Al-Qamar · 49/55
Terjemahan Transliterasi — Surah Al-Qamar
إِنَّا كُلَّ شَيْءٍ خَلَقْنَاهُ بِقَدَرٍ ۝٤٩
Innaa kulla shai`in khalaqnaahu biqadar
📖 Dalam Bahasa Melayu
Sesungguhnya Kami menciptakan tiap-tiap sesuatu menurut takdir (yang telah ditentukan).

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • بِقَدَرٍ — dengan ketentuan dan ukuran yang telah ditetapkan, iaitu takdir yang telah Allah tetapkan sejak azali.

Tafsir Ayat:

Sesungguhnya Allah SWT telah menciptakan segala sesuatu di alam ini dengan ketentuan dan ukuran yang tepat. Tidak ada satu pun makhluk yang wujud secara kebetulan atau tanpa perancangan. Setiap perkara, sama ada yang kecil mahupun yang besar, telah ditetapkan oleh Allah dengan ilmu-Nya yang meliputi segala-galanya, dengan kehendak-Nya yang tidak dapat dihalang, dan telah dicatatkan di dalam Lauh Mahfuz sebelum ia diciptakan.

Ayat ini menegaskan bahawa segala sesuatu yang berlaku di alam ini — sama ada kebaikan mahupun keburukan, kesenangan mahupun kesusahan, hidup mahupun mati — semuanya berada dalam ketentuan Allah SWT. Tidak ada sesuatu yang terlepas daripada pengetahuan dan kekuasaan-Nya. Segala yang berlaku adalah dengan kehendak-Nya dan telah ditentukan sejak azali lagi.

Ini bermakna, setiap kejadian yang menimpa diri kita, sama ada yang menggembirakan mahupun yang menyedihkan, adalah sebahagian daripada takdir Allah yang telah ditetapkan dengan hikmah yang sempurna. Tiada satu pun yang berlaku secara sia-sia, kerana Allah menciptakan segala sesuatu dengan ukuran yang tepat dan penuh kebijaksanaan.


Pengajaran dan Peringatan:

Wahai saudara-saudara sekalian, renungkanlah ayat yang agung ini! Apabila kita meyakini bahawa segala sesuatu telah ditetapkan oleh Allah dengan ukuran yang tepat, maka hati kita akan menjadi tenang dan damai. Kita tidak akan terlalu bersedih dengan apa yang terlepas daripada kita, dan tidak pula terlalu gembira dengan apa yang kita perolehi, kerana semuanya adalah ketentuan Allah yang Maha Bijaksana.

Keyakinan kepada takdir ini akan melahirkan sifat redha dan tawakal dalam diri kita. Kita akan berusaha dengan bersungguh-sungguh, kemudian menyerahkan hasilnya kepada Allah SWT. Kita akan faham bahawa setiap ujian yang menimpa adalah sebahagian daripada rencana Allah yang indah untuk kita.

Marilah kita perkuatkan iman kita kepada qada' dan qadar, kerana ia adalah salah satu rukun iman yang agung. Dengan beriman kepada takdir, hati kita akan menjadi teguh, jiwa kita menjadi tenang, dan kita akan sentiasa bersangka baik terhadap Allah dalam setiap keadaan. Sesungguhnya Allah tidak menciptakan sesuatu itu dengan sia-sia, tetapi dengan hikmah dan tujuan yang mulia.



📜 Ayat 47-51 — Surah Al-Qamar

47إِنَّ الْمُجْرِمِينَ فِي ضَلَالٍ وَسُعُرٍ
Sesungguhnya orang-orang yang berdosa berada dalam keadaan sesat (di dunia), dan (di akhirat pula mereka berada dalam) api Neraka.
48يَوْمَ يُسْحَبُونَ فِي النَّارِ عَلَىٰ وُجُوهِهِمْ ذُوقُوا مَسَّ سَقَرَ
Semasa mereka diseret di dalam Neraka (dengan tertiarap) atas muka mereka, (serta dikatakan kepada mereka): Rasalah kamu bakaran api Neraka.
49إِنَّا كُلَّ شَيْءٍ خَلَقْنَاهُ بِقَدَرٍ
Sesungguhnya Kami menciptakan tiap-tiap sesuatu menurut takdir (yang telah ditentukan).
50وَمَا أَمْرُنَا إِلَّا وَاحِدَةٌ كَلَمْحٍ بِالْبَصَرِ
Dan hal Kami (dalam melaksanakan apa yang Kami kehendaki), hanyalah satu cara sahaja, (cepat jadinya) seperti sekelip mata.
51وَلَقَدْ أَهْلَكْنَا أَشْيَاعَكُمْ فَهَلْ مِن مُّدَّكِرٍ
Dan demi sesungguhnya! Kami telah binasakan orang-orang yang sama keadaannya seperti kamu; maka adakah sesiapa yang mahu mengambil peringatan dan pelajaran?
Al-QamarIndeks Al-Quran
55Ayat
MakkiyahRevelation
49Ayat

Terjemahan — Al-Qamar 49

Surah Al-Qamar Ayat 49 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Sesungguhnya Kami menciptakan tiap-tiap sesuatu menurut takdir (yang telah ditentukan).

Surah Ayat 49/55 — Surah Al-Qamar القمر (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Al-Qamar Dengar, Surah Al-Qamar Terjemahan, Surah Al-Qamar mp3, Surah Al-Qamar pdf. Ayat 47–51. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda