Al-'Ankabut · 13/69
Terjemahan Transliterasi — Surah Al-'Ankabut
وَلَيَحْمِلُنَّ أَثْقَالَهُمْ وَأَثْقَالًا مَّعَ أَثْقَالِهِمْ ۖ وَلَيُسْأَلُنَّ يَوْمَ الْقِيَامَةِ عَمَّا كَانُوا يَفْتَرُونَ ۝١٣
Wa la yahmilunna asqaa lahum wa asqaalam ma`a asqaalihim wa la yus`alunna Yawmal Qiyaamati `ammaa kaanoo yaftaroon
📖 Dalam Bahasa Melayu
Dan sesungguhnya mereka akan menanggung beban-beban dosa mereka dan beban-beban (dosa orang-orang yang mereka sesatkan) bersama-sama dengan beban-beban dosa mereka sendiri; dan sesungguhnya mereka akan ditanya pada hari kiamat kelak tentang apa yang mereka pernah ada-adakan secara dusta itu.

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • أَثْقَالَهُمْ - dosa-dosa mereka (beban berat amalan buruk mereka)
  • أَثْقَالًا مَّعَ أَثْقَالِهِمْ - dosa-dosa lain di samping dosa-dosa mereka, iaitu dosa orang-orang yang mereka sesatkan
  • يَفْتَرُونَ - mereka mengada-adakan kebohongan (terhadap Allah) seperti syirik dan dakwaan bahawa Allah mempunyai sekutu

Tafsir Ayat:

Allah SWT dengan tegas mengkhabarkan bahawa orang-orang musyrik yang menyeru kepada kesesatan dan menghalang manusia daripada jalan Allah itu pasti akan memikul beban dosa yang amat berat. Mereka akan memikul dosa-dosa mereka sendiri yang dilakukan di dunia, dan di samping itu mereka juga akan memikul dosa-dosa orang-orang yang mengikuti seruan mereka dan terpedaya dengan dakwaan mereka. Ini bukanlah bermakna dosa pengikut mereka akan dikurangkan, bahkan setiap orang tetap menanggung dosanya sendiri, tetapi para penyeru kesesatan itu mendapat tambahan dosa kerana menjadi punca kesesatan orang lain.

Firman Allah ini merupakan amaran yang sangat keras kepada sesiapa sahaja yang mengajak manusia kepada kebatilan, syirik, dan maksiat. Mereka tidak akan terlepas daripada tanggungjawab ini, bahkan setiap orang yang mereka sesatkan akan menjadi beban tambahan ke atas timbunan dosa mereka di akhirat kelak.

Selain itu, mereka juga akan disoal dengan soalan yang amat menghinakan pada hari kiamat nanti — soalan penuh celaan — tentang segala kebohongan yang mereka reka-reka terhadap Allah SWT. Mereka mendakwa Allah mempunyai sekutu, mereka menghalalkan apa yang Allah haramkan, dan mereka memfitnah agama Allah dengan pelbagai tuduhan palsu. Pada hari itu, semua kebohongan akan terbongkar dan mereka tidak mampu berdalih walau sepatah kata pun.


Pengajaran dan Peringatan:

Wahai saudara seislam, renungkanlah ayat ini dengan penuh keinsafan! Betapa besarnya tanggungjawab seorang penyeru kepada kebaikan mahupun keburukan. Jika seseorang mengajak kepada kebaikan, dia akan mendapat ganjaran pahala orang-orang yang mengikutinya tanpa mengurangi pahala mereka sedikit pun. Tetapi jika seseorang mengajak kepada kesesatan dan kebatilan, maka dia akan menanggung dosa dirinya dan dosa semua orang yang mengikutinya — suatu beban yang amat berat dan mengerikan!

