فاطر · 37/45
ترجمه آوانگاری — فاطر
وَهُمْ يَصْطَرِخُونَ فِيهَا رَبَّنَا أَخْرِجْنَا نَعْمَلْ صَالِحًا غَيْرَ الَّذِي كُنَّا نَعْمَلُ ۚ أَوَلَمْ نُعَمِّرْكُم مَّا يَتَذَكَّرُ فِيهِ مَن تَذَكَّرَ وَجَاءَكُمُ النَّذِيرُ ۖ فَذُوقُوا فَمَا لِلظَّالِمِينَ مِن نَّصِيرٍ ۝٣٧
Wa hum yastarikhoona feehaa Rabbanaa akhrijnaa na`mal saalihan ghairal lazee kunnaa na`mal; awa lamnu `ammirkum maa yatazak karu feehi man tazakkara wa jaaa`akumun nazeeru fazooqoo famaa lizzaalimeena min naseer
📖 معنای فارسی
و از درون آتش فرياد زنند: اى پروردگار ما، ما را بيرون آر تا كارهايى شايسته كنيم، غير از آنچه مى‌كرديم. آيا آن قدر شما را عمر نداده بوديم كه پندگيرندگان پند گيرند؟ و شما را بيم‌دهنده آمد. پس بچشيد، كه گناهكاران را ياورى نيست.

🎧 گوش دهید
📜

ترجمه — Tafsir

معانی کلمات:

  • یَصْطَرِخُونَ: فریاد میکشند و استغاثه میکنند.
  • نَعْمَلْ صَالِحًا: کار شایسته و پسندیده انجام دهیم.
  • نُعَمِّرْکُم: به شما عمر و فرصت زندگی بدهیم.
  • النَّذِیرُ: هشداردهنده و بیمدهنده (پیامبر یا قرآن).

تفسیر آیه:

آن کافران در میان آتش دوزخ با فریاد و نالههای شدید به درگاه پروردگار استغاثه میکنند و میگویند: «پروردگارا! ما را از این عذاب بیرون آور و به دنیا بازگردان تا کارهای شایستهای انجام دهیم، غیر از آنچه در دنیا میکردیم؛ به جای کفر، ایمان آوریم و به جای گناه، طاعت پیشه کنیم.» اما خداوند در پاسخ، آنان را سرزنش کرده و میفرماید: «آیا به شما آنقدر عمر ندادیم که هر کس بخواهد پند گیرد، در آن فرصت پند بگیرد و بهسوی حق بازگردد؟ آیا پیامبر (صلیاللهعلیهوسلم) به سوی شما نیامد و شما را از عذاب خدا بیم نداد؟ پس اینک عذاب را بچشید و بدانید که برای ستمکاران هیچ یاور و مددکاری نیست که آنان را از این عذاب نجات دهد یا از آن بکاهد.»

فواید و پیامهای آیه:

  • فرصت عمر، بزرگترین نعمت الهی است و انسان در برابر آن مسئول است؛ پس باید از هر لحظه آن برای توبه و عمل صالح بهره برد.
  • هیچ بهانهای برای کفر و گناه در پیشگاه خدا پذیرفته نیست، زیرا خداوند هم عمر کافی داده و هم پیامبران و هشداردهندگان را فرستاده است.
  • توبه و بازگشت بهسوی خدا باید در دنیا انجام شود؛ در آخرت، درخواست بازگشت پذیرفته نمیشود و پشیمانی سودی ندارد.
  • عدالت الهی اقتضا میکند که هیچ ظالمی در روز قیامت یاوری نداشته باشد و همه در برابر اعمال خود مسئول باشند.
  • این آیه هشداری است برای مؤمنان که از فرصت جوانی و عمر خود برای عبادت و بندگی استفاده کنند و به یاد آورند که مرگ و قیامت نزدیک است.


📜 آیه 35-39 — فاطر

35الَّذِي أَحَلَّنَا دَارَ الْمُقَامَةِ مِن فَضْلِهِ لَا يَمَسُّنَا فِيهَا نَصَبٌ وَلَا يَمَسُّنَا فِيهَا لُغُوبٌ
آن خدايى كه ما را از فضل خويش بدين سراى جاويدان درآورد، كه در آنجا نه رنجى به ما مى‌رسد و نه خستگى.
36وَالَّذِينَ كَفَرُوا لَهُمْ نَارُ جَهَنَّمَ لَا يُقْضَىٰ عَلَيْهِمْ فَيَمُوتُوا وَلَا يُخَفَّفُ عَنْهُم مِّنْ عَذَابِهَا ۚ كَذَٰلِكَ نَجْزِي كُلَّ كَفُورٍ
و كافران را آتش جهنم است، نه بميرانندشان و نه از عذابشان كاسته گردد. ناسپاسان را چنين كيفر مى‌دهيم.
37وَهُمْ يَصْطَرِخُونَ فِيهَا رَبَّنَا أَخْرِجْنَا نَعْمَلْ صَالِحًا غَيْرَ الَّذِي كُنَّا نَعْمَلُ ۚ أَوَلَمْ نُعَمِّرْكُم مَّا يَتَذَكَّرُ فِيهِ مَن تَذَكَّرَ وَجَاءَكُمُ النَّذِيرُ ۖ فَذُوقُوا فَمَا لِلظَّالِمِينَ مِن نَّصِيرٍ
و از درون آتش فرياد زنند: اى پروردگار ما، ما را بيرون آر تا كارهايى شايسته كنيم، غير از آنچه مى‌كرديم. آيا آن قدر شما را عمر نداده بوديم كه پندگيرندگان پند گيرند؟ و شما را بيم‌دهنده آمد. پس بچشيد، كه گناهكاران را ياورى نيست.
38إِنَّ اللَّهَ عَالِمُ غَيْبِ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ ۚ إِنَّهُ عَلِيمٌ بِذَاتِ الصُّدُورِ
خدا، داناى نهان آسمانها و زمين است و او به آنچه در دلهاست آگاه است.
39هُوَ الَّذِي جَعَلَكُمْ خَلَائِفَ فِي الْأَرْضِ ۚ فَمَن كَفَرَ فَعَلَيْهِ كُفْرُهُ ۖ وَلَا يَزِيدُ الْكَافِرِينَ كُفْرُهُمْ عِندَ رَبِّهِمْ إِلَّا مَقْتًا ۖ وَلَا يَزِيدُ الْكَافِرِينَ كُفْرُهُمْ إِلَّا خَسَارًا
اوست كه شما را در روى زمين جانشين پيشينيان كرد. پس هر كس كه ناسپاسى كند، ناسپاسى‌اش بر زيان اوست، و كفر كافران جز بر دشمنى پروردگارشان با آنها، نيفزايد. نيز كفر كافران جز به خسرانشان نيفزايد.
فاطرفهرست قرآن
45آیه
مکیRevelation
37آیه

ترجمه — فاطر 37

سوره فاطر آیه 37 - خواندن, گوش دهید, ترجمه, فارسی : و از درون آتش فرياد زنند: اى پروردگار ما، ما…

سوره آیه 37/45 — فاطر فاطر (مکی). خواندن گوش دهید ترجمه (فارسی). گوش دهید: فاطر گوش دهید, فاطر ترجمه, فاطر mp3, فاطر pdf. آیه 35–39. معنای فارسی: اردو.




Tuesday, August 18, 2026

به قرآن کریم چنگ بزنید