Al-Balad · 5/20
Terjemahan Transliterasi — Surah Al-Balad
أَيَحْسَبُ أَن لَّن يَقْدِرَ عَلَيْهِ أَحَدٌ ۝٥
Ayahsabu al-lai yaqdira `alaihi ahad
📖 Dalam Bahasa Melayu
Patutkah manusia yang demikian keadaannya (terpedaya dengan kekuasaan yang ada padanya dan) menyangka bahawa tidak ada sesiapapun yang dapat mengatasi kekuasaannya (dan menyeksakannya)?

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • أَيَحْسَبُ - Adakah dia menyangka
  • أَن لَّن يَقْدِرَ عَلَيْهِ أَحَدٌ - Bahawa tidak ada sesiapa pun yang berkuasa ke atasnya

Tafsiran Ayat:

Ayat yang mulia ini merupakan teguran keras daripada Allah SWT terhadap sikap manusia yang sombong dan angkuh. Allah bertanya: "Adakah manusia itu menyangka bahawa tiada sesiapa pun yang mampu menguasainya atau menghalangnya?" Persoalan ini datang dalam bentuk soalan yang mengandungi kehairanan dan celaan, kerana betapa bodohnya sangkaan manusia yang menganggap dirinya bebas dan tidak terikat dengan sebarang kekuasaan.

Manusia yang dimaksudkan di sini ialah mereka yang terlalu berbangga dengan harta kekayaan dan kekuatan yang dimilikinya. Mereka merasakan bahawa dengan segala kebendaan yang ada, tiada sesiapa pun yang dapat menegah mereka daripada melakukan apa sahaja yang mereka mahu, sama ada perbuatan maksiat mahupun kezaliman terhadap sesama manusia.

Sesungguhnya sangkaan ini adalah satu kesilapan yang amat besar! Manusia lupa bahawa di atas mereka ada Allah SWT yang Maha Berkuasa ke atas segala sesuatu. Dialah yang menciptakan mereka, memberikan mereka kekuatan dan harta, dan Dialah juga yang mampu mencabut semuanya itu dalam sekelip mata sahaja. Allah SWT berkuasa untuk menghukum mereka yang derhaka, walaupun mereka bersembunyi di sebalik gunung yang tinggi atau berlindung di dalam bumi yang paling dalam.

Renungilah wahai saudaraku! Betapa banyaknya manusia yang dahulunya gagah perkasa, memiliki harta yang melimpah ruah, namun akhirnya jatuh tersungkur dalam kehinaan. Kekayaan tidak mampu menolak datangnya azab Allah, dan kekuatan tidak mampu menghalang ketentuan-Nya. Maka janganlah sekali-kali kita terpedaya dengan apa yang kita miliki di dunia ini, kerana semuanya itu hanyalah pinjaman sementara yang akan dipertanggungjawabkan di hadapan Allah kelak.

Ayat ini juga menjadi peringatan kepada kita bahawa Allah SWT sentiasa melihat dan mengetahui setiap perbuatan hamba-Nya. Tiada satu pun yang tersembunyi daripada pengetahuan-Nya. Maka, marilah kita merendahkan diri di hadapan Allah, memperbanyakkan istighfar, dan menjauhkan diri daripada sifat sombong dan angkuh. Ingatlah bahawa setiap amalan kita akan dibalas dengan seadil-adilnya di akhirat kelak. Semoga Allah SWT melindungi kita daripada sifat-sifat yang tercela ini dan menjadikan kita hamba-hamba-Nya yang sentiasa taat dan bersyukur.



📜 Ayat 3-7 — Surah Al-Balad

3وَوَالِدٍ وَمَا وَلَدَ
Demi manusia yang melahirkan zuriat, dan zuriat yang dilahirkannya;
4لَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنسَانَ فِي كَبَدٍ
Sesungguhnya Kami telah jadikan manusia sentiasa dalam keadaan menghadapi kesulitan dan kesukaran (jasmani dan rohaninya);
5أَيَحْسَبُ أَن لَّن يَقْدِرَ عَلَيْهِ أَحَدٌ
Patutkah manusia yang demikian keadaannya (terpedaya dengan kekuasaan yang ada padanya dan) menyangka bahawa tidak ada sesiapapun yang dapat mengatasi kekuasaannya (dan menyeksakannya)?
6يَقُولُ أَهْلَكْتُ مَالًا لُّبَدًا
Manusia yang demikian keadaannya (tidaklah patut ia bermegah-megah dengan kekayaannya dan) berkata: "Aku telah habiskan harta benda yang banyak (dalam usaha menegakkan nama dan bangsa).
7أَيَحْسَبُ أَن لَّمْ يَرَهُ أَحَدٌ
Adakah ia menyangka bahawa tidak ada sesiapapun yang melihatnya (dan mengetahui tujuannya menghabiskan harta bendanya itu?
Al-BaladIndeks Al-Quran
20Ayat
MakkiyahRevelation
5Ayat

Terjemahan — Al-Balad 5

Surah Al-Balad Ayat 5 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Patutkah manusia yang demikian keadaannya (terpedaya dengan kekuasaan yang ada…

Surah Ayat 5/20 — Surah Al-Balad البلد (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Al-Balad Dengar, Surah Al-Balad Terjemahan, Surah Al-Balad mp3, Surah Al-Balad pdf. Ayat 3–7. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda