Al-Furqan · 15/77
Terjemahan Transliterasi — Surah Al-Furqan
قُلْ أَذَٰلِكَ خَيْرٌ أَمْ جَنَّةُ الْخُلْدِ الَّتِي وُعِدَ الْمُتَّقُونَ ۚ كَانَتْ لَهُمْ جَزَاءً وَمَصِيرًا ۝١٥
Qul azaalika khairun am Jannatul khuldil latee wu`idal muttaqoon; kaanat lahum jazaaa`anw wa maseeraa
📖 Dalam Bahasa Melayu
Bertanyalah (kepada mereka): "Adakah (azab seksa neraka) yang demikian itu lebih baik atau Syurga yang kekal, yang dijanjikan kepada orang-orang yang bertaqwa?" Syurga yang sedia diuntukkan bagi mereka sebagai balasan dan tempat kembali.

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • جَنَّةُ الْخُلْدِ – Syurga yang kekal abadi, tidak akan binasa dan tidak akan hilang nikmatnya.
  • جَزَاءً – Balasan yang setimpal atas amalan soleh mereka.
  • مَصِيرًا – Tempat kembali dan tempat menetap yang kekal.

Tafsir Ayat:

Wahai Rasulullah, katakanlah kepada mereka yang ingkar dan mempersendakan azab Allah itu: "Adakah azab neraka yang telah diterangkan kepada kamu itu lebih baik, atau syurga yang kekal abadi yang telah dijanjikan oleh Allah kepada hamba-hamba-Nya yang bertakwa?" Sesungguhnya syurga yang kekal itu telah disediakan oleh Allah sebagai balasan atas ketaatan dan ketakwaan mereka, dan ia juga menjadi tempat kembali yang kekal bagi mereka pada hari kiamat kelak.

Syurga yang dijanjikan itu bukanlah sesuatu yang mustahil atau sekadar angan-angan, bahkan ia adalah hakikat yang pasti akan berlaku. Ia adalah ganjaran daripada Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang kepada hamba-hamba-Nya yang menjaga diri daripada kemurkaan-Nya, yang melaksanakan perintah-Nya dan menjauhi larangan-Nya. Nikmat di dalamnya tidak pernah putus, keindahannya tidak pernah pudar, dan kebahagiaannya tidak pernah berakhir.


Peringatan dan Seruan:

Wahai saudaraku yang dikasihi Allah! Renungkanlah sejenak perbandingan yang amat jelas ini. Di satu pihak, ada neraka yang penuh dengan azab yang dahsyat dan seksaan yang tidak terperi. Di pihak yang lain, ada syurga yang kekal abadi dengan segala kenikmatan yang tiada tandingannya. Maka di manakah kedudukan kita? Apakah pilihan kita?

Ayat ini mengajak kita untuk berfikir dengan akal yang sihat. Orang yang bijak pasti akan memilih syurga yang kekal, bukan kesenangan dunia yang sementara yang membawa kepada azab yang kekal. Marilah kita perbanyakkan amalan soleh, tingkatkan ketakwaan kepada Allah, dan jadikan syurga sebagai cita-cita tertinggi kita. Sesungguhnya Allah telah membuka pintu rahmat-Nya seluas-luasnya bagi sesiapa yang mahu bertaubat dan kembali kepada-Nya. Janganlah kita menyesal di kemudian hari, kerana penyesalan pada hari kiamat tidak lagi berguna.



📜 Ayat 13-17 — Surah Al-Furqan

13وَإِذَا أُلْقُوا مِنْهَا مَكَانًا ضَيِّقًا مُّقَرَّنِينَ دَعَوْا هُنَالِكَ ثُبُورًا
Dan apabila mereka dihumbankan ke tempat yang sempit di dalam neraka itu, dengan keadaan mereka dibelenggu, menjeritlah mereka di sana meminta sejenis kebinasaan (yang melepaskan dari azab itu).
14لَّا تَدْعُوا الْيَوْمَ ثُبُورًا وَاحِدًا وَادْعُوا ثُبُورًا كَثِيرًا
(Lalu dikatakan kepada mereka): "Janganlah kamu menjerit-jerit meminta pada hari ini sejenis kebinasaan sahaja, tetapi mintalah kebinasaan sebanyak-banyaknya (kerana azab yang menunggu kamu di sini banyak jenisnya)".
15قُلْ أَذَٰلِكَ خَيْرٌ أَمْ جَنَّةُ الْخُلْدِ الَّتِي وُعِدَ الْمُتَّقُونَ ۚ كَانَتْ لَهُمْ جَزَاءً وَمَصِيرًا
Bertanyalah (kepada mereka): "Adakah (azab seksa neraka) yang demikian itu lebih baik atau Syurga yang kekal, yang dijanjikan kepada orang-orang yang bertaqwa?" Syurga yang sedia diuntukkan bagi mereka sebagai balasan dan tempat kembali.
16لَّهُمْ فِيهَا مَا يَشَاءُونَ خَالِدِينَ ۚ كَانَ عَلَىٰ رَبِّكَ وَعْدًا مَّسْئُولًا
Mereka beroleh di dalam Syurga itu apa yang mereka kehendaki, mereka pula kekal di dalamnya. Balasan yang demikian adalah satu janji yang dijamin oleh Tuhanmu, lagi yang dipohonkan dan dituntut (dalam doa masing-masing).
17وَيَوْمَ يَحْشُرُهُمْ وَمَا يَعْبُدُونَ مِن دُونِ اللَّهِ فَيَقُولُ أَأَنتُمْ أَضْلَلْتُمْ عِبَادِي هَٰؤُلَاءِ أَمْ هُمْ ضَلُّوا السَّبِيلَ
Dan (ingatkanlah) hari Tuhan menghimpunkan mereka (yang kafir) dan makhluk-makhluk yang mereka sembah yang lain dari Allah, lalu Ia bertanya (kepada makhluk-makhluk yang telah dipuja dan disembah itu): "Kamukah yang menyesatkan hamba-hambaKu itu atau mereka yang sesat jalan?"
Al-FurqanIndeks Al-Quran
77Ayat
MakkiyahRevelation
15Ayat

Terjemahan — Al-Furqan 15

Surah Al-Furqan Ayat 15 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Bertanyalah (kepada mereka): "Adakah (azab seksa neraka) yang demikian itu…

Surah Ayat 15/77 — Surah Al-Furqan الفرقان (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Al-Furqan Dengar, Surah Al-Furqan Terjemahan, Surah Al-Furqan mp3, Surah Al-Furqan pdf. Ayat 13–17. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda