Terjemahan — Tafsir
Makna Perkataan:
- سَبَقُوا (sabaqū): Bermaksud "mereka telah terlepas" atau "mereka telah mendahului" iaitu menyangka diri mereka terlepas daripada azab dan hukuman Allah.
- لَا يُعْجِزُونَ (lā yu'jizūn): Bermaksud "mereka tidak akan melemahkan" atau "mereka tidak akan dapat mengalahkan" Allah, iaitu tidak akan terlepas daripada kekuasaan dan hukuman-Nya.
Tafsiran Ayat:
Allah SWT dengan tegas melarang orang-orang kafir daripada berfikir bahawa mereka telah terlepas daripada azab dan hukuman Allah. Mereka yang kufur ingkar itu menyangka bahawa dengan kekuatan, kekayaan, atau tipu daya mereka, mereka dapat melarikan diri daripada kekuasaan Allah. Namun, sangkaan itu adalah sangkaan yang amat keliru dan sia-sia.
Sesungguhnya, Allah SWT Maha Kuasa dan Maha Mengetahui segala perbuatan hamba-Nya. Tidak ada satu pun makhluk di langit mahupun di bumi yang dapat melemahkan atau menghalang kehendak Allah. Mereka yang kafir itu, walaupun mereka berasa kuat dan hebat di dunia ini, tetap tidak akan terlepas daripada azab Allah. Allah akan tetap menangkap mereka dan membalas segala kejahatan mereka, sama ada di dunia mahupun di akhirat kelak.
Ayat ini diturunkan sebagai peringatan kepada orang-orang musyrik yang telah kalah dalam Perang Badar. Mereka berasa bangga dan menganggap diri mereka masih kuat, tetapi Allah menegaskan bahawa kekalahan mereka adalah tanda bahawa Allah sentiasa bersama orang-orang yang beriman dan akan menghancurkan orang-orang yang kufur.
Pengajaran dan Peringatan:
Wahai saudara-saudara sekalian, ayat ini mengingatkan kita bahawa kekuasaan Allah itu mutlak dan tidak ada sesiapa pun yang dapat menghalangnya. Janganlah kita sesekali terpedaya dengan kekuatan duniawi, pangkat, harta, atau ramainya pengikut. Semua itu adalah sementara dan tidak akan dapat menyelamatkan kita daripada azab Allah jika kita ingkar kepada-Nya.
Bagi orang-orang yang beriman, ayat ini menjadi sumber ketenangan dan keyakinan. Allah sentiasa melindungi hamba-hamba-Nya yang beriman dan bertakwa. Walaupun orang kafir merancang pelbagai tipu daya, Allah tetap mengawasi mereka dan akan membalas setiap kejahatan mereka.
Marilah kita sentiasa bertaubat dan kembali kepada Allah, menjauhi segala bentuk kekufuran dan kemaksiatan. Ingatlah bahawa Allah Maha Melihat dan Maha Mengetahui segala amalan kita. Jangan sesekali kita berasa terlepas daripada pengawasan-Nya, kerana sesungguhnya Allah tidak pernah lalai terhadap apa yang dilakukan oleh hamba-hamba-Nya.
📜 Ayat 57-61 — Surah Al-Anfal
Terjemahan — Al-Anfal 59
Surah Al-Anfal Ayat 59 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Dan janganlah orang-orang yang kafir itu menyangka (bahawa) mereka telah…Surah Ayat 59/75 — Surah Al-Anfal الأنفال (Madaniyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Al-Anfal Dengar, Surah Al-Anfal Terjemahan, Surah Al-Anfal mp3, Surah Al-Anfal pdf. Ayat 57–61. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.
Al-Quran
Monday, September 7, 2026
Jangan lupakan kami dalam doa baik anda








