Şems · 6/15
Meal Okunuş — Şems
وَالْأَرْضِ وَمَا طَحَاهَا ۝٦
Wal ardi wa maa tahaahaa
📖 Türkçe Anlam
Yere ve onu yayana,
📜

Meal — Tafsir

Kelime Anlamları:

  • El-Ard (الأرض): Yeryüzü, toprak.
  • Ma Tahâhâ (ما طحاها): Onu yayıp döşeyen, düzeltip genişleten (Allah).

Tefsir:

Yüce Allah, bu kutsal yeminler zincirinde güneşe, aya, gündüze, geceye ve gökyüzüne yemin ettikten sonra şimdi de yeryüzüne ve onu yayıp döşeyen kudretine yemin etmektedir. "Ve'l-ardı ve mâ tahâhâ" ifadesi, Allah'ın yeryüzünü bir beşik gibi yaydığını, onu insanların yaşaması için düzleyip genişlettiğini haber verir. Yeryüzü, üzerinde yürüyebileceğimiz, ekin ekebileceğimiz, evler kurabileceğimiz ve sayısız nimetlerinden faydalanabileceğimiz şekilde yaratılmıştır. Dağlarıyla, ovalarıyla, denizleriyle, nehirleriyle adeta insana hizmet etmek için hazırlanmış bir sofradır.

Bu yemin, Rabbimizin yeryüzünü insanın hizmetine sunmasının ne kadar büyük bir nimet olduğunu hatırlatır. Düşünün ki, üzerinde yaşadığımız bu devasa gezegen, bizim için en uygun şekilde yaratılmış, dönüşüyle geceyi ve gündüzü, eğimiyle mevsimleri, atmosferiyle yaşamı mümkün kılmıştır. İşte bu mükemmel düzen, elbette ki kusursuz bir Yaratıcı'nın eseridir.

Sevgili kardeşim, bu ayet bize şunu öğretir: Yeryüzüne her bastığımızda, her adım attığımızda Rabbimizin bize olan ikramını hatırlamalıyız. Bu topraklar üzerinde yaşayabiliyorsak, rızkımızı bu topraklardan çıkarabiliyorsak, bu Allah'ın bize olan sonsuz merhametinin bir tecellisidir. O halde biz de bu nimete şükretmeli, yeryüzünde Allah'ın razı olacağı bir hayat yaşamalıyız. Unutmayalım ki, bu dünya bizim için bir imtihan yeridir ve bu imtihanı kazanmanın yolu, Allah'ın emirlerine uymak ve yasaklarından kaçınmaktır. Yeryüzünü yayıp döşeyen Allah, aynı zamanda bize doğru yolu da göstermiş, iyilik ve kötülüğü bildirmiştir. Artık kim nefsini arındırıp iyilik yaparsa kurtuluşa ermiş, kim de nefsini kötülüklere batırırsa hüsrana uğramıştır. Rabbimiz hepimizi kurtuluşa erenlerden eylesin.

🎧 Dinle

📜 Ayet 4-8 — Şems

4وَاللَّيْلِ إِذَا يَغْشَاهَا
Onu bürüyen geceye,
5وَالسَّمَاءِ وَمَا بَنَاهَا
Göğe ve onu yapana,
6وَالْأَرْضِ وَمَا طَحَاهَا
Yere ve onu yayana,
7وَنَفْسٍ وَمَا سَوَّاهَا
Kişiye ve onu şekillendirene,
8فَأَلْهَمَهَا فُجُورَهَا وَتَقْوَاهَا
Sonra da ona iyilik ve kötülük kabiliyeti verene and olsun ki:
ŞemsKuran Fihrist
15Ayet
MekkiRevelation
6Ayet

Meal — Şems 6

Sure Şems Ayet 6 - Oku, Dinle, Meal, Türkçe : Yere ve onu yayana,

Sure Ayet 6/15 — Şems الشمس (Mekki). Oku Dinle Meal (Türkçe). Dinle: Şems Dinle, Şems Meal, Şems mp3, Şems pdf. Ayet 4–8. Türkçe Anlam: Azərbaycan.




Tuesday, August 18, 2026

Bizim için dua et, teşekkürler