Terjemahan — Tafsir
Makna Perkataan:
- تَتْلُو - membaca
- تَخُطُّهُ - menulisnya
- يَمِينِكَ - tangan kananmu
- لَارْتَابَ - nescaya akan ragu
- الْمُبْطِلُونَ - orang-orang yang membatalkan kebenaran (orang-orang yang mencari alasan untuk menolak kebenaran)
Tafsir Ayat:
Wahai Rasulullah, sesungguhnya sebelum turunnya Al-Quran kepadamu, engkau tidak pernah membaca mana-mana kitab pun, dan tidak pernah pula menulis sesuatu dengan tangan kananmu. Engkau adalah seorang yang ummi (tidak pandai membaca dan menulis), dan kaummu sendiri mengetahui hakikat ini dengan sepenuhnya. Ini merupakan salah satu bukti kebenaran kenabianmu yang amat jelas dan nyata.
Sekiranya engkau seorang yang pandai membaca dan menulis sebelum menerima wahyu, nescaya orang-orang yang membatalkan kebenaran akan menjadikan perkara ini sebagai alasan untuk menimbulkan keraguan terhadap kerasulanmu. Mereka akan berkata: "Muhammad itu mempelajari kitab-kitab terdahulu dan menyalinnya daripada sumber-sumber tersebut." Akan tetapi, Allah SWT telah memilih engkau dalam keadaan ummi yang tidak mengetahui sebarang tulisan, agar hujah mereka terbantah dan kebenaran wahyu itu semakin jelas.
Sesungguhnya keadaan ummi yang menjadi sifat baginda ini adalah bukti yang sangat kukuh bahawa Al-Quran ini benar-benar wahyu daripada Allah SWT, bukan hasil karangan atau pembelajaran daripada kitab-kitab terdahulu. Bagaimana mungkin seorang yang tidak pernah membaca dan menulis mampu membawa kitab yang begitu agung, penuh dengan ilmu, hikmah, dan keindahan bahasa yang tidak mampu ditandingi oleh semua manusia dan jin? Ini menunjukkan bahawa Al-Quran itu datang daripada Allah Yang Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana.
Renungilah wahai saudaraku, betapa agungnya mukjizat ini. Seorang yang ummi telah membawa kitab yang menjadi sumber ilmu dan petunjuk kepada seluruh umat manusia sepanjang zaman. Ini bukanlah sesuatu yang boleh berlaku secara kebetulan, tetapi ia adalah bukti nyata bahawa Muhammad SAW adalah pesuruh Allah yang sebenar. Maka, marilah kita semakin yakin dan teguh berpegang dengan Al-Quran, kerana ia adalah kitab yang dijaga oleh Allah daripada sebarang penyelewengan dan perubahan, dan ia akan kekal menjadi petunjuk sehingga akhir zaman.
📜 Ayat 46-50 — Surah Al-'Ankabut
Terjemahan — Al-'Ankabut 48
Surah Al-'Ankabut Ayat 48 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Dan engkau (wahai Muhammad) tidak pernah tahu membaca sesebuah kitab…Surah Ayat 48/69 — Surah Al-'Ankabut العنكبوت (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Al-'Ankabut Dengar, Surah Al-'Ankabut Terjemahan, Surah Al-'Ankabut mp3, Surah Al-'Ankabut pdf. Ayat 46–50. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.
Al-Quran
Monday, September 7, 2026
Jangan lupakan kami dalam doa baik anda








