Al-A'raf · 59/206
Terjemahan Transliterasi — Surah Al-A'raf
لَقَدْ أَرْسَلْنَا نُوحًا إِلَىٰ قَوْمِهِ فَقَالَ يَا قَوْمِ اعْبُدُوا اللَّهَ مَا لَكُم مِّنْ إِلَٰهٍ غَيْرُهُ إِنِّي أَخَافُ عَلَيْكُمْ عَذَابَ يَوْمٍ عَظِيمٍ ۝٥٩
Laqad arsalnaa noohan ilaa qawmihee faqaala yaa qawmi` budul laaha maa lakum min ilaahin ghairuhoo inneee akhaafu `alaikum `azaaba Yawmin `Azeem
📖 Dalam Bahasa Melayu
Sesungguhnya Kami telah mengutuskan Nabi Nuh kepada kaumnya, lalu berkatalah ia: "Wahai kaumku! Sembahlah kamu akan Allah, (sebenarnya) tidak ada Tuhan bagi kamu selain daripadaNya. Sesungguhnya aku bimbang, kamu akan ditimpa azab hari yang besar (hari kiamat)"

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • لَقَدْ أَرْسَلْنَا - Sesungguhnya Kami telah mengutus
  • نُوحًا - Nabi Nuh 'alaihissalam
  • إِلَىٰ قَوْمِهِ - kepada kaumnya
  • اعْبُدُوا اللَّهَ - sembahlah Allah semata
  • مَا لَكُم مِّنْ إِلَٰهٍ غَيْرُهُ - tidak ada bagi kamu Tuhan yang berhak disembah selain Dia
  • أَخَافُ عَلَيْكُمْ - aku bimbang dan khuatir terhadap kamu
  • عَذَابَ يَوْمٍ عَظِيمٍ - azab pada hari yang besar (hari Kiamat)

Tafsir Ayat:

Wahai saudara-saudara sekalian, lihatlah bagaimana Allah Subhanahu wa Ta'ala mengutus Nabi Nuh 'alaihissalam kepada kaumnya yang ketika itu tenggelam dalam penyembahan berhala dan patung-patung. Mereka telah tersesat jauh dari jalan kebenaran, lupa kepada Pencipta mereka yang sebenar-benarnya.

Nabi Nuh 'alaihissalam pun berdiri di hadapan kaumnya dengan penuh kasih sayang dan kelembutan, menyeru mereka: "Wahai kaumku! Sembahlah Allah semata-mata dengan penuh keikhlasan. Tidak ada bagi kamu Tuhan yang berhak disembah selain Dia. Dialah yang menciptakan kamu, memberi rezeki, menghidupkan dan mematikan. Maka mengapa kamu meninggalkan ibadah kepada-Nya dan memilih menyembah berhala-berhala yang tidak dapat memberi manfaat mahupun mudarat?"

Kemudian Baginda memberi peringatan yang amat penting: "Sesungguhnya aku benar-benar bimbang dan khuatir sekiranya kamu terus-menerus dalam kekufuran dan keingkaran ini, akan ditimpakan ke atas kamu azab pada hari yang amat besar dan dahsyat, iaitu hari Kiamat kelak." Ini adalah peringatan yang penuh hikmah daripada seorang nabi yang amat menyayangi umatnya, tidak mahu mereka celaka di dunia mahupun di akhirat.

Wahai saudara-saudara yang dikasihi Allah, sesungguhnya dakwah Nabi Nuh ini adalah dakwah yang paling asas dan paling penting dalam Islam iaitu tauhid — mengesakan Allah dalam ibadah. Inilah intipati ajaran semua para nabi dan rasul sejak dari Nabi Adam sehinggalah Nabi Muhammad ﷺ. Maka marilah kita renungkan, adakah kita benar-benar telah mengikhlaskan ibadah kita hanya kepada Allah? Adakah hati kita, amalan kita, dan kehidupan kita semuanya untuk Allah semata? Semoga kita semua termasuk dalam golongan hamba-hamba-Nya yang bertauhid dan dijauhkan daripada azab hari yang besar itu. Aamiin.



