Saba · 25/54
Terjemahan Transliterasi — Surah Saba
قُل لَّا تُسْأَلُونَ عَمَّا أَجْرَمْنَا وَلَا نُسْأَلُ عَمَّا تَعْمَلُونَ ۝٢٥
Qul laa tus`aloona `ammaaa ajramnaa wa laa nus`alu `ammaa ta`maloon
📖 Dalam Bahasa Melayu
(Oleh itu) katakanlah (wahyu Muhammad): "Kamu tidak akan bertanggungjawab tentang kesalahan yang kami lakukan, dan kami pula tidak akan bertanggungjawab tentang apa yang kamu kerjakan".

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • لَا تُسْأَلُونَ - kamu tidak akan ditanya (dipertanggungjawabkan)
  • أَجْرَمْنَا - kami telah melakukan dosa/jenayah
  • وَلَا نُسْأَلُ - dan kami tidak akan ditanya
  • تَعْمَلُونَ - apa yang kamu kerjakan

Tafsir Ayat:

Wahai Rasulullah, katakanlah kepada mereka yang menentang dan mendustakan kebenaran: "Kamu tidak akan ditanya pada hari kiamat kelak tentang dosa-dosa yang telah kami lakukan, dan kami juga tidak akan ditanya tentang apa yang kamu kerjakan." Ini kerana setiap orang akan dipertanggungjawabkan mengikut amalannya masing-masing. Kami tidak bertanggungjawab ke atas kesalahan kamu, dan kamu juga tidak bertanggungjawab ke atas kesalahan kami. Kami berlepas diri daripada kekufuran dan kemungkaran kamu, sebagaimana kamu juga berlepas diri daripada keimanan dan ketaatan kami.

Ayat ini mengajar kita bahawa setiap insan akan berdiri sendiri di hadapan Allah SWT pada hari pembalasan. Tiada seorang pun yang akan menanggung dosa orang lain, dan tiada siapa yang boleh melepaskan diri daripada tanggungjawab peribadinya. Ini adalah keadilan Allah yang mutlak, di mana setiap jiwa akan menerima balasan setimpal dengan apa yang diusahakannya.


Pengajaran dan Seruan:

Wahai saudara seislam yang dikasihi! Renungkanlah keadilan Allah yang Maha Agung ini. Setiap daripada kita akan menghadapi hari perhitungan yang tiada tarikhnya, di mana amalan kita akan ditimbang dengan seadil-adilnya. Maka, marilah kita manfaatkan peluang kehidupan ini untuk memperbanyakkan amal soleh, menjauhi segala larangan-Nya, dan sentiasa bermuhasabah diri. Janganlah kita leka dengan kesenangan dunia yang sementara, kerana akhirat adalah tempat kembali yang kekal abadi. Sesungguhnya Allah itu Maha Pengampun lagi Maha Penyayang, pintu taubat sentiasa terbuka untuk hamba-Nya yang ingin kembali ke jalan yang lurus. Maka bersegeralah bertaubat sebelum ajal menjemput, dan perbanyakkanlah doa agar kita termasuk dalam kalangan hamba-Nya yang beruntung di dunia dan di akhirat.



📜 Ayat 23-27 — Surah Saba

23وَلَا تَنفَعُ الشَّفَاعَةُ عِندَهُ إِلَّا لِمَنْ أَذِنَ لَهُ ۚ حَتَّىٰ إِذَا فُزِّعَ عَن قُلُوبِهِمْ قَالُوا مَاذَا قَالَ رَبُّكُمْ ۖ قَالُوا الْحَقَّ ۖ وَهُوَ الْعَلِيُّ الْكَبِيرُ
Dan tidak berfaedah syafaat di sisi Allah kecuali bagi orang yang telah diizinkan Allah, (maka orang-orang yang hendak memohon syafaat terpaksa menunggu izin itu dengan penuh perasaan takut dan bimbang) sehingga apabila dihapuskan Allah perasaan takut dari hati mereka (dengan pemberian izin itu) bersukarialah mereka dengan bertanya-tanyaan sesama sendiri: "Apakah yang telah dititahkan oleh Tuhan kamu?" Sebahagian di antara mereka menjawab: "Tuhan telah menitahkan kebenaran"; dan Dia lah jua Yang Maha Tinggi keadaanNya, lagi Maha Besar kekuasaanNya.
24۞ قُلْ مَن يَرْزُقُكُم مِّنَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ ۖ قُلِ اللَّهُ ۖ وَإِنَّا أَوْ إِيَّاكُمْ لَعَلَىٰ هُدًى أَوْ فِي ضَلَالٍ مُّبِينٍ
Bertanyalah (wahai Muhammad kepada orang-orang musyrik itu): "Siapakah yang memberi rezeki kepada kamu dari langit dan bumi?" Terangkanlah jawabnya: "Ialah Allah; dan sesungguhnya (tiap-tiap satu golongan), sama ada golongan kami ahli tauhid atau golongan kamu ahli syirik - (tidak sunyi daripada salah satu dari dua keadaan): keadaan tetapnya di atas hidayah petunjuk atau tenggelamnya dalam kesesatan yang jelas nyata ".
25قُل لَّا تُسْأَلُونَ عَمَّا أَجْرَمْنَا وَلَا نُسْأَلُ عَمَّا تَعْمَلُونَ
(Oleh itu) katakanlah (wahyu Muhammad): "Kamu tidak akan bertanggungjawab tentang kesalahan yang kami lakukan, dan kami pula tidak akan bertanggungjawab tentang apa yang kamu kerjakan".
26قُلْ يَجْمَعُ بَيْنَنَا رَبُّنَا ثُمَّ يَفْتَحُ بَيْنَنَا بِالْحَقِّ وَهُوَ الْفَتَّاحُ الْعَلِيمُ
Katakanlah lagi:" Tuhan kita akan menghimpunkan Kita semua (pada hari kiamat), kemudian Ia akan menyelesaikan perselisihan yang ada di antara kita dengan penyelesaian yang benar; dan Dia lah jua Hakim yang seadil-adilnya, lagi Yang Maha Mengetahui segala-galanya".
27قُلْ أَرُونِيَ الَّذِينَ أَلْحَقْتُم بِهِ شُرَكَاءَ ۖ كَلَّا ۚ بَلْ هُوَ اللَّهُ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ
Katakanlah lagi: "Tunjukkanlah kepadaku sifat-sifat ketuhanan yang ada pada makhluk-makhluk yang kamu hubungkan dengan Allah sebagai sekutu-sekutuNya. Tidak ada pada sesuatu makhluk pun sifat-sifat itu, bahkan yang mempunyai sifat-sifat ketuhanan ialah Allah Yang Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana".
SabaIndeks Al-Quran
54Ayat
MakkiyahRevelation
25Ayat

Terjemahan — Saba 25

Surah Saba Ayat 25 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : (Oleh itu) katakanlah (wahyu Muhammad): "Kamu tidak akan bertanggungjawab tentang…

Surah Ayat 25/54 — Surah Saba سبأ (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Saba Dengar, Surah Saba Terjemahan, Surah Saba mp3, Surah Saba pdf. Ayat 23–27. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda