Fetih · 13/29
Meal Okunuş — Fetih
وَمَن لَّمْ يُؤْمِن بِاللَّهِ وَرَسُولِهِ فَإِنَّا أَعْتَدْنَا لِلْكَافِرِينَ سَعِيرًا ۝١٣
Wa mal lam yu`mim billaahi wa Rasoolihee fainnaaa a`tadnaa lilkaafireena sa`eeraa
📖 Türkçe Anlam
Allah'a ve Peygamberine kim inanmamışsa bilsin ki, şüphesiz Biz, inkarcılar için çılgın alevli cehennemi hazırlamışızdır.
📜

Meal — Tafsir

Kelime Anlamları:

  • Âmentü (يُؤْمِن): İnanmak, tasdik etmek, kalben kabul etmek.
  • Resûl (رَسُولِ): Allah'ın elçisi, Peygamber Efendimiz Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem).
  • A'tadnâ (أَعْتَدْنَا): Hazırladık, hazır ettik.
  • Kâfirîn (الْكَافِرِينَ): İnkâr edenler, gerçeği örtbas edenler.
  • Saîr (سَعِيرًا): Şiddetle alevlendirilmiş, çılgınca yanan ateş; cehennem ateşi.

Tefsir:

Bu mübarek âyet, imanın hakikatini ve inkârın vahim sonucunu net bir şekilde ortaya koymaktadır. Yüce Allah, "Kim Allah'a ve Resûlüne iman etmezse..." buyurarak imanın iki temel esasını birden zikreder: Allah'a iman ve O'nun elçisine iman. Bu ikisi birbirinden ayrılmaz; Allah'a iman, O'nun gönderdiği peygamberi tasdik etmeyi de gerektirir. Peygamber Efendimiz'e (sallallahu aleyhi ve sellem) iman etmeyen kimse, aslında Allah'a da hakkıyla iman etmiş sayılmaz. Çünkü Allah'ın emirlerini, yasaklarını ve müjdesini bize getiren odur.

Âyetin devamında ise bu kimseler için "kâfir" hükmü verilmiş ve onlar için "Saîr" yani çılgınca alevlendirilmiş, korları birbirine girmiş, şiddetli bir ateş hazırlandığı bildirilmiştir. Bu ateş, kıyamet gününde inkârcılar için hazırlanmıştır; onlar ebedî olarak bu azabın içinde kalacaklardır.

Bu âyet, bir taraftan inkârın sonucunu haber verirken, diğer taraftan müminlere de imanlarının kıymetini hatırlatmaktadır. Ey iman eden kardeşim! Bu uyarı, sana olan sevginin ve merhametin eseridir. Allah, kullarını bu azaba düşmekten korumak için kitabında bu gerçeği defalarca hatırlatmıştır. Sen bu âyeti okuduğunda, Rabbine olan şükrünü artır; çünkü O, sana iman etmeyi nasip etmiş ve bu büyük azaptan seni korumuştur. İmanın tadına var, onu kalbinde yaşat ve hayatının her anına yansıt. Unutma ki dünya hayatı geçicidir; asıl olan, ebedî hayattır. Orada kurtuluşa ermek için bugün Allah'a ve Resûlüne gönülden bağlanmak ve O'nun rızasına uygun bir hayat sürmek gerekir. Bu dünya, ahiret için bir tarladır; ektiğini biçeceksin. İman tohumunu ek, sabır ve salih amellerle sulayıp, ahirette cennet meyveleri olarak devşir. Allah'ın rahmeti geniştir; kapısı tövbe eden herkese açıktır. Bugün dön, yönel Rabbine; O, kullarını bağışlamayı ve cennetiyle ödüllendirmeyi çok sever.

