Ra'd · 6/43
Meal Okunuş — Ra'd
وَيَسۡتَعۡجِلُونَكَ بِٱلسَّيِّئَةِ قَبۡلَ ٱلۡحَسَنَةِ وَقَدۡ خَلَتۡ مِن قَبۡلِهِمُ ٱلۡمَثُلَٰتُۗ وَإِنَّ رَبَّكَ لَذُو مَغۡفِرَةٍ لِّلنَّاسِ عَلَىٰ ظُلۡمِهِمۡۖ وَإِنَّ رَبَّكَ لَشَدِيدُ ٱلۡعِقَابِ  ۝٦
Wa yasta`jiloonaka bis saiyi`ati qablal hasanati wa qad khalat min qablihimul masulaat; wa inna Rabbaka lazoo maghfiratil linnaasi `alaa zulmihim wa inna Rabbaka lashadeedul `iqaab
📖 Türkçe Anlam
Puta tapanlar senden, iyilikten önce kötülük isterler, oysa onlardan önce nice ibret alınacak cezalar verilmiştir. Doğrusu Rabbinin, insanların zulümlerine rağmen onlara mağfireti vardır. Rabbinin cezalandırması çetindir.
📜

Meal — Tafsir

Kelime Anlamları:

  • Yeste'cilûneke: Senden acele istiyorlar, çabuklaştırmanı istiyorlar.
  • Bi's-seyyie: Kötülükle, azap ve cezayla.
  • El-hasene: İyilikle, af ve rahmetle.
  • Halet: Gelip geçti, önceden yaşandı.
  • El-mesülât: (Müsülât'ın çoğulu) Önceki milletlere verilen cezalar, ibretlik azap örnekleri.
  • Le-zû mağfiretin: Elbette çok bağışlayıcıdır.
  • Şedîdü'l-ikâb: Azabı çok şiddetlidir.

Tefsir:

Ey Resûl! O inkârcılar, sana gelip iyiliği ve affı beklemeden önce kötülüğü, yani azabı acele istiyorlar. Sanki Allah'ın rahmetinden ümitlerini kesmiş, O'nun affını hiç hesaba katmıyorlar. Oysa onlardan önce nice milletler gelip geçti; onlar da peygamberlerini yalanladılar ve Allah'ın cezasına uğradılar. Bu ibret verici cezalar gözlerinin önünde, kulaklarında yankılanırken nasıl olur da hâlâ azabı çabuklaştırmayı isterler? Bu, akılsızlıktan ve gafletten başka bir şey değildir.

Ey Resûl! Bil ki senin Rabbin, insanlara karşı gerçekten çok bağışlayıcıdır. Onlar zulüm işleseler, günah işleyerek kendi nefislerine haksızlık etseler bile, tövbe ettikleri takdirde onları bağışlar, rahmet kapısını ardına kadar açar. İşte bu, Allah'ın kullarına olan engin merhametinin bir göstergesidir. O, kullarını cezalandırmakta acele etmez; onlara tövbe etmeleri, doğru yola dönmeleri için fırsat tanır.

Ancak sakın bu bağışlamanın sınırsız olduğunu sanma! Çünkü senin Rabbin, azabı da pek şiddetli olandır. Küfürde ve isyanda ısrar edenler, tövbe etmeden ölenler için O'nun cezası çok çetindir. O, hem bağışlayıcıdır hem de adaletle cezalandırandır. Bu iki sıfat, Allah'ın kullarına karşı hem rahmetini hem de adaletini gösterir.

Ey insanlar! Bu âyet size müjdelerin en güzelini ve uyarıların en etkilisini sunuyor. Rabbinizin bağışı o kadar geniştir ki, günahlarınız ne kadar büyük olursa olsun, tövbe ettiğinizde sizi affeder. O'nun rahmetinden asla ümit kesmeyin! Fakat O'nun azabından da gafil olmayın. İşte bu denge, İslam'ın güzelliğidir: Ümit ile korku arasında, sevgi ile saygı arasında bir denge. Allah'a yönelin, O'na sığının; çünkü O, tövbe edenleri sever ve bağışlar. Unutmayın ki dünya hayatı geçicidir, asıl olan ahirettir. Orada rahmetine kavuşanlar kurtuluşa erenlerdir, azabına uğrayanlar ise hüsrana uğrayanlardır. Allah'ın rahmetinden ümit kesmeyin, azabından da kendinizi güvende hissetmeyin.

