Mürselât · 26/50
Meal Okunuş — Mürselât
أَحۡيَآءً وَأَمۡوَٰتًا  ۝٢٦
Ahyaaa`anw wa amwaataa
📖 Türkçe Anlam
Biz yeryüzünü, dirilerin ve ölülerin toplantı yeri yapmadık mı?
📜

Meal — Tafsir

Kelime Anlamları:

  • Ahyâen (أَحْيَاءً): Canlılar, diri olanlar.
  • Emvâten (أَمْوَاتًا): Ölüler, ölmüş olanlar.

Tefsir:

Yüce Allah, bu âyet-i kerimede bizlere, üzerinde yaşadığımız şu yeryüzünün ne büyük bir kudretle yaratıldığını ve ne kadar büyük bir nimet olduğunu hatırlatmaktadır. Bu toprak, yalnızca şu an nefes alan canlılara ev sahipliği yapmıyor; aynı zamanda geçmişte yaşamış ve göçüp gitmiş sayısız insanı da bağrında barındırmaktadır. Yeryüzü, üzerinde yaşayan canlıları taşır, onlara barınak olur, rızıklarını yetiştirir; altında ise ölüleri saklar, onları korur ve bir emanet gibi muhafaza eder.

Bu durum, Allah’ın kudretinin ve hikmetinin ne kadar büyük olduğunu gösterir. Düşünün ki, bu koskoca dünya, hem dirilere hem ölülere aynı anda kucak açabiliyor. Bu, Rabbimizin bizlere olan merhametinin ve rahmetinin bir tecellisidir. Eğer O istemeseydi, bu toprak bizi taşıyamaz, bize bu kadar nimetler sunamazdı.

Ey insan! Bu toprağın altına giren o ölüler, bir gün mutlaka diriltilecek ve hesap vereceklerdir. Bu dünya bir geçit yeridir; asıl hayat ahiret hayatıdır. Öyleyse bu fırsatı iyi değerlendir. Bu dünyada iyilik yap, Allah’ın rızasını kazanmaya çalış. Unutma ki, seni yaratan ve bu yeryüzünü sana musahhar kılan Allah, seni öldükten sonra da diriltecektir. O’nun vaadi haktır ve asla boşa çıkmaz. Bu büyük nimete şükretmek, ancak O’na iman etmek ve O’nun emirlerine uymakla mümkündür. Rabbimiz, bizi bu dünyada da ahirette de rahmetiyle kuşatsın ve bizi bağışlasın. Âmin.

🎧 Dinle

📜 Ayet 24-28 — Mürselât

24وَيۡلٌ يَوۡمَئِذٍ لِّلۡمُكَذِّبِينَ 
O gün yalanlamış olanların vay haline!
25أَلَمۡ نَجۡعَلِ ٱلۡأَرۡضَ كِفَاتًا 
Biz yeryüzünü, dirilerin ve ölülerin toplantı yeri yapmadık mı?
26أَحۡيَآءً وَأَمۡوَٰتًا 
Biz yeryüzünü, dirilerin ve ölülerin toplantı yeri yapmadık mı?
27وَجَعَلۡنَا فِيهَا رَوَٰسِيَ شَٰمِخَٰتٍ وَأَسۡقَيۡنَٰكُم مَّآءً فُرَاتًا 
Orada yüksek yüksek sabit dağlar var edip size tatlı sular içirmedik mi?
28وَيۡلٌ يَوۡمَئِذٍ لِّلۡمُكَذِّبِينَ 
Yalanlamış olanların vay o gün haline!
MürselâtKuran Fihrist
50Ayet
MekkiRevelation
26Ayet

Meal — Mürselât 26

Sure Ayet 26/50 — Mürselât المرسلات (Mekki). Oku Dinle Meal (Türkçe). Dinle: Mürselât Dinle, Mürselât Meal, Mürselât mp3, Mürselât pdf. Ayet 24–28. Türkçe Anlam: Azərbaycan.




Tuesday, August 18, 2026

Bizim için dua et, teşekkürler