توبه · 61/129
ترجمه آوانگاری — توبه
وَمِنۡهُمُ ٱلَّذِينَ يُؤۡذُونَ ٱلنَّبِيَّ وَيَقُولُونَ هُوَ أُذُنٌۚ قُلۡ أُذُنُ خَيۡرٍ لَّكُمۡ يُؤۡمِنُ بِٱللَّهِ وَيُؤۡمِنُ لِلۡمُؤۡمِنِينَ وَرَحۡمَةٌ لِّلَّذِينَ ءَامَنُواْ مِنكُمۡۚ وَٱلَّذِينَ يُؤۡذُونَ رَسُولَ ٱللَّهِ لَهُمۡ عَذَابٌ أَلِيمٌ  ۝٦١
Wa minhumul lazeena yu`zoonan nabiyya wa yaqooloona huwa uzun; qul uzunu khairil lakum yu`minu billaahi wa yu`minu lilmu mi neena wa rahmatul lillazeena aamanoo minkum; wallazeena yu`zoona Rasoolal laahi lahum `azaabun aleem
📖 معنای فارسی
بعضى از ايشان پيامبر را مى‌آزارند و مى‌گويند كه او به سخن هر كس گوش مى‌دهد. بگو: او براى شما شنونده سخن خير است. به خدا ايمان دارد و مؤمنان را باور دارد، و رحمتى است براى آنهايى كه ايمان آورده‌اند. و آنان كه رسول خدا را بيازارند به شكنجه‌اى دردآور گرفتار خواهند شد.
📜

ترجمه — Tafsir

معانی کلمات:

  • أُذُنٌ: به معنای کسی که به سخن هر کسی گوش میدهد و آن را باور میکند.
  • یُؤْمِنُ بِاللَّهِ: به خدا ایمان میآورد و او را تصدیق میکند.
  • یُؤْمِنُ لِلْمُؤْمِنِینَ: به مؤمنان باور دارد و سخن آنان را میپذیرد.
  • رَحْمَةٌ: مایهی مهربانی و بخشایش.
  • عَذَابٌ أَلِیمٌ: شکنجهای دردناک و سخت.

تفسیر آیه:

در میان منافقان کسانی هستند که پیامبر خدا (صلیاللهعلیهوسلم) را با گفتار خود میآزارند و برای توجیه کار زشت خود میگویند: «او (محمد) گوش است؛ یعنی به هر سخنی گوش میدهد و هر چه بشنود باور میکند، پس ما میتوانیم هر چه بخواهیم بگوییم و او تصدیقمان میکند.» خداوند به پیامبرش فرمان میدهد که به آنان پاسخ دهد: «اگر او گوش است، گوشِ خیر و نیکی است، نه گوشِ بدی و دروغ. او به خدا ایمان دارد و سخن مؤمنان راستین را میپذیرد، اما سخن منافقان و دروغگویان را باور نمیکند. او برای کسانی که از شما ایمان آوردهاند، مایهی رحمت و مهربانی است؛ زیرا با شنیدن سخنان آنان، راه هدایت و نیکی را به آنان نشان میدهد و از خطاهایشان درمیگذرد. اما کسانی که رسول خدا را با گفتار یا رفتار خود بیازارند، برای آنان عذابی دردناک و سخت در پیش است.»

فواید و درسهای آیه:

  • این آیه نشان میدهد که پیامبر اسلام (صلیاللهعلیهوسلم) نه تنها گوشِ بدی و دروغ نیست، بلکه گوشِ خیر و رحمت است؛ او به سخن نیک گوش میدهد و آن را میپذیرد، اما به دروغ و نیرنگ توجه نمیکند.
  • آزار رساندن به پیامبر و اولیای دین، گناهی بزرگ است و عذاب سختی در پی دارد؛ بنابراین مسلمانان باید در گفتار و رفتار خود نسبت به رسول خدا و رهبران دینی نهایت ادب و احترام را رعایت کنند.
  • این آیه به ما میآموزد که صبر و بردباری پیامبر در برابر سخنان ناروا، نشانهی رحمت الهی است، اما این رحمت شامل کسانی نمیشود که با لجاجت و دشمنی، راه آزار و اذیت را در پیش میگیرند.
  • ایمان واقعی، با تصدیق خدا و پذیرش سخن مؤمنان همراه است و انسان مؤمن باید در برابر دروغ و نفاق، هوشیار باشد و فریب ظاهر سخنان را نخورد.
🎧 گوش دهید

📜 آیه 59-63 — توبه

59وَلَوۡ أَنَّهُمۡ رَضُواْ مَآ ءَاتَىٰهُمُ ٱللَّهُ وَرَسُولُهُۥ وَقَالُواْ حَسۡبُنَا ٱللَّهُ سَيُؤۡتِينَا ٱللَّهُ مِن فَضۡلِهِۦ وَرَسُولُهُۥٓ إِنَّآ إِلَى ٱللَّهِ رَٰغِبُونَ 
چه مى‌شود اگر به آنچه خدا و پيامبرش به آنان عطا مى‌كند خشنود باشند و بگويند: خدا ما را بس است و خدا و پيامبرش ما را از فضل خويش بى‌نصيب نخواهند گذاشت و ما به خدا رغبت مى‌ورزيم؟
60۞ إِنَّمَا ٱلصَّدَقَٰتُ لِلۡفُقَرَآءِ وَٱلۡمَسَٰكِينِ وَٱلۡعَٰمِلِينَ عَلَيۡهَا وَٱلۡمُؤَلَّفَةِ قُلُوبُهُمۡ وَفِي ٱلرِّقَابِ وَٱلۡغَٰرِمِينَ وَفِي سَبِيلِ ٱللَّهِ وَٱبۡنِ ٱلسَّبِيلِۖ فَرِيضَةً مِّنَ ٱللَّهِۗ وَٱللَّهُ عَلِيمٌ حَكِيمٌ 
صدقات براى فقيران است و مسكينان و كارگزاران جمع‌آورى آن. و نيز براى به دست آوردن دل مخالفان و آزاد كردن بندگان و قرضداران و انفاق در راه خدا و مسافران نيازمند و آن فريضه‌اى است از جانب خدا. و خدا دانا و حكيم است.
61وَمِنۡهُمُ ٱلَّذِينَ يُؤۡذُونَ ٱلنَّبِيَّ وَيَقُولُونَ هُوَ أُذُنٌۚ قُلۡ أُذُنُ خَيۡرٍ لَّكُمۡ يُؤۡمِنُ بِٱللَّهِ وَيُؤۡمِنُ لِلۡمُؤۡمِنِينَ وَرَحۡمَةٌ لِّلَّذِينَ ءَامَنُواْ مِنكُمۡۚ وَٱلَّذِينَ يُؤۡذُونَ رَسُولَ ٱللَّهِ لَهُمۡ عَذَابٌ أَلِيمٌ 
بعضى از ايشان پيامبر را مى‌آزارند و مى‌گويند كه او به سخن هر كس گوش مى‌دهد. بگو: او براى شما شنونده سخن خير است. به خدا ايمان دارد و مؤمنان را باور دارد، و رحمتى است براى آنهايى كه ايمان آورده‌اند. و آنان كه رسول خدا را بيازارند به شكنجه‌اى دردآور گرفتار خواهند شد.
62يَحۡلِفُونَ بِٱللَّهِ لَكُمۡ لِيُرۡضُوكُمۡ وَٱللَّهُ وَرَسُولُهُۥٓ أَحَقُّ أَن يُرۡضُوهُ إِن كَانُواْ مُؤۡمِنِينَ 
در برابر شما به خدا سوگند مى‌خورند تا خشنودتان سازند و حال آنكه اگر ايمان آورده‌اند شايسته‌تر است كه خدا و رسولش را خشنود سازند.
63أَلَمۡ يَعۡلَمُوٓاْ أَنَّهُۥ مَن يُحَادِدِ ٱللَّهَ وَرَسُولَهُۥ فَأَنَّ لَهُۥ نَارَ جَهَنَّمَ خَٰلِدًا فِيهَاۚ ذَٰلِكَ ٱلۡخِزۡيُ ٱلۡعَظِيمُ 
آيا نمى‌دانند كه هر كس كه با خدا و پيامبرش مخالفت مى‌ورزد جاودانه در آتش جهنم خواهد بود و اين رسوايى بزرگى است؟
توبهفهرست قرآن
129آیه
مدنیRevelation
61آیه

ترجمه — توبه 61

سوره آیه 61/129 — توبه التوبة (مدنی). خواندن گوش دهید ترجمه (فارسی). گوش دهید: توبه گوش دهید, توبه ترجمه, توبه mp3, توبه pdf. آیه 59–63. معنای فارسی: اردو.




Tuesday, August 18, 2026

به قرآن کریم چنگ بزنید