🎧 Dinle

📜 Ayet 4-8 — Ra'd

4وَفِي ٱلۡأَرۡضِ قِطَعٌ مُّتَجَٰوِرَٰتٌ وَجَنَّٰتٌ مِّنۡ أَعۡنَٰبٍ وَزَرۡعٌ وَنَخِيلٌ صِنۡوَانٌ وَغَيۡرُ صِنۡوَانٍ يُسۡقَىٰ بِمَآءٍ وَٰحِدٍ وَنُفَضِّلُ بَعۡضَهَا عَلَىٰ بَعۡضٍ فِي ٱلۡأُكُلِۚ إِنَّ فِي ذَٰلِكَ لَأٓيَٰتٍ لِّقَوۡمٍ يَعۡقِلُونَ 
Yeryüzünde, hepsi de aynı su ile sulanan, birbirine komşu toprak parçaları, tek ve çok köklü üzüm bağları, ekinler, hurma ağaçları vardır. Fakat onları şekil ve lezzetçe birbirinden farklı kılmışızdır. Düşünen kimseler için bunda ibretler vardır.
5۞ وَإِن تَعۡجَبۡ فَعَجَبٌ قَوۡلُهُمۡ أَءِذَا كُنَّا تُرَٰبًا أَءِنَّا لَفِي خَلۡقٍ جَدِيدٍۗ أُوْلَٰٓئِكَ ٱلَّذِينَ كَفَرُواْ بِرَبِّهِمۡۖ وَأُوْلَٰٓئِكَ ٱلۡأَغۡلَٰلُ فِيٓ أَعۡنَاقِهِمۡۖ وَأُوْلَٰٓئِكَ أَصۡحَٰبُ ٱلنَّارِۖ هُمۡ فِيهَا خَٰلِدُونَ 
Şaşacaksan, onların: "Biz toprak olunca mı yeniden yaratılacağız?" demelerine şaşmak gerekir. İşte onlar Rablerini inkar edenlerdir. İşte onlar boyunlarına demir halkalar vurulanlardır. İşte onlar cehennemliklerdir, orada temelli kalacaklardır.
6وَيَسۡتَعۡجِلُونَكَ بِٱلسَّيِّئَةِ قَبۡلَ ٱلۡحَسَنَةِ وَقَدۡ خَلَتۡ مِن قَبۡلِهِمُ ٱلۡمَثُلَٰتُۗ وَإِنَّ رَبَّكَ لَذُو مَغۡفِرَةٍ لِّلنَّاسِ عَلَىٰ ظُلۡمِهِمۡۖ وَإِنَّ رَبَّكَ لَشَدِيدُ ٱلۡعِقَابِ 
Puta tapanlar senden, iyilikten önce kötülük isterler, oysa onlardan önce nice ibret alınacak cezalar verilmiştir. Doğrusu Rabbinin, insanların zulümlerine rağmen onlara mağfireti vardır. Rabbinin cezalandırması çetindir.
7وَيَقُولُ ٱلَّذِينَ كَفَرُواْ لَوۡلَآ أُنزِلَ عَلَيۡهِ ءَايَةٌ مِّن رَّبِّهِۦٓۗ إِنَّمَآ أَنتَ مُنذِرٌۖ وَلِكُلِّ قَوۡمٍ هَادٍ 
İnkar edenler: "Rabbinden ona bir mucize indirilmeli değil miydi?" derler. Sen ancak bir uyarıcısın. Her milletin bir yol göstereni vardır.
8ٱللَّهُ يَعۡلَمُ مَا تَحۡمِلُ كُلُّ أُنثَىٰ وَمَا تَغِيضُ ٱلۡأَرۡحَامُ وَمَا تَزۡدَادُۚ وَكُلُّ شَيۡءٍ عِندَهُۥ بِمِقۡدَارٍ 
Allah her dişinin rahminde taşıdığını, rahimlerin düşürdüğünü ve alıkoyduğunu bilir. O'nun katında her şey bir ölçüye göredir.
Ra'dKuran Fihrist
43Ayet
MedeniRevelation
6Ayet

Meal — Ra'd 6

Sure Ayet 6/43 — Ra'd الرعد (Medeni). Oku Dinle Meal (Türkçe). Dinle: Ra'd Dinle, Ra'd Meal, Ra'd mp3, Ra'd pdf. Ayet 4–8. Türkçe Anlam: Azərbaycan.




Tuesday, August 18, 2026

Bizim için dua et, teşekkürler