Hadîd · 26/29
Meal Okunuş — Hadîd
وَلَقَدْ أَرْسَلْنَا نُوحًا وَإِبْرَاهِيمَ وَجَعَلْنَا فِي ذُرِّيَّتِهِمَا النُّبُوَّةَ وَالْكِتَابَ ۖ فَمِنْهُم مُّهْتَدٍ ۖ وَكَثِيرٌ مِّنْهُمْ فَاسِقُونَ ۝٢٦
Wa laqad arsalnaa Noohanw wa Ibraaheema wa ja`alnaa fee zurriyyatihiman nubuwwata wal Kitaaba faminhum muhtad; wa kaseerum minhum faasiqoon
📖 Türkçe Anlam
And olsun ki Nuh'u ve İbrahim'i Biz gönderdik; ikisinin soyundan gelenlere peygamberlik ve kitap verdik; soylarından gelenlerin kimi doğru yoldadır, birçoğu da yoldan çıkmıştır.
📜

Meal — Tafsir

Kelime Anlamları:

  • Nübüvvet: Peygamberlik, Allah’ın seçtiği kullarına vahiy yoluyla bildirdiği kutsal görev.
  • Kitâb: Allah’ın indirdiği kutsal kitaplar (Tevrat, Zebur, İncil ve Kur’an).
  • Mühtedî: Hidayete eren, doğru yolu bulan, Allah’ın lütfuyla iman eden kimse.
  • Fâsık: Allah’ın emirlerinden çıkan, itaatten ayrılan, günahkâr kimse.

Tefsir:

Bu âyet-i kerîmede Yüce Allah, insanlık tarihinin en büyük iki peygamberini zikrederek onları şereflendirmekte ve onların soyundan gelenlere verdiği büyük nimetleri hatırlatmaktadır. Nuh (a.s.) ve İbrahim (a.s.), Allah’ın elçileri olarak kavimlerine gönderilmiş, tevhid mücadelesinin öncüleri olmuşlardır. Allah, bu iki peygamberin neslinden peygamberlik ve kutsal kitaplar göndermeyi takdir etmiştir. Nitekim İbrahim’in soyundan İsmail, İshak, Yakub, Yusuf, Musa, Harun, Davud, Süleyman, İsa ve son olarak Hz. Muhammed (s.a.v.) gibi peygamberler gelmiştir. Kitaplar olan Tevrat, Zebur, İncil ve Kur’an-ı Kerim de bu soyun içinden çıkan peygamberlere indirilmiştir. Bu, Allah’ın bu iki peygamberin nesline verdiği büyük bir lütuf ve şereftir.

Ancak bu büyük nimetlere rağmen, bu soyun içinden bazıları hidayete erip doğru yolu bulmuş, iman ederek Allah’a itaat etmiştir. Fakat onların çoğu, bu nimetin kıymetini bilmemiş, Allah’ın emirlerinden yüz çevirmiş, günah ve isyan yolunu tutmuştur. Bu durum, insanın iradesiyle seçim yapma hürriyetine sahip olduğunu gösterir; hidayet Allah’tandır, ama kişi kendi tercihiyle ya mümin ya da fâsık olur.

Bu âyet bize şu dersleri verir: Soy ve nesep, kişiyi kurtuluşa götürmez; önemli olan kişinin kendi imanı ve amelleridir. Peygamber soyundan gelmek bir şereftir, ancak asıl olan bu şerefe yakışır şekilde yaşamaktır. Allah’ın nimetleri çoktur, ama bu nimetlere şükretmeyenler, onları inkâr edenler hüsrana uğrayacaktır. Bizler de bu âyetten hareketle, Allah’ın bize verdiği İslam nimetinin kıymetini bilmeli, Kur’an’a sarılmalı ve Peygamberimizin (s.a.v.) sünnetine uymalıyız. Unutmayalım ki hidayet, Allah’ın lütfuyla kalbe girer; ama o kalbin kapısını açacak olan, kişinin samimi gayreti ve duasıdır. Rabbimiz bizleri, peygamberlerin izinden giden mühtedîlerden eylesin, fâsıklardan olmaktan muhafaza buyursun.

