An-Nahl · 71/128
Terjemahan Transliterasi — Surah An-Nahl
وَاللَّهُ فَضَّلَ بَعْضَكُمْ عَلَىٰ بَعْضٍ فِي الرِّزْقِ ۚ فَمَا الَّذِينَ فُضِّلُوا بِرَادِّي رِزْقِهِمْ عَلَىٰ مَا مَلَكَتْ أَيْمَانُهُمْ فَهُمْ فِيهِ سَوَاءٌ ۚ أَفَبِنِعْمَةِ اللَّهِ يَجْحَدُونَ ۝٧١
Wallaahu faddala ba`dakum `alaa ba`din fir rizq; famal lazeena fuddiloo biraaaddee rizqihim `alaa maa malakat aimaanuhum fahum feehi sawaaa`; afabini`matil laahi yajhadoon
📖 Dalam Bahasa Melayu
Dan Allah telah melebihkan sebahagian dari kamu atas sebahagian yang lain pada rezeki yang dikurniakanNya; dalam pada itu, orang-orang yang diberi kelebihan itu tidak mahu memberikan sebahagian dari kelebihan hartanya kepada hamba-hamba mereka, supaya orang-orang itu dapat sama mempunyai harta. Maka mengapa mereka tergamak mengingkari nikmat Allah itu dengan perbuatan syirik?

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • فُضِّلَ : dilebihkan / diutamakan
  • بِرَادِّي : akan mengembalikan / memberikan kembali
  • مَا مَلَكَتْ أَيْمَانُهُمْ : hamba sahaya yang mereka miliki
  • يَجْحَدُونَ : mengingkari / menafikan

Tafsir Ayat:

Allah SWT dengan kebijaksanaan-Nya yang mutlak telah melebihkan sebahagian kamu atas sebahagian yang lain dalam hal rezeki. Ada yang diberikan kekayaan yang melimpah, ada pula yang dicukupkan dengan sekadar keperluan. Ada yang menjadi tuan, ada pula yang menjadi hamba sahaya. Namun, orang-orang yang dilebihkan itu tidak akan pernah sanggup memberikan sebahagian besar harta mereka kepada hamba sahaya mereka sehingga menjadikan mereka setara dan berkongsi dalam harta yang sama. Jika mereka sendiri tidak rela berkongsi harta dengan hamba-hamba mereka, maka mengapa mereka rela menjadikan hamba-hamba Allah sebagai sekutu bagi-Nya dalam ibadah dan ketuhanan? Sungguh, ini adalah kezaliman yang paling besar dan pengingkaran yang paling nyata terhadap nikmat Allah.

Ayat ini juga membawa satu pengertian yang mendalam: Allah SWT sahajalah yang memberi rezeki kepada semua makhluk-Nya, baik yang kaya mahupun yang miskin, baik tuan mahupun hamba. Semua hamba Allah sama di sisi-Nya dalam hal kebergantungan kepada rahmat dan pemberian-Nya. Maka, bagaimana mungkin manusia yang tidak sanggup berkongsi harta dengan sesama makhluk, sanggup menganggap Allah SWT mempunyai sekutu dalam ketuhanan dan ibadah?


Pengajaran dan Seruan:

Wahai saudara seislam, renungkanlah! Betapa besarnya nikmat Allah yang kita kecapi setiap hari. Nafas yang kita hirup, rezeki yang kita makan, kesihatan yang kita miliki — semuanya daripada Allah Yang Maha Pemurah. Namun, masih ada antara kita yang mengingkari nikmat-nikmat ini dengan melakukan syirik kepada Allah, atau lalai daripada mensyukuri-Nya.

Ayat ini mengajak kita untuk berfikir dengan hati yang jernih: jika seorang tuan tidak rela hartanya dikongsi sama rata dengan hambanya, maka bagaimana mungkin Allah yang Maha Agung itu rela disekutukan dengan makhluk-Nya yang lemah? Maka, marilah kita perbaiki keimanan kita, murnikan tauhid kita, dan perbanyakkan syukur atas segala nikmat yang telah Allah kurniakan. Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Pemurah, dan Dia sentiasa membuka pintu taubat bagi hamba-hamba-Nya yang mahu kembali kepada-Nya.



