Terjemahan — Tafsir
Makna Perkataan:
- ٱلسَّآئِلِ — Orang yang meminta bantuan (sama ada meminta makanan, wang, atau keperluan lain).
- ٱلْمَحْرُومِ — Orang yang tidak meminta tetapi sebenarnya memerlukan; dia menahan diri daripada meminta, lalu terhalang daripada mendapat bahagian.
Tafsiran Ayat:
Ayat yang mulia ini menerangkan salah satu sifat utama orang-orang yang beriman dan soleh, iaitu mereka menjadikan sebahagian daripada harta mereka sebagai hak yang ditentukan untuk membantu golongan yang memerlukan. Mereka tidak hanya mementingkan diri sendiri, tetapi sentiasa prihatin terhadap keadaan orang lain.
Harta yang mereka keluarkan itu diberikan kepada dua golongan: pertama, orang yang meminta — iaitu mereka yang datang meminta bantuan kerana keperluan yang mendesak; kedua, orang yang tidak meminta — iaitu mereka yang menahan diri daripada meminta walaupun berada dalam kesusahan, kerana sifat malu dan maruah diri yang tinggi. Golongan kedua ini sering terlepas pandang oleh masyarakat, sedangkan mereka amat memerlukan bantuan.
Sifat pemurah dan prihatin ini lahir daripada keimanan yang mendalam dan rasa tanggungjawab terhadap sesama manusia. Mereka memahami bahawa harta yang dimiliki adalah amanah daripada Allah, dan di dalamnya terkandung hak orang lain yang perlu ditunaikan.
Pengajaran dan Seruan:
Wahai saudara seislam yang dikasihi, lihatlah betapa indahnya akhlak yang diajarkan oleh al-Quran ini! Islam tidak hanya menyuruh kita beribadah kepada Allah, tetapi juga mengajar kita untuk peka terhadap keperluan saudara-saudara kita yang memerlukan. Sedekah dan zakat bukan sekadar kewajipan, tetapi ia adalah jalan untuk membersihkan harta, menyucikan jiwa, dan mengukuhkan ikatan kasih sayang dalam masyarakat.
Ingatlah bahawa orang yang menahan diri daripada meminta bukanlah bererti dia tidak memerlukan. Mungkin dia terlalu malu untuk meminta, atau mungkin dia tidak tahu kepada siapa harus mengadu. Maka, jadilah hamba Allah yang peka dan prihatin. Jangan tunggu sehingga diminta, tetapi carilah peluang untuk membantu. Sesungguhnya Allah menyayangi hamba-hamba-Nya yang pemurah dan penyayang terhadap sesama manusia.
Semoga kita semua termasuk dalam golongan yang disebut dalam ayat ini, dan semoga Allah memberkati harta kita serta menjadikan kita hamba yang sentiasa bersyukur dan prihatin. Aamiin.
📜 Ayat 23-27 — Surah Al-Ma'arij
Terjemahan — Al-Ma'arij 25
Surah Al-Ma'arij Ayat 25 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Bagi orang miskin yang meminta dan orang miskin yang menahan…Surah Ayat 25/44 — Surah Al-Ma'arij المعارج (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Al-Ma'arij Dengar, Surah Al-Ma'arij Terjemahan, Surah Al-Ma'arij mp3, Surah Al-Ma'arij pdf. Ayat 23–27. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.
Al-Quran
Monday, September 7, 2026
Jangan lupakan kami dalam doa baik anda