🎧 Dinle

📜 Ayet 11-15 — Fetih

11سَيَقُولُ لَكَ الْمُخَلَّفُونَ مِنَ الْأَعْرَابِ شَغَلَتْنَا أَمْوَالُنَا وَأَهْلُونَا فَاسْتَغْفِرْ لَنَا ۚ يَقُولُونَ بِأَلْسِنَتِهِم مَّا لَيْسَ فِي قُلُوبِهِمْ ۚ قُلْ فَمَن يَمْلِكُ لَكُم مِّنَ اللَّهِ شَيْئًا إِنْ أَرَادَ بِكُمْ ضَرًّا أَوْ أَرَادَ بِكُمْ نَفْعًا ۚ بَلْ كَانَ اللَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبِيرًا
Bedevilerin savaştan geri kalmış olanları, sana: "Bizi mallarımız ve ailelerimiz alıkoydu. Allah'tan bizim bağışlanmamızı dile" diyecekler. Dilleriyle, gönüllerinde bulunmayanı söylerler; de ki: "Allah size bir zarar gelmesini dilerse, yahut bir fayda elde etmenizi dilerse, O'na karşı kimin gücü bir şeye yeter? Kaldı ki, Allah yaptıklarınızdan haberdardır."
12بَلْ ظَنَنتُمْ أَن لَّن يَنقَلِبَ الرَّسُولُ وَالْمُؤْمِنُونَ إِلَىٰ أَهْلِيهِمْ أَبَدًا وَزُيِّنَ ذَٰلِكَ فِي قُلُوبِكُمْ وَظَنَنتُمْ ظَنَّ السَّوْءِ وَكُنتُمْ قَوْمًا بُورًا
Aslında siz, Peygamberin ve inananların, ailelerine bir daha dönmeyeceklerini sanmıştınız. Bu, gönüllerinize güzel görünmüştü de kötü sanıda bulunmuştunuz. Hayırsız bir topluluk oldunuz.
13وَمَن لَّمْ يُؤْمِن بِاللَّهِ وَرَسُولِهِ فَإِنَّا أَعْتَدْنَا لِلْكَافِرِينَ سَعِيرًا
Allah'a ve Peygamberine kim inanmamışsa bilsin ki, şüphesiz Biz, inkarcılar için çılgın alevli cehennemi hazırlamışızdır.
14وَلِلَّهِ مُلْكُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ ۚ يَغْفِرُ لِمَن يَشَاءُ وَيُعَذِّبُ مَن يَشَاءُ ۚ وَكَانَ اللَّهُ غَفُورًا رَّحِيمًا
Göklerin ve yerin hükümranlığı Allah'ındır. O, dilediğini bağışlar, dilediğine azabeder. Allah bağışlayandır, merhamet edendir.
15سَيَقُولُ الْمُخَلَّفُونَ إِذَا انطَلَقْتُمْ إِلَىٰ مَغَانِمَ لِتَأْخُذُوهَا ذَرُونَا نَتَّبِعْكُمْ ۖ يُرِيدُونَ أَن يُبَدِّلُوا كَلَامَ اللَّهِ ۚ قُل لَّن تَتَّبِعُونَا كَذَٰلِكُمْ قَالَ اللَّهُ مِن قَبْلُ ۖ فَسَيَقُولُونَ بَلْ تَحْسُدُونَنَا ۚ بَلْ كَانُوا لَا يَفْقَهُونَ إِلَّا قَلِيلًا
Savaştan geri kalmış olanlar, siz ganimetleri almaya giderken: "Bırakın, biz de sizinle gelelim" diyeceklerdir. Onlar Allah'ın sözünü değiştirmek isterler. De ki: "Bize uymayacaksınız; Allah sizin için önceden böyle buyurmuştur." Size: "Hayır, bizi çekemiyorsunuz" diyecekler. Aksine, kendileri ancak pek az söz anlayan kimselerdir.
FetihKuran Fihrist
29Ayet
MedeniRevelation
13Ayet

Meal — Fetih 13

Sure Fetih Ayet 13 - Oku, Dinle, Meal, Türkçe : Allah'a ve Peygamberine kim inanmamışsa bilsin ki, şüphesiz Biz, inkarcılar…

Sure Ayet 13/29 — Fetih الفتح (Medeni). Oku Dinle Meal (Türkçe). Dinle: Fetih Dinle, Fetih Meal, Fetih mp3, Fetih pdf. Ayet 11–15. Türkçe Anlam: Azərbaycan.




Tuesday, August 18, 2026

Bizim için dua et, teşekkürler