Al-Isra · 101/111
Terjemahan Transliterasi — Surah Al-Isra
وَلَقَدْ آتَيْنَا مُوسَىٰ تِسْعَ آيَاتٍ بَيِّنَاتٍ ۖ فَاسْأَلْ بَنِي إِسْرَائِيلَ إِذْ جَاءَهُمْ فَقَالَ لَهُ فِرْعَوْنُ إِنِّي لَأَظُنُّكَ يَا مُوسَىٰ مَسْحُورًا ۝١٠١
Wa laqad aatainaa Moosaa tis`a Aayaatim baiyinaatin fas`al Baneee Israaa`eela iz jaaa`ahum faqaala lahoo Fir`awnu inee la azunnuka yaa Moosaa mas hooraa
📖 Dalam Bahasa Melayu
Dan sesungguhnya Kami telah memberi kepada Nabi Musa sembilan mukjizat yang jelas nyata (membuktikan kebenarannya); maka bertanyalah (wahai Muhammad) kepada Bani Israil (tentang itu): Ketika Nabi Musa datang kepada Firaun dan kaumnya (serta menunjukkan mukjizatnya), lalu berkatalah Firaun kepadanya: "Sesungguhnya aku fikir, engkau ini wahai Musa, seorang yang terkena sihir"

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • تِسْعَ آيَاتٍ بَيِّنَاتٍ — Sembilan mukjizat yang jelas dan nyata.
  • مَسْحُورًا — Orang yang terkena sihir sehingga akalnya menjadi kacau.

Tafsir Ayat:

Sesungguhnya Allah telah menganugerahkan kepada Nabi Musa 'alaihissalam sembilan mukjizat yang sangat jelas dan menjadi bukti kebenaran kenabiannya. Mukjizat-mukjizat tersebut ialah: tongkat yang berubah menjadi ular besar, tangan yang bersinar putih ketika dimasukkan ke dalam ketiak, tahun-tahun kemarau yang membawa kekeringan, kekurangan buah-buahan, banjir besar, belalang, kutu, katak, dan darah yang menjadi ujian bagi kaum Firaun.

Wahai Nabi Muhammad, jika kaum musyrik Mekah meragukan kebenaranmu, maka tanyakanlah kepada orang-orang Yahudi yang telah beriman seperti Abdullah bin Salam dan para sahabatnya tentang kisah Nabi Musa ketika datang kepada nenek moyang mereka dengan membawa mukjizat-mukjizat yang terang ini. Mereka pasti mengetahui kebenarannya kerana ia tercatat dalam kitab-kitab mereka.

Namun sungguh menakjubkan, setelah melihat semua bukti yang nyata itu, Firaun tetap angkuh dan berkata kepada Nabi Musa: "Wahai Musa, sesungguhnya aku benar-benar menyangka engkau seorang yang terkena sihir, akalmu telah dikacaukan sehingga engkau mendakwa dirimu seorang rasul dan membawa perkara-perkara yang aneh ini."


Pengajaran dan Seruan:

Saudaraku sekalian, lihatlah betapa kerasnya hati Firaun walaupun telah disaksikan kepadanya sembilan mukjizat yang terang benderang. Ini menunjukkan bahawa hidayah itu bukan sekadar melihat bukti, tetapi memerlukan hati yang bersih dan ikhlas untuk menerima kebenaran. Maka janganlah kita menjadi seperti Firaun yang menolak kebenaran kerana kesombongan dan keangkuhan.

Sebaliknya, jadilah hamba yang sentiasa membuka hati untuk menerima petunjuk Allah. Sesungguhnya Allah telah mengurniakan kepada kita al-Quran sebagai mukjizat terbesar yang kekal hingga akhir zaman. Setiap ayatnya adalah cahaya yang membimbing kita ke jalan yang lurus. Maka renungkanlah, hayatilah, dan amalkanlah isi kandungannya agar kita termasuk dalam golongan yang berjaya di dunia dan akhirat.

