غافر · 50/85
ترجمه آوانگاری — غافر
قَالُوا أَوَلَمْ تَكُ تَأْتِيكُمْ رُسُلُكُم بِالْبَيِّنَاتِ ۖ قَالُوا بَلَىٰ ۚ قَالُوا فَادْعُوا ۗ وَمَا دُعَاءُ الْكَافِرِينَ إِلَّا فِي ضَلَالٍ ۝٥٠
Qaalooo awalam taku taateekum Rusulukum bilbaiyinaati qaaloo balaa` qaaloo fad`oo; wa maa du`aaa`ul kaafireena illaa fee dalaal
📖 معنای فارسی
مى‌گويند: آيا پيامبرانتان با دلايل روشن نزد شما نيامده بودند؟ مى گويند: بلى. مى‌گويند: پس دعا كنيد. و دعاى كافران جز آنكه تباه شود هيچ نخواهد بود.

🎧 گوش دهید
📜

ترجمه — Tafsir

معانی کلمات:

  • بَیِّنات: دلایل روشن و معجزات آشکار
  • ضَلال: گمراهی، تباهی و نابودی

تفسیر آیه:

خازنان جهنم در پاسخ به درخواست اهل آتش که از آنان میخواستند برایشان از پروردگارشان طلب تخفیف عذاب کنند، با سرزنش و توبیخ میگویند: «آیا پیامبران شما با دلایل روشن و معجزات آشکار به سویتان نیامدند و حق را برایتان روشن نساختند؟» کافران در پاسخ اعتراف میکنند: «آری، پیامبران با دلایل روشن نزد ما آمدند، ولی ما آنان را تکذیب کردیم و دعوتشان را نپذیرفتیم.»

سپس خازنان جهنم با تمسخر و استهزا به آنان میگویند: «پس خودتان دعا کنید؛ زیرا ما هرگز برای کافران شفاعت نمیکنیم و دعایی از جانب شما نخواهیم کرد.» آنگاه خداوند متعال بیان میفرماید که دعای کافران جز در گمراهی و تباهی نیست؛ یعنی دعای آنان نه تنها هیچ سودی برایشان ندارد، بلکه به سبب کفرشان در ضلالت و هلاکت است و هرگز به اجابت نمیرسد و راه به جایی نمیبرد.

فواید و پیامهای آیه:

  1. حجت بر انسان تمام شده است: هیچ کس در روز قیامت نمیتواند عذری بیاورد که از حق بیخبر بوده است؛ زیرا پیامبران با دلایل روشن به سوی همه مردم فرستاده شدهاند.
  2. اعتراف به گناه در قیامت سودی ندارد: کافران در آن روز به خطای خود اعتراف میکنند، اما این اعتراف دیر هنگام هیچ فایدهای برایشان ندارد و عذاب را از آنان دفع نمیکند.
  3. شفاعت تنها برای اهل ایمان است: خازنان جهنم از شفاعت برای کافران خودداری میکنند و این نشان میدهد که شفاعت مخصوص مؤمنان است، نه آنان که با کفر از دنیا رفتهاند.
  4. دعای بدون ایمان بیاثر است: دعا و نیایش تنها زمانی ارزش و اثر دارد که از قلبی مؤمن و خالص برآید؛ دعای کافر به سبب کفرش در گمراهی و تباهی است و هرگز مستجاب نمیشود.
  5. هشدار جدی به غافلان: این آیه زنگ خطری است برای کسانی که دعوت پیامبران را نادیده میگیرند که در آن روز پشیمانی و حسرت سودی نخواهد داشت و هیچ راه نجاتی برای آنان وجود نخواهد داشت.


📜 آیه 48-52 — غافر

48قَالَ الَّذِينَ اسْتَكْبَرُوا إِنَّا كُلٌّ فِيهَا إِنَّ اللَّهَ قَدْ حَكَمَ بَيْنَ الْعِبَادِ
آنان كه سركشى كرده بودند مى‌گويند: همه ما در آتشيم. و خداست كه ميان بندگانش داورى كرده است.
49وَقَالَ الَّذِينَ فِي النَّارِ لِخَزَنَةِ جَهَنَّمَ ادْعُوا رَبَّكُمْ يُخَفِّفْ عَنَّا يَوْمًا مِّنَ الْعَذَابِ
و آنان كه در آتشند به نگهبانان جهنم مى‌گويند: از پروردگارتان بخواهيد تا يك روز از عذاب ما بكاهد.
50قَالُوا أَوَلَمْ تَكُ تَأْتِيكُمْ رُسُلُكُم بِالْبَيِّنَاتِ ۖ قَالُوا بَلَىٰ ۚ قَالُوا فَادْعُوا ۗ وَمَا دُعَاءُ الْكَافِرِينَ إِلَّا فِي ضَلَالٍ
مى‌گويند: آيا پيامبرانتان با دلايل روشن نزد شما نيامده بودند؟ مى گويند: بلى. مى‌گويند: پس دعا كنيد. و دعاى كافران جز آنكه تباه شود هيچ نخواهد بود.
51إِنَّا لَنَنصُرُ رُسُلَنَا وَالَّذِينَ آمَنُوا فِي الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَيَوْمَ يَقُومُ الْأَشْهَادُ
ما پيامبرانمان و مؤمنان را در زندگى دنيا و در روز قيامت كه شاهدان براى شهادت بر پاى مى‌ايستند، يارى مى‌كنيم.
52يَوْمَ لَا يَنفَعُ الظَّالِمِينَ مَعْذِرَتُهُمْ ۖ وَلَهُمُ اللَّعْنَةُ وَلَهُمْ سُوءُ الدَّارِ
در روزى كه ستمكاران را پوزش خواستن سود ندهد و نصيب آنها لعنت است و آن سراى بد.
غافرفهرست قرآن
85آیه
مکیRevelation
50آیه

ترجمه — غافر 50

سوره غافر آیه 50 - خواندن, گوش دهید, ترجمه, فارسی : مى‌گويند: آيا پيامبرانتان با دلايل روشن نزد شما نيامده بودند؟…

سوره آیه 50/85 — غافر غافر (مکی). خواندن گوش دهید ترجمه (فارسی). گوش دهید: غافر گوش دهید, غافر ترجمه, غافر mp3, غافر pdf. آیه 48–52. معنای فارسی: اردو.




Tuesday, August 18, 2026

به قرآن کریم چنگ بزنید