Al-Waqi'ah · 43/96
Terjemahan Transliterasi — Surah Al-Waqi'ah
وَظِلٍّ مِّن يَحْمُومٍ ۝٤٣
Wa zillim miny yahmoom
📖 Dalam Bahasa Melayu
Serta naungan dari asap hitam,

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • يَحْمُومٍ — asap yang sangat hitam pekat.

Tafsir Ayat:

Ayat ini menggambarkan sebahagian daripada azab yang menimpa golongan Ashabusy-Syimal (golongan kiri), iaitu mereka yang ingkar dan berdosa. Allah Ta'ala berfirman bahawa mereka akan berada dalam naungan asap yang hitam pekat dan panas yang menyengat. Naungan ini bukanlah naungan yang menyejukkan atau menyenangkan, tetapi ia adalah naungan yang menyeksakan — asap yang keluar daripada api neraka yang sangat panas, hitam legam, dan tidak memberi sebarang kesejukan mahupun keindahan.

Naungan yang biasanya menjadi tempat berteduh dan perlindungan daripada panas, tetapi di neraka, naungan itu sendiri menjadi sebahagian daripada azab. Asap hitam yang tebal itu menyelubungi mereka, menyesakkan nafas, dan menambah penderitaan mereka. Ini berbeza dengan naungan yang diberikan Allah kepada hamba-hamba-Nya yang bertakwa di syurga, yang teduh, sejuk, dan penuh kenikmatan.


Pengajaran dan Peringatan:

Wahai saudara-saudara sekalian, bayangkanlah betapa dahsyatnya azab Allah ini. Naungan yang sepatutnya menjadi tempat berlindung, tetapi di neraka ia menjadi sumber azab. Ini menunjukkan bahawa segala sesuatu di dunia ini tidak dapat dijadikan ukuran — kerana di akhirat kelak, Allah akan menggantikan segala-galanya mengikut keadilan-Nya.

Marilah kita bermuhasabah diri. Setiap kali kita merasa panas terik di dunia ini, ingatlah bahawa panas neraka itu jauh lebih dahsyat. Setiap kali kita menikmati kesejukan naungan di dunia, ingatlah bahawa naungan yang sebenar hanya akan diberikan kepada mereka yang bertakwa. Maka, marilah kita perbanyakkan amal soleh, menjauhi larangan Allah, dan sentiasa memohon perlindungan daripada azab neraka.

Semoga Allah SWT menjauhkan kita daripada golongan Ashabusy-Syimal dan memasukkan kita ke dalam golongan yang beruntung, yang akan menikmati naungan yang teduh di bawah Arasy-Nya pada hari yang tiada naungan selain naungan-Nya. Aamiin.



📜 Ayat 41-45 — Surah Al-Waqi'ah

41وَأَصْحَابُ الشِّمَالِ مَا أَصْحَابُ الشِّمَالِ
Dan puak kiri, - alangkah seksanya keadaan puak kiri itu?
42فِي سَمُومٍ وَحَمِيمٍ
Mereka diseksa dalam angin yang membakar dan air yang menggelegak
43وَظِلٍّ مِّن يَحْمُومٍ
Serta naungan dari asap hitam,
44لَّا بَارِدٍ وَلَا كَرِيمٍ
Yang tidak sejuk, dan tidak pula memberi kesenangan.
45إِنَّهُمْ كَانُوا قَبْلَ ذَٰلِكَ مُتْرَفِينَ
Sesungguhnya mereka sebelum itu dilalaikan oleh kemewahan (dunia, dari mengingati hukum Tuhan).
Al-Waqi'ahIndeks Al-Quran
96Ayat
MakkiyahRevelation
43Ayat

Terjemahan — Al-Waqi'ah 43

Surah Al-Waqi'ah Ayat 43 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Serta naungan dari asap hitam,

Surah Ayat 43/96 — Surah Al-Waqi'ah الواقعة (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Al-Waqi'ah Dengar, Surah Al-Waqi'ah Terjemahan, Surah Al-Waqi'ah mp3, Surah Al-Waqi'ah pdf. Ayat 41–45. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda