakan kami dalam doa baik anda