Semoga Allah membuka hati kita untuk menerima kebenaran dan menjauhkan kita daripada sifat sombong yang menjadi penghalang kepada hidayah. Amin.



📜 Ayat 99-103 — Surah Al-Isra

99۞ أَوَلَمْ يَرَوْا أَنَّ اللَّهَ الَّذِي خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ قَادِرٌ عَلَىٰ أَن يَخْلُقَ مِثْلَهُمْ وَجَعَلَ لَهُمْ أَجَلًا لَّا رَيْبَ فِيهِ فَأَبَى الظَّالِمُونَ إِلَّا كُفُورًا
Tidakkah mereka mahu memikirkan dan meyakini bahawa Allah yang menciptakan langit dan bumi, berkuasa menciptakan orang orang yang seperti mereka (dalam bentuk yang baharu), padahal Ia telahpun menentukan bagi mereka tempoh yang tidak ada syak padanya.? Dalam pada itu, orang orang yang zalim enggan menerima melainkan kekufuran.
100قُل لَّوْ أَنتُمْ تَمْلِكُونَ خَزَائِنَ رَحْمَةِ رَبِّي إِذًا لَّأَمْسَكْتُمْ خَشْيَةَ الْإِنفَاقِ ۚ وَكَانَ الْإِنسَانُ قَتُورًا
Katakanlah (wahai muhammad): "jika kamu memiliki perbendaharaan rahmat Tuhanku pada ketika itu tentulah kamu akan berlaku bakhil kedekut kerana takut kehabisan; dan sememangnya manusia itu bertabiat bakhil kedekut".
101وَلَقَدْ آتَيْنَا مُوسَىٰ تِسْعَ آيَاتٍ بَيِّنَاتٍ ۖ فَاسْأَلْ بَنِي إِسْرَائِيلَ إِذْ جَاءَهُمْ فَقَالَ لَهُ فِرْعَوْنُ إِنِّي لَأَظُنُّكَ يَا مُوسَىٰ مَسْحُورًا
Dan sesungguhnya Kami telah memberi kepada Nabi Musa sembilan mukjizat yang jelas nyata (membuktikan kebenarannya); maka bertanyalah (wahai Muhammad) kepada Bani Israil (tentang itu): Ketika Nabi Musa datang kepada Firaun dan kaumnya (serta menunjukkan mukjizatnya), lalu berkatalah Firaun kepadanya: "Sesungguhnya aku fikir, engkau ini wahai Musa, seorang yang terkena sihir"
102قَالَ لَقَدْ عَلِمْتَ مَا أَنزَلَ هَٰؤُلَاءِ إِلَّا رَبُّ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ بَصَائِرَ وَإِنِّي لَأَظُنُّكَ يَا فِرْعَوْنُ مَثْبُورًا
Nabi Musa menjawab: "Sebenarnya engkau (hai Firaun) telah pun mengetahui: tiadalah yang menurunkan mukjizat-mukjizat ini melainkan Tuhan yang mencipta dan mentadbirkan langit dan bumi, sebagai bukti-bukti yang menerangkan kebenaran; dan sebenarnya aku fikir, engkau hai Firaun, akan binasa".
103فَأَرَادَ أَن يَسْتَفِزَّهُم مِّنَ الْأَرْضِ فَأَغْرَقْنَاهُ وَمَن مَّعَهُ جَمِيعًا
Maka Firaun pun berkira hendak mengusir mereka dari bumi (Mesir) lalu Kami tenggelamkan dia bersama-sama pengikut-pengikutnya seluruhnya.
Al-IsraIndeks Al-Quran
111Ayat
MakkiyahRevelation
101Ayat

Terjemahan — Al-Isra 101

Surah Al-Isra Ayat 101 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Dan sesungguhnya Kami telah memberi kepada Nabi Musa sembilan mukjizat…

Surah Ayat 101/111 — Surah Al-Isra الإسراء (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Al-Isra Dengar, Surah Al-Isra Terjemahan, Surah Al-Isra mp3, Surah Al-Isra pdf. Ayat 99–103. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Tuesday, September 8, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda