Mâide · 53/120
Meal Okunuş — Mâide
وَيَقُولُ ٱلَّذِينَ ءَامَنُوٓاْ أَهَٰٓؤُلَآءِ ٱلَّذِينَ أَقۡسَمُواْ بِٱللَّهِ جَهۡدَ أَيۡمَٰنِهِمۡ إِنَّهُمۡ لَمَعَكُمۡۚ حَبِطَتۡ أَعۡمَٰلُهُمۡ فَأَصۡبَحُواْ خَٰسِرِينَ  ۝٥٣
Wa yaqoolul lazeena aamanooo ahaaa`ulaaa`il lazeena aqsamoo billaahi jahda aimaanihim innahum lama`akum; habitat a`maaluhum fa asbahoo khaasireen
📖 Türkçe Anlam
İnananlar, "Sizinle beraber olduklarına bütün güçleriyle Allah'a yemin edenler bunlar mıdır?" derler. Onların amelleri boşa gitmiş ve kaybeden kimseler olmuşlardır.
📜

Meal — Tafsir

Kelime Anlamları:

  • Cehde eymânihim: En ağır ve en kuvvetli yeminleriyle.
  • Habitat: Boşa gitti, yok oldu, değerini kaybetti.
  • Hâsirîn: Hüsrana uğrayanlar, zarar edenler.

Tefsir:

Kıyamet gününde veya münafıkların durumlarının ortaya çıktığı o dehşetli anda, iman edenler birbirlerine hayret ve şaşkınlık içinde bakarak şöyle derler: "Şunlar mıydı o, Allah adına en ağır yeminleri ederek 'Biz sizinle beraberiz, sizin gibi inanıyoruz, size destek veriyoruz' diye yemin edenler?!" Evet, onlar dünyada iken müminlerin arasında yaşamış, onlarla birlikte namaz kılmış, oruç tutmuş, hatta savaşlara katılmışlardı. Fakat tüm bu yaptıkları işler, kalplerinde iman olmadığı için boşa gitmişti. Çünkü Allah katında ameller ancak ihlasla ve samimi bir imanla kabul olur. Onların yaptıkları her şey gösteriş ve iki yüzlülük üzerine kuruluydu. Bu yüzden amelleri boşa çıktı, hiçbir sevap kazanamadılar. Dünyada rezil olup rüsva oldular, ahirette ise ebedi azaba mahkum oldular. İşte gerçek hüsran, hem dünyayı hem ahireti kaybetmektir.

Bu ayet, müminlere çok önemli bir ders verir: İman, sadece dille söylenen bir söz değil, kalbin derinliklerinde kökleşen ve amellere yön veren bir hakikattir. Kim kalbinde iman olmadan ameller işlerse, o ameller kendisine bir fayda sağlamaz. Ey iman edenler! Amellerinizin kabul olması için niyetlerinizi daima ihlasla temizleyin. Allah, gizliyi de açığı da bilendir. O, kalplerinizde olanı görür. Sakın münafıkların durumuna düşmeyin; görünüşte iyi işler yapıp kalben Allah'tan uzak olmayın. Çünkü Allah katında değerli olan, takvadır ve samimi imandır. Bu dünya hayatı bir imtihandır; sonunda kazananlar da kaybedenler de ortaya çıkacaktır. Allah'tan korkun ve O'na samimiyetle kulluk edin ki, hüsrana uğrayanlardan olmayasınız.