🎧 Dinle

📜 Ayet 24-28 — Hadîd

24الَّذِينَ يَبْخَلُونَ وَيَأْمُرُونَ النَّاسَ بِالْبُخْلِ ۗ وَمَن يَتَوَلَّ فَإِنَّ اللَّهَ هُوَ الْغَنِيُّ الْحَمِيدُ
Bunlar cimrilik ederler ve insanlara da cimrilik yapmalarını söylerler. Allah'ın buyruğundan kim yüz çevirirse bilsin ki, Allah şüphesiz müstağni ve övülmeğe layık olandır.
25لَقَدْ أَرْسَلْنَا رُسُلَنَا بِالْبَيِّنَاتِ وَأَنزَلْنَا مَعَهُمُ الْكِتَابَ وَالْمِيزَانَ لِيَقُومَ النَّاسُ بِالْقِسْطِ ۖ وَأَنزَلْنَا الْحَدِيدَ فِيهِ بَأْسٌ شَدِيدٌ وَمَنَافِعُ لِلنَّاسِ وَلِيَعْلَمَ اللَّهُ مَن يَنصُرُهُ وَرُسُلَهُ بِالْغَيْبِ ۚ إِنَّ اللَّهَ قَوِيٌّ عَزِيزٌ
And olsun ki peygamberlerimizi belgelerle gönderdik; insanların doğru (adaletli) hareket etmeleri için peygamberlere kitap ve ölçü indirdik; pek sert olan ve insanlara birçok faydası bulunan demiri de indirdik. Bu, Allah'ın dinine ve peygamberlerine görmeksizin yardım edenleri meydana çıkarması içindir. Doğrusu Allah kuvvetlidir, güçlüdür.
26وَلَقَدْ أَرْسَلْنَا نُوحًا وَإِبْرَاهِيمَ وَجَعَلْنَا فِي ذُرِّيَّتِهِمَا النُّبُوَّةَ وَالْكِتَابَ ۖ فَمِنْهُم مُّهْتَدٍ ۖ وَكَثِيرٌ مِّنْهُمْ فَاسِقُونَ
And olsun ki Nuh'u ve İbrahim'i Biz gönderdik; ikisinin soyundan gelenlere peygamberlik ve kitap verdik; soylarından gelenlerin kimi doğru yoldadır, birçoğu da yoldan çıkmıştır.
27ثُمَّ قَفَّيْنَا عَلَىٰ آثَارِهِم بِرُسُلِنَا وَقَفَّيْنَا بِعِيسَى ابْنِ مَرْيَمَ وَآتَيْنَاهُ الْإِنجِيلَ وَجَعَلْنَا فِي قُلُوبِ الَّذِينَ اتَّبَعُوهُ رَأْفَةً وَرَحْمَةً وَرَهْبَانِيَّةً ابْتَدَعُوهَا مَا كَتَبْنَاهَا عَلَيْهِمْ إِلَّا ابْتِغَاءَ رِضْوَانِ اللَّهِ فَمَا رَعَوْهَا حَقَّ رِعَايَتِهَا ۖ فَآتَيْنَا الَّذِينَ آمَنُوا مِنْهُمْ أَجْرَهُمْ ۖ وَكَثِيرٌ مِّنْهُمْ فَاسِقُونَ
Onların izleri üzerinden peygamberlerimizi ard arda gönderdik; Meryem oğlu İsa'yı da ardlarından gönderdik ve ona İncil'i verdik; ona uyanların gönüllerine şefkat ve merhamet duyguları koyduk; üzerlerine bizim gerekli kılmadığımız fakat kendilerinin güya Allah'ın rızasını kazanmak için ortaya attıkları ruhbaniyete bile gereği gibi riayet etmediler; içlerinde inanmış olan kimselere ecirlerini verdik; ama çoğu yoldan çıkmışlardır.
28يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَآمِنُوا بِرَسُولِهِ يُؤْتِكُمْ كِفْلَيْنِ مِن رَّحْمَتِهِ وَيَجْعَل لَّكُمْ نُورًا تَمْشُونَ بِهِ وَيَغْفِرْ لَكُمْ ۚ وَاللَّهُ غَفُورٌ رَّحِيمٌ
Ey inananlar! Allah'tan sakının, Peygamberine inanın ki, Allah size rahmetini iki kat versin; size ışığında yürüyeceğiniz bir ışık var etsin; sizi bağışlasın; Allah bağışlayandır, acıyandır.
HadîdKuran Fihrist
29Ayet
MedeniRevelation
26Ayet

Meal — Hadîd 26

Sure Hadîd Ayet 26 - Oku, Dinle, Meal, Türkçe : And olsun ki Nuh'u ve İbrahim'i Biz gönderdik; ikisinin soyundan…

Sure Ayet 26/29 — Hadîd الحديد (Medeni). Oku Dinle Meal (Türkçe). Dinle: Hadîd Dinle, Hadîd Meal, Hadîd mp3, Hadîd pdf. Ayet 24–28. Türkçe Anlam: Azərbaycan.




Tuesday, August 18, 2026

Bizim için dua et, teşekkürler