Al-Baqarah · 33/286
Terjemahan Transliterasi — Surah Al-Baqarah
قَالَ يَا آدَمُ أَنبِئْهُم بِأَسْمَائِهِمْ ۖ فَلَمَّا أَنبَأَهُم بِأَسْمَائِهِمْ قَالَ أَلَمْ أَقُل لَّكُمْ إِنِّي أَعْلَمُ غَيْبَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَأَعْلَمُ مَا تُبْدُونَ وَمَا كُنتُمْ تَكْتُمُونَ ۝٣٣
Qaala yaaa Aadamu ambi` hum biasmaaa`ihimfalammaaa amba ahum bi asmaaa`ihim qaala alam aqul lakum inneee a`lamu ghaibas samaawaati wal ardi wa a`lamu maa tubdoona wa maa kuntum taktumoon
📖 Dalam Bahasa Melayu
Allah berfirman: "Wahai Adam! Terangkanlah nama benda-benda ini semua kepada mereka". Maka setelah Nabi Adam menerangkan nama benda-benda itu kepada mereka, Allah berfirman: "Bukankah Aku telah katakan kepada kamu, bahawasanya Aku mengetahui segala rahsia langit dan bumi, dan Aku mengetahui apa yang kamu nyatakan dan apa yang kamu sembunyikan?".

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • أَنبِئْهُم – beritakanlah kepada mereka (para malaikat).
  • غَيْبَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ – perkara ghaib yang tersembunyi di langit dan di bumi, sama ada yang telah berlaku mahupun yang akan berlaku.
  • مَا تُبْدُونَ – apa yang kamu zahirkan dan perkatakan.
  • مَا كُنتُمْ تَكْتُمُونَ – apa yang kamu sembunyikan dalam hati dan fikiran.

Tafsiran Ayat:

Setelah malaikat mengakui kelemahan mereka dan menyatakan bahawa mereka tidak mengetahui melainkan apa yang telah Allah ajarkan, maka Allah SWT berfirman kepada Nabi Adam AS: "Wahai Adam, beritakanlah kepada mereka nama-nama benda yang telah Aku ajarkan kepadamu." Maka Nabi Adam AS pun menyebutkan nama-nama setiap benda itu satu per satu di hadapan para malaikat dengan izin dan petunjuk Allah.

Apabila selesai Nabi Adam AS memberitahu segala nama tersebut, Allah SWT berfirman kepada para malaikat: "Bukankah Aku telah katakan kepada kamu bahawa Aku mengetahui segala perkara ghaib di langit dan di bumi, dan Aku mengetahui apa yang kamu zahirkan serta apa yang kamu sembunyikan?" Ini merujuk kepada ucapan mereka sebelum ini: "Adakah Engkau hendak menjadikan di bumi ini makhluk yang akan membuat kerosakan dan menumpahkan darah?" — yang mereka zahirkan, serta perasaan dan sangkaan yang mereka sembunyikan dalam hati bahawa mereka lebih layak dan lebih mulia daripada Bani Adam.

Ayat ini menunjukkan kebijaksanaan Allah dalam mencipta Nabi Adam AS dan mengangkat darjatnya, serta membuktikan kelebihan ilmu yang dianugerahkan Allah kepada manusia. Ia juga menjadi pengajaran bahawa Allah SWT Maha Mengetahui segala sesuatu — yang zahir mahupun yang tersembunyi, yang telah lalu mahupun yang akan datang. Tiada sesuatu pun yang tersembunyi daripada ilmu-Nya.


Pengajaran dan Peringatan:

Wahai saudara seislam, renungkanlah betapa agungnya ilmu Allah dan betapa mulianya kedudukan manusia di sisi Allah apabila menggunakan ilmu untuk taat kepada-Nya. Allah mengajar Adam AS nama-nama segala sesuatu sebagai kemuliaan baginya dan keturunannya. Maka janganlah kita sia-siakan nikmat akal dan ilmu ini, tetapi gunakanlah untuk mengenal Allah, mentaati perintah-Nya, dan menjauhi larangan-Nya.

Ketahuilah bahawa Allah sentiasa melihat dan mengetahui segala amalan kita — yang kita lakukan secara terang-terangan mahupun yang kita sembunyikan di dalam hati. Maka perbaikilah hubunganmu dengan Allah, ikhlaskanlah niatmu, dan jadilah hamba yang bersyukur atas nikmat ilmu dan akal yang dikurniakan. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui segala isi hati dan tidak ada sesuatu pun yang tersembunyi daripada pengetahuan-Nya.



📜 Ayat 31-35 — Surah Al-Baqarah

31وَعَلَّمَ آدَمَ الْأَسْمَاءَ كُلَّهَا ثُمَّ عَرَضَهُمْ عَلَى الْمَلَائِكَةِ فَقَالَ أَنبِئُونِي بِأَسْمَاءِ هَٰؤُلَاءِ إِن كُنتُمْ صَادِقِينَ
Dan Ia telah mengajarkan Nabi Adam, akan segala nama benda-benda dan gunanya, kemudian ditunjukkannya kepada malaikat lalu Ia berfirman: "Terangkanlah kepadaKu nama benda-benda ini semuanya jika kamu golongan yang benar".
32قَالُوا سُبْحَانَكَ لَا عِلْمَ لَنَا إِلَّا مَا عَلَّمْتَنَا ۖ إِنَّكَ أَنتَ الْعَلِيمُ الْحَكِيمُ
Malaikat itu menjawab: "Maha suci Engkau (Ya Allah)! Kami tidak mempunyai pengetahuan selain dari apa yang Engkau ajarkan kepada kami; sesungguhnya Engkau jualah yang Maha Mengetahui, lagi Maha Bijaksana".
33قَالَ يَا آدَمُ أَنبِئْهُم بِأَسْمَائِهِمْ ۖ فَلَمَّا أَنبَأَهُم بِأَسْمَائِهِمْ قَالَ أَلَمْ أَقُل لَّكُمْ إِنِّي أَعْلَمُ غَيْبَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَأَعْلَمُ مَا تُبْدُونَ وَمَا كُنتُمْ تَكْتُمُونَ
Allah berfirman: "Wahai Adam! Terangkanlah nama benda-benda ini semua kepada mereka". Maka setelah Nabi Adam menerangkan nama benda-benda itu kepada mereka, Allah berfirman: "Bukankah Aku telah katakan kepada kamu, bahawasanya Aku mengetahui segala rahsia langit dan bumi, dan Aku mengetahui apa yang kamu nyatakan dan apa yang kamu sembunyikan?".
34وَإِذْ قُلْنَا لِلْمَلَائِكَةِ اسْجُدُوا لِآدَمَ فَسَجَدُوا إِلَّا إِبْلِيسَ أَبَىٰ وَاسْتَكْبَرَ وَكَانَ مِنَ الْكَافِرِينَ
Dan (ingatlah) ketika kami berfirman kepada malaikat: "Tunduklah (beri hormat) kepada Nabi Adam". Lalu mereka sekaliannya tunduk memberi hormat melainkan Iblis; ia enggan dan takbur, dan menjadilah ia dari golongan yang kafir.
35وَقُلْنَا يَا آدَمُ اسْكُنْ أَنتَ وَزَوْجُكَ الْجَنَّةَ وَكُلَا مِنْهَا رَغَدًا حَيْثُ شِئْتُمَا وَلَا تَقْرَبَا هَٰذِهِ الشَّجَرَةَ فَتَكُونَا مِنَ الظَّالِمِينَ
Dan kami berfirman: "Wahai Adam! Tinggalah engkau dan isterimu dalam syurga, dan makanlah dari makanannya sepuas-puasnya apa sahaja kamu berdua sukai, dan janganlah kamu hampiri pokok ini; (jika kamu menghampirinya) maka akan menjadilah kamu dari golongan orang-orang yang zalim".
Al-BaqarahIndeks Al-Quran
286Ayat
MadaniyahRevelation
33Ayat

Terjemahan — Al-Baqarah 33

Surah Al-Baqarah Ayat 33 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Allah berfirman: "Wahai Adam! Terangkanlah nama benda-benda ini semua kepada…

Surah Ayat 33/286 — Surah Al-Baqarah البقرة (Madaniyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Al-Baqarah Dengar, Surah Al-Baqarah Terjemahan, Surah Al-Baqarah mp3, Surah Al-Baqarah pdf. Ayat 31–35. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Tuesday, September 8, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda