بلد · 6/20
ترجمه آوانگاری — بلد
يَقُولُ أَهْلَكْتُ مَالًا لُّبَدًا ۝٦
Yaqoolu ahlaktu maalal lubadaa
📖 معنای فارسی
مى‌گويد: مالى فراوان را تباه كردم.
📜

ترجمه — Tafsir

معانی کلمات:

  • أَهْلَكْتُ: از بین بردم، خرج کردم، مصرف کردم.
  • لُبَدًا: بسیار زیاد و انباشته، مال فراوانی که روی هم انباشته شده باشد.

تفسیر آیه:

این آیه اشاره به گفتار انسان متکبّر و مغروری دارد که با فخر و مباهات میگوید: «من مال فراوان و انباشتهای را خرج کردم و از بین بردم.» او این سخن را از سر خودستایی و برای نشاندادن قدرت و برتری خود بر دیگران بیان میکند، بهویژه در برابر پیامبر اسلام صلی الله علیه وسلم و در راه دشمنی با دعوت حق. چنین شخصی گمان میکند که با این کارش کار بزرگ و ارزشمندی انجام داده است، اما غافل از آنکه خداوند متعال بر تمام اعمال او آگاه است و هیچ کار کوچک یا بزرگی از دید او پنهان نمیماند. او در روز قیامت بهخاطر تمام این اعمال و نیتها بازخواست خواهد شد و این افتخارهای پوچ، نه تنها سودی به حالش نخواهد داشت، بلکه مایه حسرت و پشیمانی او خواهد بود.

فواید و پیامهای آیه:

  1. هشدار درباره فخر فروشی به مال: انسان نباید به داراییهای دنیوی خود ببالد و آنها را وسیله برتریجویی بر دیگران قرار دهد؛ چرا که این نگرش، نشانه غفلت از حقیقت زندگی و هدف خلقت است.
  2. علم و نظارت الهی: این آیه یادآور میشود که خداوند بر تمام اعمال و گفتار ما بیناست و هیچ چیز از علم او پنهان نیست؛ بنابراین باید مراقب رفتار و گفتار خود باشیم.
  3. بطلان افتخار به انفاق در راه باطل: خرج کردن مال در راه دشمنی با حق و حقیقت، نه تنها ارزشی ندارد، بلکه باعث خسران و زیان در دنیا و آخرت میشود. ارزش واقعی انفاق، در گرو خلوص نیت و صرف آن در راه رضای خداست.
  4. دوری از غرور و خودپسندی: مؤمن باید همواره متواضع باشد و بداند که تمام نعمتها از جانب خداست و او باید آنها را در راهی که خدا پسندیده است به کار گیرد، نه برای خودنمایی و تکبر.
🎧 گوش دهید

📜 آیه 4-8 — بلد

4لَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنسَانَ فِي كَبَدٍ
كه آدمى را در رنج و محنت بيافريده‌ايم،
5أَيَحْسَبُ أَن لَّن يَقْدِرَ عَلَيْهِ أَحَدٌ
آيا مى‌پندارد كه كس بر او چيره نگردد؟
6يَقُولُ أَهْلَكْتُ مَالًا لُّبَدًا
مى‌گويد: مالى فراوان را تباه كردم.
7أَيَحْسَبُ أَن لَّمْ يَرَهُ أَحَدٌ
آيا مى‌پندارد كه كسى او را نديده است؟
8أَلَمْ نَجْعَل لَّهُ عَيْنَيْنِ
آيا براى او دو چشم نيافريده‌ايم؟
بلدفهرست قرآن
20آیه
مکیRevelation
6آیه

ترجمه — بلد 6

سوره بلد آیه 6 - خواندن, گوش دهید, ترجمه, فارسی : مى‌گويد: مالى فراوان را تباه كردم.

سوره آیه 6/20 — بلد البلد (مکی). خواندن گوش دهید ترجمه (فارسی). گوش دهید: بلد گوش دهید, بلد ترجمه, بلد mp3, بلد pdf. آیه 4–8. معنای فارسی: اردو.




Tuesday, August 18, 2026

به قرآن کریم چنگ بزنید