Fussilat · 23/54
Terjemahan Transliterasi — Surah Fussilat
وَذَٰلِكُمْ ظَنُّكُمُ الَّذِي ظَنَنتُم بِرَبِّكُمْ أَرْدَاكُمْ فَأَصْبَحْتُم مِّنَ الْخَاسِرِينَ ۝٢٣
Wa zaalikum zannukumul lazee zanantum bi-Rabbikum ardaakum fa asbahtum minal khaasireen
📖 Dalam Bahasa Melayu
"Dan sangkaan kamu yang demikian, yang kamu sangka terhadap Tuhan kamu, itulah yang telah membinasakan kamu; (dengan sangkaan kamu yang salah itu) maka menjadilah kamu dari orang-orang yang rugi!"

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • أَرْدَاكُمْ - membinasakan kamu / membawa kamu kepada kebinasaan.
  • الْخَاسِرِينَ - orang-orang yang rugi (kehilangan diri sendiri dan ahli keluarga di akhirat).

Tafsir Ayat:

Wahai manusia, ketahuilah bahawa sangkaan buruk kamu terhadap Allah SWT itulah punca kebinasaan kamu. Apabila kamu melakukan kemaksiatan dan dosa, kamu menyangka bahawa Allah tidak mengetahui sebahagian besar daripada perbuatan kamu itu. Kamu menyembunyikan amalan maksiat daripada pengetahuan manusia, tetapi kamu lupa bahawa Allah Maha Melihat dan Maha Mengetahui segala sesuatu. Kamu tidak terfikir bahawa pendengaran, penglihatan dan kulit kamu sendiri akan menjadi saksi terhadap kamu pada Hari Kiamat kelak.

Sangkaan buruk kamu terhadap Tuhan kamu inilah yang telah menghancurkan dan membinasakan kamu. Ia membawa kamu ke lembah kehancuran dan mencampakkan kamu ke dalam api neraka. Maka pada hari itu, kamu menjadi golongan yang rugi besar — rugi diri sendiri, rugi keluarga, rugi segala amalan dan usaha kamu di dunia. Kamu kehilangan syurga yang dijanjikan dan memperoleh azab yang pedih sebagai gantinya.


Pengajaran dan Peringatan:

Ayat ini mengingatkan kita agar sentiasa berbaik sangka terhadap Allah SWT. Jangan sekali-kali kita meremehkan dosa dengan menyangka Allah tidak melihat atau tidak mengetahui perbuatan kita. Sesungguhnya Allah Maha Mendengar lagi Maha Melihat. Setiap amalan, sekecil mana pun, akan diperhitungkan dan dipersaksikan oleh anggota badan kita sendiri.

Marilah kita perbaiki hubungan kita dengan Allah, perbanyakkan taubat dan istighfar, serta jauhi segala maksiat. Jangan biarkan sangkaan buruk terhadap Allah merosakkan masa depan kita di akhirat. Ingatlah bahawa Allah itu Maha Pengampun lagi Maha Penyayang — pintu taubat sentiasa terbuka selagi nyawa belum sampai ke kerongkong. Maka bersegeralah kembali kepada-Nya sebelum terlambat, agar kita tidak termasuk dalam golongan orang-orang yang rugi.



📜 Ayat 21-25 — Surah Fussilat

21وَقَالُوا لِجُلُودِهِمْ لِمَ شَهِدتُّمْ عَلَيْنَا ۖ قَالُوا أَنطَقَنَا اللَّهُ الَّذِي أَنطَقَ كُلَّ شَيْءٍ وَهُوَ خَلَقَكُمْ أَوَّلَ مَرَّةٍ وَإِلَيْهِ تُرْجَعُونَ
Dan (setelah berlaku yang demikian), berkatalah mereka kepada kulit-kulit badan mereka: "Mengapa kamu menjadi saksi terhadap kami?" Kulit-kulit badan mereka menjawab: "Allah yang berkuasa menjadikan tiap-tiap sesuatu pandai berkata-kata - telah menjadikan kami dapat berkata-kata; dan Dia lah yang menciptakan kamu pada mulanya, dan kepadaNyalah kamu dikembalikan (untuk menerima balasan).
22وَمَا كُنتُمْ تَسْتَتِرُونَ أَن يَشْهَدَ عَلَيْكُمْ سَمْعُكُمْ وَلَا أَبْصَارُكُمْ وَلَا جُلُودُكُمْ وَلَٰكِن ظَنَنتُمْ أَنَّ اللَّهَ لَا يَعْلَمُ كَثِيرًا مِّمَّا تَعْمَلُونَ
"Dan semasa kamu berselindung (ketika melakukan dosa di dunia dahulu) bukanlah kerana kamu bimbangkan pendengaran dan penglihatan serta kulit-kulit badan kamu menjadi saksi terhadap perbuatan-perbuatan kamu yang berdosa itu, akan tetapi kerana kamu menyangka bahawa Allah tidak mengetahui kebanyakan dosa yang kamu lakukan (secara bersembunyi itu).
23وَذَٰلِكُمْ ظَنُّكُمُ الَّذِي ظَنَنتُم بِرَبِّكُمْ أَرْدَاكُمْ فَأَصْبَحْتُم مِّنَ الْخَاسِرِينَ
"Dan sangkaan kamu yang demikian, yang kamu sangka terhadap Tuhan kamu, itulah yang telah membinasakan kamu; (dengan sangkaan kamu yang salah itu) maka menjadilah kamu dari orang-orang yang rugi!"
24فَإِن يَصْبِرُوا فَالنَّارُ مَثْوًى لَّهُمْ ۖ وَإِن يَسْتَعْتِبُوا فَمَا هُم مِّنَ الْمُعْتَبِينَ
Oleh itu, sama ada mereka bersabar menderita azab atau sebaliknya (maka sama sahaja) kerana nerakalah tempat tinggal mereka; dan jika mereka memohon peluang untuk mendapat keredaan Allah, maka mereka bukanlah lagi dari orang-orang yang diterima permohonannya.
25۞ وَقَيَّضْنَا لَهُمْ قُرَنَاءَ فَزَيَّنُوا لَهُم مَّا بَيْنَ أَيْدِيهِمْ وَمَا خَلْفَهُمْ وَحَقَّ عَلَيْهِمُ الْقَوْلُ فِي أُمَمٍ قَدْ خَلَتْ مِن قَبْلِهِم مِّنَ الْجِنِّ وَالْإِنسِ ۖ إِنَّهُمْ كَانُوا خَاسِرِينَ
Dan Kami adakan untuk mereka teman-teman rapat (dari jin dan manusia), lalu teman-teman itu memperhiaskan kepada mereka (fahaman-fahaman sesat) mengenai perkara-perkara dunia yang ada di hadapan mereka, serta perkara-perkara akhirat yang ada di belakang mereka; dan (dengan sebab itu) tetaplah hukuman (azab) atas mereka bersama-sama dengan umat umat (yang sesat) dari jin dan manusia yang terdahulu daripada mereka. Sesungguhnya mereka semuanya adalah golongan yang rugi (bawaan hidupnya).
FussilatIndeks Al-Quran
54Ayat
MakkiyahRevelation
23Ayat

Terjemahan — Fussilat 23

Surah Fussilat Ayat 23 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : "Dan sangkaan kamu yang demikian, yang kamu sangka terhadap Tuhan…

Surah Ayat 23/54 — Surah Fussilat فصلت (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Fussilat Dengar, Surah Fussilat Terjemahan, Surah Fussilat mp3, Surah Fussilat pdf. Ayat 21–25. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda