Al-Isra · 85/111
Terjemahan Transliterasi — Surah Al-Isra
وَيَسْأَلُونَكَ عَنِ الرُّوحِ ۖ قُلِ الرُّوحُ مِنْ أَمْرِ رَبِّي وَمَا أُوتِيتُم مِّنَ الْعِلْمِ إِلَّا قَلِيلًا ۝٨٥
Wa yas`aloonaka `anirrooh; qulir roohu min amri rabbee wa maaa ooteetum minal `ilmi illaa qaleelaa
📖 Dalam Bahasa Melayu
Dan mereka bertanya kepadamu tentang roh. Katakan: "Roh itu dari perkara urusan Tuhanku; dan kamu tidak diberikan ilmu pengetahuan melainkan sedikit sahaja".

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • Ar-Rūḥ (الروح): Ruh atau nyawa, iaitu sesuatu yang dengannya tubuh badan menjadi hidup. Ia adalah makhluk ghaib yang tidak dapat dilihat oleh mata manusia.
  • Min Amri Rabbī (من أمر ربي): Daripada urusan dan pengetahuan Tuhanku. Maksudnya, ilmu tentang hakikat ruh adalah termasuk dalam perkara yang Allah SWT khususkan pengetahuan-Nya sahaja.

Tafsir Ayat:

Wahai Rasulullah, mereka iaitu golongan Yahudi dan juga orang-orang musyrik bertanya kepadamu tentang hakikat ruh dan bagaimana ia berfungsi dalam tubuh manusia. Mereka bertanya bukan kerana ingin mengetahui kebenaran, tetapi kerana sikap degil dan cuba menguji engkau. Maka Allah SWT memerintahkan engkau menjawab: "Ruh itu adalah termasuk dalam urusan dan pengetahuan Tuhanku semata-mata. Hakikat sebenar ruh, bagaimana ia masuk ke dalam tubuh, bagaimana ia dicabut, dan bagaimana keadaannya selepas mati adalah perkara ghaib yang tidak dapat diketahui oleh sesiapa pun melainkan Allah SWT."

Sesungguhnya ilmu yang diberikan kepada kamu semua — wahai seluruh manusia, sama ada yang bertanya mahupun yang lain — hanyalah sedikit sahaja berbanding dengan keluasan dan kebesaran ilmu Allah SWT yang tiada batasnya. Ilmu manusia di sisi ilmu Allah hanyalah seperti setitis air di lautan yang maha luas. Maka janganlah kamu merasa bangga dengan ilmu yang sedikit ini, dan janganlah kamu cuba untuk mengetahui perkara-perkara yang Allah SWT sendiri telah merahsiakan pengetahuan-Nya.


Pengajaran dan Peringatan:

Wahai saudara-saudara sekalian, ayat ini mengajar kita satu perkara yang sangat penting iaitu sikap tawaduk (merendah diri) dalam menuntut ilmu. Manusia sering kali merasakan dirinya hebat dengan pelbagai penemuan sains dan teknologi, namun hakikatnya semua itu hanyalah sebahagian kecil daripada ilmu Allah yang maha luas. Cuba renungkan: jika kita tidak mampu mengetahui hakikat ruh yang berada dalam diri kita sendiri, maka betapa kerdilnya kita untuk cuba mengetahui perkara-perkara ghaib yang lain!

Ayat ini juga mengingatkan kita agar tidak membuang masa bertanyakan perkara-perkara yang tidak membawa manfaat kepada keimanan dan amalan kita. Sebaliknya, fokuskanlah tenaga dan usaha kita untuk mempelajari ilmu-ilmu yang bermanfaat, memperbaiki amal ibadah, dan meningkatkan ketaqwaan kepada Allah SWT.

Marilah kita jadikan keterbatasan ilmu ini sebagai pendorong untuk lebih dekat dengan Allah SWT, kerana Dialah Yang Maha Mengetahui segala sesuatu. Semakin kita menyedari betapa sedikitnya ilmu kita, semakin kita akan merendahkan diri di hadapan kebesaran-Nya, dan semakin bertambahlah keimanan kita kepada kekuasaan-Nya yang tiada tandingan.



📜 Ayat 83-87 — Surah Al-Isra

83وَإِذَا أَنْعَمْنَا عَلَى الْإِنسَانِ أَعْرَضَ وَنَأَىٰ بِجَانِبِهِ ۖ وَإِذَا مَسَّهُ الشَّرُّ كَانَ يَئُوسًا
Dan apabila Kami kurniakan nikmat kepada manusia, berpalinglah ia serta menjauhkan diri (dari bersyukur); dan apabila ia merasai kesusahan, jadilah ia berputus asa.
84قُلْ كُلٌّ يَعْمَلُ عَلَىٰ شَاكِلَتِهِ فَرَبُّكُمْ أَعْلَمُ بِمَنْ هُوَ أَهْدَىٰ سَبِيلًا
Katakanlah (wahai Muhammad): "Tiap-tiap seorang beramal menurut pembawaan jiwanya sendiri; maka Tuhan kamu lebih mengetahui siapakah (di antara kamu) yang lebih betul jalannya".
85وَيَسْأَلُونَكَ عَنِ الرُّوحِ ۖ قُلِ الرُّوحُ مِنْ أَمْرِ رَبِّي وَمَا أُوتِيتُم مِّنَ الْعِلْمِ إِلَّا قَلِيلًا
Dan mereka bertanya kepadamu tentang roh. Katakan: "Roh itu dari perkara urusan Tuhanku; dan kamu tidak diberikan ilmu pengetahuan melainkan sedikit sahaja".
86وَلَئِن شِئْنَا لَنَذْهَبَنَّ بِالَّذِي أَوْحَيْنَا إِلَيْكَ ثُمَّ لَا تَجِدُ لَكَ بِهِ عَلَيْنَا وَكِيلًا
Dan sesungguhnya jika Kami kehendaki, tentulah Kami akan hapuskan apa yang Kami telah wahyukan kepadamu, kemudian engkau tidak akan beroleh sebarang pembela terhadap Kami untuk mengembalikannya.
87إِلَّا رَحْمَةً مِّن رَّبِّكَ ۚ إِنَّ فَضْلَهُ كَانَ عَلَيْكَ كَبِيرًا
(Tetapi kekalnya Al-Quran itu) hanyalah sebagai rahmat dari tuhanmu; sesungguhnya limpah kurnianya kepadamu (wahai Muhammad) amatlah besar.
Al-IsraIndeks Al-Quran
111Ayat
MakkiyahRevelation
85Ayat

Terjemahan — Al-Isra 85

Surah Al-Isra Ayat 85 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Dan mereka bertanya kepadamu tentang roh. Katakan: "Roh itu dari…

Surah Ayat 85/111 — Surah Al-Isra الإسراء (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Al-Isra Dengar, Surah Al-Isra Terjemahan, Surah Al-Isra mp3, Surah Al-Isra pdf. Ayat 83–87. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda