Al-Furqan · 37/77
Terjemahan Transliterasi — Surah Al-Furqan
وَقَوْمَ نُوحٍ لَّمَّا كَذَّبُوا الرُّسُلَ أَغْرَقْنَاهُمْ وَجَعَلْنَاهُمْ لِلنَّاسِ آيَةً ۖ وَأَعْتَدْنَا لِلظَّالِمِينَ عَذَابًا أَلِيمًا ۝٣٧
Wa qawma Noohil lammaa kazzabur Rusula aghraqnaahum wa ja`alnaahum linnaasi Aayatanw wa a`tadnaa lizzaalimeena `azaaban aleemaa
📖 Dalam Bahasa Melayu
Dan (demikian juga) kaum Nabi Nuh, ketika mereka mendustakan Rasul-rasul Kami, Kami tenggelamkan mereka, dan Kami jadikan mereka satu tanda (yang menjadi contoh) bagi umat manusia; dan Kami sediakan bagi sesiapa yang zalim; azab seksa yang tidak terperi sakitnya.

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • آيَةً: Tanda dan pengajaran yang boleh diambil iktibar.
  • أَعْتَدْنَا: Kami sediakan.
  • عَذَابًا أَلِيمًا: Azab yang sangat menyakitkan.

Tafsiran Ayat:

Allah SWT mengisahkan tentang kaum Nabi Nuh AS yang telah mendustakan rasul yang diutus kepada mereka. Apabila mereka mendustakan Nabi Nuh AS, sebenarnya mereka telah mendustakan semua rasul, kerana risalah yang dibawa oleh setiap rasul adalah satu iaitu menyeru kepada tauhid dan meninggalkan syirik. Maka Allah SWT menenggelamkan mereka dengan banjir besar (taufan) sebagai pembalasan atas keingkaran mereka.

Allah SWT menjadikan peristiwa tenggelamnya kaum Nabi Nuh itu sebagai tanda dan pengajaran yang jelas bagi umat manusia selepas mereka, agar mereka mengambil iktibar dan tidak melakukan perkara yang sama. Peristiwa ini menjadi bukti kekuasaan Allah dalam membinasakan orang-orang yang zalim dan mendustakan rasul-Nya.

Selain azab yang mereka terima di dunia, Allah SWT juga telah menyediakan bagi orang-orang yang zalim — iaitu mereka yang terus-menerus berada dalam kekufuran dan kezaliman — azab yang amat pedih lagi menyakitkan pada hari kiamat kelak. Ini menunjukkan bahawa azab dunia hanyalah sebahagian kecil, manakala azab akhirat jauh lebih besar dan kekal selama-lamanya.


Peringatan dan Pengajaran:

Wahai saudara seislamku yang dikasihi Allah! Kisah ini bukan sekadar sejarah lampau, tetapi ia adalah peringatan yang hidup untuk kita semua. Betapa dahsyatnya azab Allah bagi mereka yang mendustakan rasul-Nya. Namun, di sebalik itu semua, Allah Maha Pengasih lagi Maha Penyayang — Dia sentiasa memberi peluang kepada hamba-Nya untuk bertaubat sebelum datangnya azab.

Marilah kita jadikan kisah ini sebagai cermin untuk memperkukuhkan iman kita kepada Allah dan rasul-Nya. Janganlah kita termasuk dalam golongan yang zalim dengan terus-menerus melakukan maksiat dan meninggalkan perintah Allah. Sesungguhnya pintu taubat sentiasa terbuka selagi nyawa belum sampai ke kerongkong.

Ayuh kita perbanyakkan istighfar dan kembali kepada Allah dengan hati yang bersih, kerana hanya dengan iman dan takwa kita akan selamat di dunia dan akhirat. Semoga Allah menjauhkan kita daripada azab-Nya dan memasukkan kita ke dalam golongan hamba-hamba-Nya yang beruntung. Amin.



📜 Ayat 35-39 — Surah Al-Furqan

35وَلَقَدْ آتَيْنَا مُوسَى الْكِتَابَ وَجَعَلْنَا مَعَهُ أَخَاهُ هَارُونَ وَزِيرًا
Dan sesungguhnya Kami telah berikan Kitab Taurat kepada Nabi Musa, dan Kami lantik saudaranya Nabi Harun, sebagai menteri bersamanya.
36فَقُلْنَا اذْهَبَا إِلَى الْقَوْمِ الَّذِينَ كَذَّبُوا بِآيَاتِنَا فَدَمَّرْنَاهُمْ تَدْمِيرًا
Lalu Kami perintahkan: "Pergilah kamu berdua kepada kaum yang mendustakan ayat-ayat keterangan Kami"; maka (kesudahannya) Kami binasakan kaum itu sehancur-hancurnya.
37وَقَوْمَ نُوحٍ لَّمَّا كَذَّبُوا الرُّسُلَ أَغْرَقْنَاهُمْ وَجَعَلْنَاهُمْ لِلنَّاسِ آيَةً ۖ وَأَعْتَدْنَا لِلظَّالِمِينَ عَذَابًا أَلِيمًا
Dan (demikian juga) kaum Nabi Nuh, ketika mereka mendustakan Rasul-rasul Kami, Kami tenggelamkan mereka, dan Kami jadikan mereka satu tanda (yang menjadi contoh) bagi umat manusia; dan Kami sediakan bagi sesiapa yang zalim; azab seksa yang tidak terperi sakitnya.
38وَعَادًا وَثَمُودَ وَأَصْحَابَ الرَّسِّ وَقُرُونًا بَيْنَ ذَٰلِكَ كَثِيرًا
Dan (demikian juga Kami telah binasakan) Aad dan Thamud serta Ashaabur-Rassyi dan banyak lagi dalam zaman-zaman di antara masa yang tersebut itu.
39وَكُلًّا ضَرَبْنَا لَهُ الْأَمْثَالَ ۖ وَكُلًّا تَبَّرْنَا تَتْبِيرًا
Dan masing-masing, telah Kami berikan kepadanya contoh tauladan yang mendatangkan iktibar, dan masing-masing telah Kami hancurkan sehancur-hancurnya.
Al-FurqanIndeks Al-Quran
77Ayat
MakkiyahRevelation
37Ayat

Terjemahan — Al-Furqan 37

Surah Al-Furqan Ayat 37 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Dan (demikian juga) kaum Nabi Nuh, ketika mereka mendustakan Rasul-rasul…

Surah Ayat 37/77 — Surah Al-Furqan الفرقان (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Al-Furqan Dengar, Surah Al-Furqan Terjemahan, Surah Al-Furqan mp3, Surah Al-Furqan pdf. Ayat 35–39. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda