Kamer · 4/55
Meal Okunuş — Kamer
وَلَقَدْ جَاءَهُم مِّنَ الْأَنبَاءِ مَا فِيهِ مُزْدَجَرٌ ۝٤
Wa laqad jaaa`ahum minal ambaaa`i maa feehi muzdajar
📖 Türkçe Anlam
And olsun ki, onları bu hallerinden vazgeçirecek nice haberler gelmiştir.
📜

Meal — Tafsir

Kelime Anlamları:

  • Enbâ: Haberler, geçmiş ümmetlerin kıssaları ve başlarına gelen olaylar.
  • Müzdecer: Caydırıcı, engelleyici, ibret verici haber; kişiyi kötülükten alıkoyan şey.

Tefsir:

Bu âyet-i kerîmede Yüce Allah, Kureyş kâfirlerine hitaben buyuruyor ki: Onlara, kendilerinden önce yaşamış ve peygamberlerini yalanlamış olan ümmetlerin haberlerinden, başlarına gelen azap ve helâk kıssalarından öyle ibret verici bilgiler gelmiştir ki, bunlar onları küfür ve sapıklıklarından vazgeçirmeye, doğru yola dönmeye sevk edecek niteliktedir. Bu haberler, onların kalplerinde bir uyanış meydana getirecek, kötülükten alıkoyacak ve kendilerini bekleyen azaba karşı uyaracak kadar açık ve etkilidir.

Kur’an-ı Kerim, geçmiş milletlerin kıssalarını anlatırken sadece birer hikâye nakletmemiş; aynı zamanda bunları birer ibret vesilesi kılmıştır. Nuh kavmi, Âd, Semûd, Lût kavmi ve Firavun gibi helâk edilen toplulukların akıbetleri, inkârcılar için en büyük uyarıdır. Bu kıssalar, insanın kalbine tesir eden, onu gafletten uyandıran ve Allah’ın azabından sakındıran derin manalar taşır.

Ey insan! Bu haberler sana ulaştıysa, artık mazeretin yoktur. Geçmiş kavimlerin başına gelenler, senin de başına gelebilir. Rabbimizin rahmeti geniştir, ama azabı da şiddetlidir. Bu uyarıları ciddiye al, kalbini ibretle doldur ve Allah’a yönel. Zira bu Kur’an, senin iyiliğin için gönderilmiş bir rehberdir; onu okuyup düşünen, kurtuluşa erenlerden olacaktır. Unutma ki, geçmişteki helâk edilen kavimlerin haberleri, senin için birer öğüt ve rahmet vesilesidir; bu fırsatı değerlendir ve Rabbinin rızasını kazan.

🎧 Dinle

📜 Ayet 2-6 — Kamer

2وَإِن يَرَوْا آيَةً يُعْرِضُوا وَيَقُولُوا سِحْرٌ مُّسْتَمِرٌّ
Kıyamet saati yaklaşır, ay yarılır; onlar bir delil görünce hala yüz çevirirler ve: "Süregelen bir sihir" derler.
3وَكَذَّبُوا وَاتَّبَعُوا أَهْوَاءَهُمْ ۚ وَكُلُّ أَمْرٍ مُّسْتَقِرٌّ
Yalanlarlar da kendi heveslerine uyarlar. Ama her işin karar kılacağı bir sonucu vardır.
4وَلَقَدْ جَاءَهُم مِّنَ الْأَنبَاءِ مَا فِيهِ مُزْدَجَرٌ
And olsun ki, onları bu hallerinden vazgeçirecek nice haberler gelmiştir.
5حِكْمَةٌ بَالِغَةٌ ۖ فَمَا تُغْنِ النُّذُرُ
Bu haberlerin her birinde üstün hikmet vardır; ama uyarmalar fayda vermiyor.
6فَتَوَلَّ عَنْهُمْ ۘ يَوْمَ يَدْعُ الدَّاعِ إِلَىٰ شَيْءٍ نُّكُرٍ
Öyleyse onlardan yüz çevir; çağıran, görülmemiş ve tanınmamış bir şeye çağırdığı gün;
KamerKuran Fihrist
55Ayet
MekkiRevelation
4Ayet

Meal — Kamer 4

Sure Kamer Ayet 4 - Oku, Dinle, Meal, Türkçe : And olsun ki, onları bu hallerinden vazgeçirecek nice haberler gelmiştir.

Sure Ayet 4/55 — Kamer القمر (Mekki). Oku Dinle Meal (Türkçe). Dinle: Kamer Dinle, Kamer Meal, Kamer mp3, Kamer pdf. Ayet 2–6. Türkçe Anlam: Azərbaycan.




Tuesday, August 18, 2026

Bizim için dua et, teşekkürler