Oleh itu, marilah kita sentiasa berhati-hati dalam setiap perkataan dan perbuatan kita. Jangan sekali-kali menjadi punca kesesatan orang lain, sama ada melalui ucapan, tulisan, mahupun teladan yang buruk. Sebaliknya, jadilah hamba Allah yang sentiasa mengajak kepada kebaikan, kerana sesungguhnya hari kiamat itu pasti datang dan setiap amalan akan ditimbang dengan seadil-adilnya. Semoga Allah SWT menjauhkan kita daripada menjadi penyeru kepada kesesatan dan menjadikan kita termasuk dalam golongan yang mengajak manusia kepada cahaya hidayah-Nya. Amin.



📜 Ayat 11-15 — Surah Al-'Ankabut

11وَلَيَعْلَمَنَّ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا وَلَيَعْلَمَنَّ الْمُنَافِقِينَ
Dan sesungguhnya Allah mengetahui akan orang-orang yang beriman, dan sesungguhnya Ia mengetahui akan orang-orang yang munafik.
12وَقَالَ الَّذِينَ كَفَرُوا لِلَّذِينَ آمَنُوا اتَّبِعُوا سَبِيلَنَا وَلْنَحْمِلْ خَطَايَاكُمْ وَمَا هُم بِحَامِلِينَ مِنْ خَطَايَاهُم مِّن شَيْءٍ ۖ إِنَّهُمْ لَكَاذِبُونَ
Dan berkata pula orang-orang yang kufur ingkar kepada orang-orang yang beriman: "Ikutlah jalan ugama kami, dan kami sedia menanggung kesalahan-kesalahan kamu (kalau kamu mengira perbuatan itu salah)". Padahal mereka tidak akan dapat menanggung kesalahan orang-orang yang bersalah itu sedikitpun, dan sesungguhnya mereka adalah berdusta.
13وَلَيَحْمِلُنَّ أَثْقَالَهُمْ وَأَثْقَالًا مَّعَ أَثْقَالِهِمْ ۖ وَلَيُسْأَلُنَّ يَوْمَ الْقِيَامَةِ عَمَّا كَانُوا يَفْتَرُونَ
Dan sesungguhnya mereka akan menanggung beban-beban dosa mereka dan beban-beban (dosa orang-orang yang mereka sesatkan) bersama-sama dengan beban-beban dosa mereka sendiri; dan sesungguhnya mereka akan ditanya pada hari kiamat kelak tentang apa yang mereka pernah ada-adakan secara dusta itu.
14وَلَقَدْ أَرْسَلْنَا نُوحًا إِلَىٰ قَوْمِهِ فَلَبِثَ فِيهِمْ أَلْفَ سَنَةٍ إِلَّا خَمْسِينَ عَامًا فَأَخَذَهُمُ الطُّوفَانُ وَهُمْ ظَالِمُونَ
Dan sesungguhnya Kami telah mengutus Nabi Nuh kepada kaumnya, maka tinggalah ia dalam kalangan mereka selama sembilan ratus lima puluh tahun; akhirnya mereka dibinasakan oleh taufan sedang mereka berkeadaan zalim (dengan kufur derhaka).
15فَأَنجَيْنَاهُ وَأَصْحَابَ السَّفِينَةِ وَجَعَلْنَاهَا آيَةً لِّلْعَالَمِينَ
Maka dengan itu Kami selamatkan dia dan pengikut-pengikutnya yang turut bersama dalam bahtera, dan Kami jadikan bahtera itu satu tanda (yang membuktikan kekuasaan Kami dan memberi pengajaran insaf) kepada sekalian makhluk.
Al-'AnkabutIndeks Al-Quran
69Ayat
MakkiyahRevelation
13Ayat

Terjemahan — Al-'Ankabut 13

Surah Al-'Ankabut Ayat 13 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Dan sesungguhnya mereka akan menanggung beban-beban dosa mereka dan beban-beban…

Surah Ayat 13/69 — Surah Al-'Ankabut العنكبوت (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Al-'Ankabut Dengar, Surah Al-'Ankabut Terjemahan, Surah Al-'Ankabut mp3, Surah Al-'Ankabut pdf. Ayat 11–15. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda