Al-Qasas · 6/88
Terjemahan Transliterasi — Surah Al-Qasas
وَنُمَكِّنَ لَهُمْ فِي الْأَرْضِ وَنُرِيَ فِرْعَوْنَ وَهَامَانَ وَجُنُودَهُمَا مِنْهُم مَّا كَانُوا يَحْذَرُونَ ۝٦
Wa numakkina lahum fil ardi wa nuriya Fir`awna wa Haamaana wa junoodahumaa minhum maa kaanoo yahzaroon
📖 Dalam Bahasa Melayu
Dan Kami hendak memberi mereka kedudukan yang kukuh di negeri itu, serta hendak memperlihatkan kepada Firaun dan Haman bersama-sama tentera mereka apa yang mereka bimbangkan dari golongan yang bertindas itu.

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • نُمَكِّنَ - memberi kekuatan dan kedudukan.
  • يَحْذَرُونَ - mereka takuti dan bimbangkan.

Tafsiran Ayat:

Dalam ayat yang mulia ini, Allah Subhanahu wa Ta'ala memberitakan tentang keadaan Bani Israil yang ketika itu ditindas dan dizalimi oleh Firaun serta tenteranya. Allah menyatakan bahawa Dia berkehendak untuk memberikan kekuatan dan kedudukan yang tinggi kepada mereka di muka bumi, iaitu di bumi Mesir dan Syam, serta menjadikan mereka sebagai pemimpin dan penguasa di sana.

Allah juga berfirman bahawa Dia akan memperlihatkan kepada Firaun dan Haman (pembantu utamanya) serta tentera-tentera mereka, daripada kalangan Bani Israil itu sendiri, sesuatu yang selama ini mereka takuti dan bimbangkan. Mereka selama ini telah mendengar daripada ahli nujum dan peramal bahawa akan lahir seorang anak lelaki daripada Bani Israil yang akan menjadi sebab kepada kehancuran kerajaan Firaun dan hilangnya kekuasaan mereka. Maka Allah memperlihatkan kepada mereka perkara yang mereka takuti itu dengan nyata, iaitu kehancuran kerajaan mereka dan kemenangan Bani Israil ke atas mereka.

Ayat ini menunjukkan bahawa janji Allah itu pasti berlaku. Walaupun Firaun berusaha sedaya upaya untuk menghalang kelahiran anak lelaki Bani Israil dengan membunuh setiap bayi lelaki yang lahir, namun takdir Allah tetap berlaku juga. Inilah satu pengajaran yang amat berharga bagi kita: bahawa kekuasaan dan kehebatan manusia tidak mampu menghalang ketentuan Allah. Firaun yang bergelar "tuhan" di bumi Mesir itu akhirnya tenggelam dan binasa, manakala Bani Israil yang lemah dan tertindas itu diangkat menjadi pemimpin di bumi.

Saudaraku sekalian, kisah ini mengandungi pengajaran yang sangat besar. Ia mengajar kita agar sentiasa yakin dengan pertolongan Allah dan tidak berputus asa walaupun berada dalam keadaan yang amat sukar. Allah sentiasa bersama orang-orang yang sabar dan beriman. Apabila Allah berkehendak untuk menolong hamba-Nya, tiada siapa yang dapat menghalangnya. Maka jadilah hamba yang sentiasa bertawakal kepada Allah, kerana sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat dengan orang-orang yang beriman dan bersabar.



📜 Ayat 4-8 — Surah Al-Qasas

4إِنَّ فِرْعَوْنَ عَلَا فِي الْأَرْضِ وَجَعَلَ أَهْلَهَا شِيَعًا يَسْتَضْعِفُ طَائِفَةً مِّنْهُمْ يُذَبِّحُ أَبْنَاءَهُمْ وَيَسْتَحْيِي نِسَاءَهُمْ ۚ إِنَّهُ كَانَ مِنَ الْمُفْسِدِينَ
Sesungguhnya Firaun telah berlaku zalim di bumi (Mesir) dengan melampaui batas, serta ia menjadikan penduduknya berpuak-puak. Ia menindas sepuak di antaranya dengan membunuh anak-anak lelaki mereka dan membiarkan hidup anak-anak perempuan mereka. Sesungguhnya adalah ia dari golongan yang membuat kerosakan.
5وَنُرِيدُ أَن نَّمُنَّ عَلَى الَّذِينَ اسْتُضْعِفُوا فِي الْأَرْضِ وَنَجْعَلَهُمْ أَئِمَّةً وَنَجْعَلَهُمُ الْوَارِثِينَ
Dan Kami hendak berihsan dengan memberikan pertolongan kepada kaum yang tertindas di negeri itu, dan hendak menjadikan mereka pemimpin-pemimpin, serta hendak menjadikan mereka orang-orang yang mewarisi (apa yang dimiliki oleh Firaun dan kaumnya).
6وَنُمَكِّنَ لَهُمْ فِي الْأَرْضِ وَنُرِيَ فِرْعَوْنَ وَهَامَانَ وَجُنُودَهُمَا مِنْهُم مَّا كَانُوا يَحْذَرُونَ
Dan Kami hendak memberi mereka kedudukan yang kukuh di negeri itu, serta hendak memperlihatkan kepada Firaun dan Haman bersama-sama tentera mereka apa yang mereka bimbangkan dari golongan yang bertindas itu.
7وَأَوْحَيْنَا إِلَىٰ أُمِّ مُوسَىٰ أَنْ أَرْضِعِيهِ ۖ فَإِذَا خِفْتِ عَلَيْهِ فَأَلْقِيهِ فِي الْيَمِّ وَلَا تَخَافِي وَلَا تَحْزَنِي ۖ إِنَّا رَادُّوهُ إِلَيْكِ وَجَاعِلُوهُ مِنَ الْمُرْسَلِينَ
Dan Kami ilhamkan kepada ibu Musa:" Susukanlah dia; dalam pada itu, jika engkau takutkan sesuatu bahaya mengenainya (dari angkara Firaun), maka (letakkanlah dia di dalam peti dan) lepaskanlah dia ke laut; dan janganlah engkau merasa bimbang dan jangan pula berdukacita; sesungguhnya Kami akan mengembalikannya kepadamu, dan Kami akan melantiknya menjadi salah seorang dari Rasul-rasul Kami.
8فَالْتَقَطَهُ آلُ فِرْعَوْنَ لِيَكُونَ لَهُمْ عَدُوًّا وَحَزَنًا ۗ إِنَّ فِرْعَوْنَ وَهَامَانَ وَجُنُودَهُمَا كَانُوا خَاطِئِينَ
Setelah itu dia dipungut oleh orang-orang Firaun; kesudahannya dia akan menjadi musuh dan menyebabkan dukacita bagi mereka; sesungguhnya Firaun dan Haman serta orang-orangnya adalah golongan yang bersalah.
Al-QasasIndeks Al-Quran
88Ayat
MakkiyahRevelation
6Ayat

Terjemahan — Al-Qasas 6

Surah Al-Qasas Ayat 6 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Dan Kami hendak memberi mereka kedudukan yang kukuh di negeri…

Surah Ayat 6/88 — Surah Al-Qasas القصص (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Al-Qasas Dengar, Surah Al-Qasas Terjemahan, Surah Al-Qasas mp3, Surah Al-Qasas pdf. Ayat 4–8. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda