Terjemahan — Tafsir
Makna Perkataan:
- عَذَابِي - azab-Ku (azab Allah SWT)
- نُذُرِ - amaran-amaran-Ku (peringatan-peringatan yang telah disampaikan)
Tafsir Ayat:
Wahai saudara-saudara sekalian, renungkanlah firman Allah SWT ini dengan penuh keinsafan. Allah SWT bertanya kepada kita: "Maka bagaimanakah azab-Ku dan amaran-amaran-Ku itu?"
Ayat ini datang selepas kisah kaum Thamud yang telah mendustakan Nabi mereka, Nabi Soleh AS. Mereka telah membunuh unta betina yang menjadi mukjizat daripada Allah SWT, walaupun telah diberi amaran yang jelas. Maka Allah SWT menimpakan kepada mereka azab yang sangat dahsyat - satu letusan suara yang menggemparkan bumi, lalu mereka binasa semuanya.
Allah SWT menyeru kepada kita - khususnya penduduk Mekah yang juga mendustakan Rasulullah SAW - agar mengambil pengajaran daripada kisah umat-umat terdahulu. Bagaimanakah azab Allah itu? Sungguh ia sangat pedih dan tidak dapat dibayangkan. Dan bagaimanakah amaran-amaran Allah itu? Sungguh ia benar-benar berlaku, tidak pernah meleset walau sedikit pun.
Pengajaran dan Peringatan:
Saudaraku yang dikasihi, ayat ini adalah peringatan yang sangat tegas daripada Allah SWT. Setiap amaran yang disampaikan oleh para rasul adalah benar dan pasti berlaku. Janganlah kita menjadi seperti kaum Thamud yang mendustakan peringatan, sehingga mereka ditimpa azab yang membinasakan.
Renungkanlah - betapa banyak umat sebelum kita yang gagah perkasa, memiliki kekuatan dan kemewahan, namun apabila azab Allah datang, tiada satu pun yang dapat menyelamatkan mereka. Hari ini, kita masih diberi peluang dan kesempatan untuk bertaubat. Pintu taubat masih terbuka selagi nyawa belum sampai ke kerongkong.
Marilah kita jadikan ayat ini sebagai peringatan untuk sentiasa taat kepada Allah dan Rasul-Nya, menjauhi segala larangan-Nya, dan tidak sesekali mempermain-mainkan amaran Allah SWT. Sesungguhnya Allah Maha Penyayang lagi Maha Pengampun bagi hamba-hamba-Nya yang mahu kembali kepada-Nya dengan penuh keinsafan.
📜 Ayat 28-32 — Surah Al-Qamar
Terjemahan — Al-Qamar 30
Surah Al-Qamar Ayat 30 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Maka perhatikanlah, bagaimana buruknya azabKu dan kesan amaran-amaranKu!Surah Ayat 30/55 — Surah Al-Qamar القمر (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Al-Qamar Dengar, Surah Al-Qamar Terjemahan, Surah Al-Qamar mp3, Surah Al-Qamar pdf. Ayat 28–32. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.
Al-Quran
Monday, September 7, 2026
Jangan lupakan kami dalam doa baik anda