📜 Ayat 69-73 — Surah An-Nahl

69ثُمَّ كُلِي مِن كُلِّ الثَّمَرَاتِ فَاسْلُكِي سُبُلَ رَبِّكِ ذُلُلًا ۚ يَخْرُجُ مِن بُطُونِهَا شَرَابٌ مُّخْتَلِفٌ أَلْوَانُهُ فِيهِ شِفَاءٌ لِّلنَّاسِ ۗ إِنَّ فِي ذَٰلِكَ لَآيَةً لِّقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ
Kemudian makanlah dari segala jenis bunga-bungaan dan buah-buahan (yang engkau sukai), serta turutlah jalan-jalan peraturan Tuhanmu yang diilhamkan dan dimudahkannya kepadamu". (Dengan itu) akan keluarlah dari dalam badannya minuman (madu) yang berlainan warnanya, yang mengandungi penawar bagi manusia (dari berbagai-bagai penyakit). Sesungguhnya pada yang demikian itu, ada tanda (yang membuktikan kemurahan Allah) bagi orang-orang yang mahu berfikir.
70وَاللَّهُ خَلَقَكُمْ ثُمَّ يَتَوَفَّاكُمْ ۚ وَمِنكُم مَّن يُرَدُّ إِلَىٰ أَرْذَلِ الْعُمُرِ لِكَيْ لَا يَعْلَمَ بَعْدَ عِلْمٍ شَيْئًا ۚ إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ قَدِيرٌ
Dan Allah yang menciptakan kamu (dari tiada kepada ada); kemudian Ia menyempurnakan tempoh umur kamu; (maka ada di antara kamu yang disegerakan matinya), dan ada pula di antara kamu yang dikembalikannya kepada peringkat umur yang lemah (peringkat tua kebudak-budakan), sehingga menjadilah ia tidak ingat akan sesuatu yang telah diketahuinya; sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Kuasa.
71وَاللَّهُ فَضَّلَ بَعْضَكُمْ عَلَىٰ بَعْضٍ فِي الرِّزْقِ ۚ فَمَا الَّذِينَ فُضِّلُوا بِرَادِّي رِزْقِهِمْ عَلَىٰ مَا مَلَكَتْ أَيْمَانُهُمْ فَهُمْ فِيهِ سَوَاءٌ ۚ أَفَبِنِعْمَةِ اللَّهِ يَجْحَدُونَ
Dan Allah telah melebihkan sebahagian dari kamu atas sebahagian yang lain pada rezeki yang dikurniakanNya; dalam pada itu, orang-orang yang diberi kelebihan itu tidak mahu memberikan sebahagian dari kelebihan hartanya kepada hamba-hamba mereka, supaya orang-orang itu dapat sama mempunyai harta. Maka mengapa mereka tergamak mengingkari nikmat Allah itu dengan perbuatan syirik?
72وَاللَّهُ جَعَلَ لَكُم مِّنْ أَنفُسِكُمْ أَزْوَاجًا وَجَعَلَ لَكُم مِّنْ أَزْوَاجِكُم بَنِينَ وَحَفَدَةً وَرَزَقَكُم مِّنَ الطَّيِّبَاتِ ۚ أَفَبِالْبَاطِلِ يُؤْمِنُونَ وَبِنِعْمَتِ اللَّهِ هُمْ يَكْفُرُونَ
Dan Allah menjadikan bagi kamu dari diri kamu sendiri pasangan-pasangan (isteri), dan dijadikan bagi kamu dari pasangan kamu: anak-anak dan cucu-cicit, serta dikurniakan kepada kamu dari benda yang baik lagi halal; maka patutkah mereka (yang ingkar itu) percaya kepada perkara yang salah (penyembahan berhala), dan mereka kufur pula akan nikmat Allah?
73وَيَعْبُدُونَ مِن دُونِ اللَّهِ مَا لَا يَمْلِكُ لَهُمْ رِزْقًا مِّنَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ شَيْئًا وَلَا يَسْتَطِيعُونَ
Dan mereka menyembah benda-benda yang lain dari Allah, yang tidak berkuasa memberikan mereka sebarang rezeki pemberian dari langit dan bumi, dan mereka pula tidak berdaya sama sekali mendapat kuasa itu.
An-NahlIndeks Al-Quran
128Ayat
MakkiyahRevelation
71Ayat

Terjemahan — An-Nahl 71

Surah An-Nahl Ayat 71 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Dan Allah telah melebihkan sebahagian dari kamu atas sebahagian yang…

Surah Ayat 71/128 — Surah An-Nahl النحل (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah An-Nahl Dengar, Surah An-Nahl Terjemahan, Surah An-Nahl mp3, Surah An-Nahl pdf. Ayat 69–73. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda