Zuhruf · 46/89
Meal Okunuş — Zuhruf
وَلَقَدۡ أَرۡسَلۡنَا مُوسَىٰ بِـَٔايَٰتِنَآ إِلَىٰ فِرۡعَوۡنَ وَمَلَإِيْهِۦ فَقَالَ إِنِّي رَسُولُ رَبِّ ٱلۡعَٰلَمِينَ  ۝٤٦
Wa laqad arsalnaa Moosaa bi aayaatinaaa ilaa Fir`awna wa mala`ihee faqaala innee Rasoolu Rabbil `aalameen
📖 Türkçe Anlam
And olsun ki Biz Musa'yı mucizelerimizle Firavun'a ve erkanına göndermiştik, "Şüphesiz ben, Alemlerin Rabbinin elçisiyim" demişti.
📜

Meal — Tafsir

Kelime Anlamları:

  • Âyâtinâ: Delillerimiz, mucizelerimiz, açık kanıtlarımız.
  • Mele’ihi: Onun kavminin ileri gelenleri, eşrafı, önde gelenleri.
  • Rabbi’l-Âlemîn: Bütün âlemlerin Rabbi, tüm varlıkların yaratıcısı ve yöneticisi olan Allah.

Tefsir:

Yüce Allah, Peygamber Efendimiz’e (sallallahu aleyhi ve sellem) teselli ve örnek vermek üzere, Hz. Musa’nın (aleyhisselam) kıssasından bir kesit sunmaktadır. Tıpkı seni Kureyş’in ileri gelenlerine ve inkârcılarına gönderdiğimiz gibi, biz Musa’yı da apaçık mucizelerimizle, delillerimizle Firavun’a ve onun etrafındaki ileri gelenlere, eşrafa gönderdik. Musa (aleyhisselam) onlara gittiğinde, hiç çekinmeden, korkmadan ve açık bir dille şöyle dedi: “Şüphesiz ben, bütün âlemlerin Rabbi olan Allah’ın size gönderilmiş bir peygamberiyim.” Bu söz, onun davasının ne kadar net ve kesin olduğunu, Allah’a olan güveninin ve teslimiyetinin ne kadar yüksek olduğunu göstermektedir.

Hz. Musa’nın getirdiği bu apaçık deliller ve mucizeler karşısında Firavun ve ileri gelenleri, onu yalanlamakta direndiler ve bu mucizelere alaycı bir şekilde gülüp geçtiler. Oysa bu deliller, onun doğruluğunu ispat eden, akılları hayrete düşüren açık kanıtlardı. Fakat onların büyüklük taslamaları ve hakka karşı kibirlenmeleri, gerçeği görmelerine engel oldu.

Sevgili kardeşlerim! Bu kıssada bizim için çok büyük dersler vardır. Allah Teâlâ, peygamberlerini her dönemde benzer şekilde göndermiş, onları inkâr edenler de benzer şekilde karşılık vermiştir. Bu, Peygamberimize (sallallahu aleyhi ve sellem) bir tesellidir; ona “Senin başına gelen, daha önceki peygamberlerin başına gelenlerin bir benzeridir, sabret” mesajıdır. Bizim için de bir uyarıdır: Hak geldiğinde ona karşı kibirlenmek, alay etmek, küçümsemek, Firavun’un ve onun ileri gelenlerinin yoludur. Mümin olarak bizler, Allah’ın elçilerine ve onların getirdiği hakka karşı teslimiyetle yaklaşmalı, alay ve inkâr yolunu değil, iman ve itaat yolunu seçmeliyiz. Unutmayalım ki, sonunda kurtuluş, Musa’ya (aleyhisselam) iman edenlerle olmuş; Firavun ve avanesi ise helak olmuştur. Bu, Allah’ın sünnetidir ve asla değişmez. Rabbimiz bizleri, peygamberlerin izinden giden, hakka teslim olan kullarından eylesin.

🎧 Dinle

📜 Ayet 44-48 — Zuhruf

44وَإِنَّهُۥ لَذِكۡرٌ لَّكَ وَلِقَوۡمِكَۖ وَسَوۡفَ تُسۡـَٔلُونَ 
Doğrusu bu Kuran sana ve ümmetine bir öğüttür, ondan sorumlu tutulacaksınız.
45وَسۡـَٔلۡ مَنۡ أَرۡسَلۡنَا مِن قَبۡلِكَ مِن رُّسُلِنَآ أَجَعَلۡنَا مِن دُونِ ٱلرَّحۡمَٰنِ ءَالِهَةً يُعۡبَدُونَ 
Senden önce gönderdiğimiz elçilerimizden sor; Biz, Rahman olan Allah'tan başka, kulluk edilecek tanrılar meşru kılmış mıyız?
46وَلَقَدۡ أَرۡسَلۡنَا مُوسَىٰ بِـَٔايَٰتِنَآ إِلَىٰ فِرۡعَوۡنَ وَمَلَإِيْهِۦ فَقَالَ إِنِّي رَسُولُ رَبِّ ٱلۡعَٰلَمِينَ 
And olsun ki Biz Musa'yı mucizelerimizle Firavun'a ve erkanına göndermiştik, "Şüphesiz ben, Alemlerin Rabbinin elçisiyim" demişti.
47فَلَمَّا جَآءَهُم بِـَٔايَٰتِنَآ إِذَا هُم مِّنۡهَا يَضۡحَكُونَ 
Onlara mucizelerimizi getirdiği zaman, bunlara gülüvermişlerdi.
48وَمَا نُرِيهِم مِّنۡ ءَايَةٍ إِلَّا هِيَ أَكۡبَرُ مِنۡ أُخۡتِهَاۖ وَأَخَذۡنَٰهُم بِٱلۡعَذَابِ لَعَلَّهُمۡ يَرۡجِعُونَ 
Onlara gösterdiğimiz her mucize diğerinden daha büyüktü; doğru yola dönmeleri için onları azaba uğrattık.
ZuhrufKuran Fihrist
89Ayet
MekkiRevelation
46Ayet

Meal — Zuhruf 46

Sure Ayet 46/89 — Zuhruf الزخرف (Mekki). Oku Dinle Meal (Türkçe). Dinle: Zuhruf Dinle, Zuhruf Meal, Zuhruf mp3, Zuhruf pdf. Ayet 44–48. Türkçe Anlam: Azərbaycan.




Tuesday, August 18, 2026

Bizim için dua et, teşekkürler