Al-Balad · 3/20
Terjemahan Transliterasi — Surah Al-Balad
وَوَالِدٍ وَمَا وَلَدَ ۝٣
Wa waalidinw wa maa walad
📖 Dalam Bahasa Melayu
Demi manusia yang melahirkan zuriat, dan zuriat yang dilahirkannya;

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • وَالِدٍ (walid): Bapa iaitu Nabi Adam ‘alaihissalam, bapa seluruh umat manusia.
  • وَمَا وَلَدَ (wa ma walad): Segala keturunan yang lahir daripadanya, iaitu seluruh anak cucu Adam hingga akhir zaman.

Tafsiran Ayat:

Allah SWT bersumpah dengan tempat yang mulia iaitu kota Mekah yang dihormati, dan dalam ayat ini Allah juga bersumpah dengan bapa seluruh manusia iaitu Nabi Adam ‘alaihissalam serta seluruh keturunannya yang lahir daripadanya. Sumpah ini menunjukkan betapa agungnya penciptaan manusia dan betapa pentingnya peranan mereka di muka bumi ini. Allah SWT menciptakan manusia dalam keadaan yang penuh dengan cabaran dan kepayahan, melalui pelbagai rintangan kehidupan dunia yang memerlukan kesabaran dan ketabahan. Ini adalah peringatan bahawa kehidupan dunia ini memang tidak terlepas daripada ujian dan dugaan, dan setiap manusia akan menghadapi susah payah dalam perjalanan hidupnya.

Pengajaran dan Seruan:

Wahai saudara seislam yang dikasihi, renungkanlah betapa Allah SWT memuliakan kita sebagai anak cucu Nabi Adam. Apabila Allah SWT bersumpah dengan kejadian kita, ini menunjukkan bahawa setiap insan mempunyai nilai yang tinggi di sisi Allah. Namun, kehidupan ini bukanlah medan bersenang-lenang semata-mata, tetapi ia adalah medan perjuangan dan ujian. Maka, marilah kita hadapi setiap cabaran hidup dengan penuh kesabaran dan keyakinan kepada Allah SWT. Setiap kesusahan yang kita lalui pasti ada hikmah dan ganjarannya di sisi Allah. Janganlah kita berputus asa dengan rahmat Allah, kerana sesungguhnya Allah sentiasa bersama orang-orang yang sabar. Jadikanlah setiap detik kehidupan ini sebagai peluang untuk mendekatkan diri kepada Allah dan meningkatkan amal soleh, agar kita berjaya di dunia dan di akhirat.



📜 Ayat 1-5 — Surah Al-Balad

1لَا أُقْسِمُ بِهَٰذَا الْبَلَدِ
Aku bersumpah dengan negeri (Makkah) ini;
2وَأَنتَ حِلٌّ بِهَٰذَا الْبَلَدِ
Sedang engkau (wahai Muhammad) tinggal di negeri ini (sentiasa ditindas),
3وَوَالِدٍ وَمَا وَلَدَ
Demi manusia yang melahirkan zuriat, dan zuriat yang dilahirkannya;
4لَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنسَانَ فِي كَبَدٍ
Sesungguhnya Kami telah jadikan manusia sentiasa dalam keadaan menghadapi kesulitan dan kesukaran (jasmani dan rohaninya);
5أَيَحْسَبُ أَن لَّن يَقْدِرَ عَلَيْهِ أَحَدٌ
Patutkah manusia yang demikian keadaannya (terpedaya dengan kekuasaan yang ada padanya dan) menyangka bahawa tidak ada sesiapapun yang dapat mengatasi kekuasaannya (dan menyeksakannya)?
Al-BaladIndeks Al-Quran
20Ayat
MakkiyahRevelation
3Ayat

Terjemahan — Al-Balad 3

Surah Al-Balad Ayat 3 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Demi manusia yang melahirkan zuriat, dan zuriat yang dilahirkannya;

Surah Ayat 3/20 — Surah Al-Balad البلد (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Al-Balad Dengar, Surah Al-Balad Terjemahan, Surah Al-Balad mp3, Surah Al-Balad pdf. Ayat 1–5. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda