یونس · 83/109
ترجمه آوانگاری — سوره یونس
فَمَا آمَنَ لِمُوسَىٰ إِلَّا ذُرِّيَّةٌ مِّن قَوْمِهِ عَلَىٰ خَوْفٍ مِّن فِرْعَوْنَ وَمَلَئِهِمْ أَن يَفْتِنَهُمْ ۚ وَإِنَّ فِرْعَوْنَ لَعَالٍ فِي الْأَرْضِ وَإِنَّهُ لَمِنَ الْمُسْرِفِينَ ۝٨٣
Famaaa aamana li-Moosaaa illaa zurriyyatum min qawmihee `alaa khawfim min Fir`awna wa mala`ihim ai yaftinahum; wa inna Fir`awna la`aalin fil ardi wa innahoo laminal musrifeen
📖 معنای فارسی
از بيم آزار فرعون و مهتران قوم او، جز گروهى از آنها به موسى ايمان نياوردند. و فرعون در زمين برترى مى‌جست و او از گزافكاران بود.

🎧 گوش دهید
📜

ترجمه — Tafsir

معانی کلمات:

  • ذُرّیَّة: فرزندان و نسل، در اینجا به معنای گروهی از جوانان و نسل بنیاسرائیل است.
  • مَلَئِهِم: اشراف و بزرگانِ آنان (بزرگان قومِ بنیاسرائیل که از فرعون پیروی میکردند).
  • یَفتِنَهُم: آنان را عذاب کند و با شکنجه از دینشان بازدارد.
  • عالٍ: برتریجو و گردنکشِ مسلّط.
  • مُسرِفین: تجاوزکنندگان از حدّ در کفر و ظلم و فساد.

تفسیر آیه:

با اینکه موسی علیهالسلام معجزات روشن و دلایل قاطعی برای قوم خود آورد، تنها گروهی از جوانان و فرزندان بنیاسرائیل به او ایمان آوردند، نه بزرگان و افراد سالخورده. این ایمانآوردن نیز در حالی بود که آنان از فرعون و اشرافِ همدستش در هراس بودند که مبادا آنان را شکنجه و عذاب کنند و با این فشارها از دینشان برگردانند. فرعون در آن سرزمین (مصر) بسیار برتریجو و گردنکش بود و در کفر و طغیان و ستم از هر حدّی گذشته بود؛ چنانکه خود را ربّ و خدای مردم میخواند و در آزار و کشتار بنیاسرائیل هیچ حدّ و مرزی نمیشناخت.

فواید و پیامهای آیه:

  • ایمانِ واقعی در دل جوانانِ پاکسرشت زودتر از بزرگانِ وابسته به قدرت و ثروت ریشه میدواند؛ پس باید به نسل جوان امیدوار بود و آنان را در راه حق یاری کرد.
  • ایمانِ همراه با ترس و فشار، ارزشمندتر از ایمانِ در آسایش است؛ زیرا نشاندهنده صداقت و اخلاص مؤمن است که با وجود خطر، دست از حق برنمیدارد.
  • طغیان و گردنکشیِ فرعونیان همیشه با اسراف و تجاوز از حدّ در ظلم و فساد همراه است و سرانجام چنین کسانی به سزای اعمال خود خواهند رسید.
  • خداوند هرگز مؤمنانِ اندک و مستضعف را رها نمیکند و در نهایت، حق را بر باطل پیروز میگرداند؛ پس نباید از کثرت دشمنان هراسید.


📜 آیه 81-85 — سوره یونس

81فَلَمَّا أَلْقَوْا قَالَ مُوسَىٰ مَا جِئْتُم بِهِ السِّحْرُ ۖ إِنَّ اللَّهَ سَيُبْطِلُهُ ۖ إِنَّ اللَّهَ لَا يُصْلِحُ عَمَلَ الْمُفْسِدِينَ
چون بيفكندند، موسى گفت: آنچه شما آورده‌ايد جادوست و خدا آن را باطل خواهد ساخت، زيرا خدا كار مفسدان را به صلاح نمى‌آورد.
82وَيُحِقُّ اللَّهُ الْحَقَّ بِكَلِمَاتِهِ وَلَوْ كَرِهَ الْمُجْرِمُونَ
و خداوند با سخنان خود حق را به اثبات مى‌رساند، اگر چه مجرمان را ناخوش آيد.
83فَمَا آمَنَ لِمُوسَىٰ إِلَّا ذُرِّيَّةٌ مِّن قَوْمِهِ عَلَىٰ خَوْفٍ مِّن فِرْعَوْنَ وَمَلَئِهِمْ أَن يَفْتِنَهُمْ ۚ وَإِنَّ فِرْعَوْنَ لَعَالٍ فِي الْأَرْضِ وَإِنَّهُ لَمِنَ الْمُسْرِفِينَ
از بيم آزار فرعون و مهتران قوم او، جز گروهى از آنها به موسى ايمان نياوردند. و فرعون در زمين برترى مى‌جست و او از گزافكاران بود.
84وَقَالَ مُوسَىٰ يَا قَوْمِ إِن كُنتُمْ آمَنتُم بِاللَّهِ فَعَلَيْهِ تَوَكَّلُوا إِن كُنتُم مُّسْلِمِينَ
موسى گفت: اى قوم من، اگر به خدا ايمان آورده‌ايد و تسليم فرمان هستيد به او توكل كنيد.
85فَقَالُوا عَلَى اللَّهِ تَوَكَّلْنَا رَبَّنَا لَا تَجْعَلْنَا فِتْنَةً لِّلْقَوْمِ الظَّالِمِينَ
گفتند: بر خدا توكل كرديم، اى پروردگار ما، ما را مغلوب اين مردم ستمكار مكن.
یونسفهرست قرآن
109آیه
مکیRevelation
83آیه

ترجمه — یونس 83

سوره یونس آیه 83 - خواندن, گوش دهید, ترجمه, فارسی : از بيم آزار فرعون و مهتران قوم او، جز گروهى…

سوره آیه 83/109 — سوره یونس يونس (مکی). خواندن گوش دهید ترجمه (فارسی). گوش دهید: سوره یونس گوش دهید, سوره یونس ترجمه, سوره یونس mp3, سوره یونس pdf. آیه 81–85. معنای فارسی: اردو.




Monday, September 7, 2026

به قرآن کریم چنگ بزنید