🎧 Dinle

📜 Ayet 51-55 — Mâide

51۞ يَٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ لَا تَتَّخِذُواْ ٱلۡيَهُودَ وَٱلنَّصَٰرَىٰٓ أَوۡلِيَآءَۘ بَعۡضُهُمۡ أَوۡلِيَآءُ بَعۡضٍۚ وَمَن يَتَوَلَّهُم مِّنكُمۡ فَإِنَّهُۥ مِنۡهُمۡۗ إِنَّ ٱللَّهَ لَا يَهۡدِي ٱلۡقَوۡمَ ٱلظَّٰلِمِينَ 
Ey İnananlar! Yahudileri ve hıristiyanları dost olarak benimsemeyin, onlar birbirlerinin dostudurlar. Sizden kim onlara dost olursa o da onlardandır. Allah zulmeden kimseleri doğru yola eriştirmez.
52فَتَرَى ٱلَّذِينَ فِي قُلُوبِهِم مَّرَضٌ يُسَٰرِعُونَ فِيهِمۡ يَقُولُونَ نَخۡشَىٰٓ أَن تُصِيبَنَا دَآئِرَةٌۚ فَعَسَى ٱللَّهُ أَن يَأۡتِيَ بِٱلۡفَتۡحِ أَوۡ أَمۡرٍ مِّنۡ عِندِهِۦ فَيُصۡبِحُواْ عَلَىٰ مَآ أَسَرُّواْ فِيٓ أَنفُسِهِمۡ نَٰدِمِينَ 
Kalblerinde hastalık olanların, "Bize bir felaket gelmesinden korkuyoruz" diyerek onlara koştuğunu görürsün. Olur ki Allah bir zafer verir veya katından bir emir getirir de kalblerinde gizlediklerine içleri yananlara dönerler.
53وَيَقُولُ ٱلَّذِينَ ءَامَنُوٓاْ أَهَٰٓؤُلَآءِ ٱلَّذِينَ أَقۡسَمُواْ بِٱللَّهِ جَهۡدَ أَيۡمَٰنِهِمۡ إِنَّهُمۡ لَمَعَكُمۡۚ حَبِطَتۡ أَعۡمَٰلُهُمۡ فَأَصۡبَحُواْ خَٰسِرِينَ 
İnananlar, "Sizinle beraber olduklarına bütün güçleriyle Allah'a yemin edenler bunlar mıdır?" derler. Onların amelleri boşa gitmiş ve kaybeden kimseler olmuşlardır.
54يَٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ مَن يَرۡتَدَّ مِنكُمۡ عَن دِينِهِۦ فَسَوۡفَ يَأۡتِي ٱللَّهُ بِقَوۡمٍ يُحِبُّهُمۡ وَيُحِبُّونَهُۥٓ أَذِلَّةٍ عَلَى ٱلۡمُؤۡمِنِينَ أَعِزَّةٍ عَلَى ٱلۡكَٰفِرِينَ يُجَٰهِدُونَ فِي سَبِيلِ ٱللَّهِ وَلَا يَخَافُونَ لَوۡمَةَ لَآئِمٍۚ ذَٰلِكَ فَضۡلُ ٱللَّهِ يُؤۡتِيهِ مَن يَشَآءُۚ وَٱللَّهُ وَٰسِعٌ عَلِيمٌ 
Ey İnananlar! Aranızda dininden kim dönerse bilsin ki, Allah, sevdiği ve onların O'nu sevdiği, inananlara karşı alçak gönüllü, inkarcılara karşı güçlü, Allah yolunda cihad eden, yerenin yermesinden korkmayan bir millet getirir. Bu, Allah'ın dilediğine verdiği bol nimetidir. Allah her şeyi kaplar ve bilir.
55إِنَّمَا وَلِيُّكُمُ ٱللَّهُ وَرَسُولُهُۥ وَٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ ٱلَّذِينَ يُقِيمُونَ ٱلصَّلَوٰةَ وَيُؤۡتُونَ ٱلزَّكَوٰةَ وَهُمۡ رَٰكِعُونَ 
Sizin dostunuz ancak Allah, O'nun Peygamberi ve namaz kılan, zekat veren ve rüku eden müminlerdir.
MâideKuran Fihrist
120Ayet
MedeniRevelation
53Ayet

Meal — Mâide 53

Sure Ayet 53/120 — Mâide المائدة (Medeni). Oku Dinle Meal (Türkçe). Dinle: Mâide Dinle, Mâide Meal, Mâide mp3, Mâide pdf. Ayet 51–55. Türkçe Anlam: Azərbaycan.




Tuesday, August 18, 2026

Bizim için dua et, teşekkürler