📜 Ayat 57-61 — Surah Al-A'raf

57وَهُوَ الَّذِي يُرْسِلُ الرِّيَاحَ بُشْرًا بَيْنَ يَدَيْ رَحْمَتِهِ ۖ حَتَّىٰ إِذَا أَقَلَّتْ سَحَابًا ثِقَالًا سُقْنَاهُ لِبَلَدٍ مَّيِّتٍ فَأَنزَلْنَا بِهِ الْمَاءَ فَأَخْرَجْنَا بِهِ مِن كُلِّ الثَّمَرَاتِ ۚ كَذَٰلِكَ نُخْرِجُ الْمَوْتَىٰ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُونَ
Dan Dia lah (Allah) yang menghantarkan angin sebagai pembawa berita yang mengembirakan sebelum kedatangan rahmatnya (iaitu hujan), hingga apabila angin itu membawa awan mendung, Kami halakan dia ke negeri yang mati (ke daerah yang kering kontang), lalu Kami turunkan hujan dengan awan itu, kemudian Kami keluarkan dengan air hujan itu berbagai-bagai jenis buah-buahan. Demikianlah pula Kami mengeluarkan (menghidupkan semula) orang-orang yang telah mati, supaya kamu beringat (mengambil pelajaran daripadanya).
58وَالْبَلَدُ الطَّيِّبُ يَخْرُجُ نَبَاتُهُ بِإِذْنِ رَبِّهِ ۖ وَالَّذِي خَبُثَ لَا يَخْرُجُ إِلَّا نَكِدًا ۚ كَذَٰلِكَ نُصَرِّفُ الْآيَاتِ لِقَوْمٍ يَشْكُرُونَ
Dan negeri yang baik (tanahnya), tanaman-tanamannya tumbuh (subur) dengan izin Allah; dan negeri yang tidak baik (tanahnya) tidak tumbuh tanamannya melainkan dengan keadaan bantut. Demikianlah Kami menerangkan tanda-tanda (kemurahan dan kekuasaan) Kami dengan berbagai cara bagi orang-orang yang (mahu) bersyukur.
59لَقَدْ أَرْسَلْنَا نُوحًا إِلَىٰ قَوْمِهِ فَقَالَ يَا قَوْمِ اعْبُدُوا اللَّهَ مَا لَكُم مِّنْ إِلَٰهٍ غَيْرُهُ إِنِّي أَخَافُ عَلَيْكُمْ عَذَابَ يَوْمٍ عَظِيمٍ
Sesungguhnya Kami telah mengutuskan Nabi Nuh kepada kaumnya, lalu berkatalah ia: "Wahai kaumku! Sembahlah kamu akan Allah, (sebenarnya) tidak ada Tuhan bagi kamu selain daripadaNya. Sesungguhnya aku bimbang, kamu akan ditimpa azab hari yang besar (hari kiamat)"
60قَالَ الْمَلَأُ مِن قَوْمِهِ إِنَّا لَنَرَاكَ فِي ضَلَالٍ مُّبِينٍ
Ketua-ketua dari kaumnya berkata: "Sesungguhnya kami nampakmu (wahai Nuh) berada dalam kesesatan yang nyata".
61قَالَ يَا قَوْمِ لَيْسَ بِي ضَلَالَةٌ وَلَٰكِنِّي رَسُولٌ مِّن رَّبِّ الْعَالَمِينَ
Nabi Nuh menjawab: "Wahai KaumKu! Tidak ada padaku sebarang kesesatan, tetapi aku adalah seorang Rasul dari Tuhan sekalian alam.
Al-A'rafIndeks Al-Quran
206Ayat
MakkiyahRevelation
59Ayat

Terjemahan — Al-A'raf 59

Surah Al-A'raf Ayat 59 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Sesungguhnya Kami telah mengutuskan Nabi Nuh kepada kaumnya, lalu berkatalah…

Surah Ayat 59/206 — Surah Al-A'raf الأعراف (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Al-A'raf Dengar, Surah Al-A'raf Terjemahan, Surah Al-A'raf mp3, Surah Al-A'raf pdf. Ayat 57–61. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda