As-Saffat · 26/182
Terjemahan Transliterasi — Surah As-Saffat
بَلْ هُمُ الْيَوْمَ مُسْتَسْلِمُونَ ۝٢٦
Bal humul Yawma mustaslimoon
📖 Dalam Bahasa Melayu
(Mereka pada ketika itu tidak dapat berbuat apa-apa) bahkan mereka pada hari itu menyerah diri dengan hina (untuk diadili);

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • مُسْتَسْلِمُونَ (mustaslimūn): orang-orang yang tunduk dan patuh dengan penuh kehinaan, menyerah diri tanpa ada daya upaya untuk melawan.

Tafsir Ayat:

Pada hari kiamat nanti, keadaan mereka yang dahulu di dunia sombong dan angkuh itu berubah sama sekali. Mereka yang dahulu enggan tunduk kepada perintah Allah, kini tunduk dan patuh dengan penuh kehinaan. Mereka tidak mampu lagi untuk menentang atau melarikan diri daripada ketetapan Allah. Tiada seorang pun daripada mereka dapat menolong yang lain, kerana mereka semua lemah dan tidak berdaya. Mereka hanya mampu menyerah diri sepenuhnya kepada kekuasaan Allah yang Maha Agung.

Saudaraku yang dikasihi Allah, lihatlah bagaimana keadaan mereka yang ingkar itu. Di dunia, mereka berasa hebat dan kuat, tetapi di akhirat kelak mereka menjadi hina dan tidak berdaya. Justeru, marilah kita mengambil iktibar daripada ayat ini. Janganlah kita menjadi seperti mereka yang hanya tunduk kepada Allah apabila menghadapi azab dan seksaan. Sebaliknya, marilah kita tunduk dan patuh kepada Allah selagi kita masih hidup di dunia ini, kerana ketaatan di dunia adalah tanda keimanan yang sebenar. Sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang, dan pintu taubat sentiasa terbuka bagi sesiapa yang ingin kembali kepada-Nya.



📜 Ayat 24-28 — Surah As-Saffat

24وَقِفُوهُمْ ۖ إِنَّهُم مَّسْئُولُونَ
"Dan hentikanlah mereka (menunggu), kerana sesungguhnya mereka akan disoal:
25مَا لَكُمْ لَا تَنَاصَرُونَ
"Mengapa kamu tidak bertolong-tolongan (sebagaimana yang kamu dakwakan dahulu?"
26بَلْ هُمُ الْيَوْمَ مُسْتَسْلِمُونَ
(Mereka pada ketika itu tidak dapat berbuat apa-apa) bahkan mereka pada hari itu menyerah diri dengan hina (untuk diadili);
27وَأَقْبَلَ بَعْضُهُمْ عَلَىٰ بَعْضٍ يَتَسَاءَلُونَ
Dan masing-masing pun mengadap satu sama lain, sambil kata mengata dan cela mencela.
28قَالُوا إِنَّكُمْ كُنتُمْ تَأْتُونَنَا عَنِ الْيَمِينِ
Pengikut-pengikut berkata (kepada ketuanya):" Sesungguhnya kamu dahulu selalu datang menyekat kami (daripada beriman) dengan menggunakan kuasa kamu".
As-SaffatIndeks Al-Quran
182Ayat
MakkiyahRevelation
26Ayat

Terjemahan — As-Saffat 26

Surah As-Saffat Ayat 26 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : (Mereka pada ketika itu tidak dapat berbuat apa-apa) bahkan mereka…

Surah Ayat 26/182 — Surah As-Saffat الصافات (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah As-Saffat Dengar, Surah As-Saffat Terjemahan, Surah As-Saffat mp3, Surah As-Saffat pdf. Ayat 24–28. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda